Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, June 13, 2011

Rusland staat voor desastreuze periode van bosbranden

Rusland moet zich deze zomer voorbereiden aan een vernietigende golf van bosbranden die miljoenen hectaren natuurgebied zullen verteren en nog veel meer schade zullen aanrichten dan vorig jaar. Dat heeft Alexey Yaroshenko, bosexpert bij de milieugroep Greenpeace Russia, bekend gemaakt. Yaroshenko merkt daarbij op dat de situatie nu al erger is dan vorig jaar. Toen kostte een uitzonderlijke hittegolf het leven aan vijfenvijftig mensen en werden duizenden woningen en 2,6 miljoen hectaren bos vernield.

"Dit jaar hebben Russische bosbranden al aan drie brandweerlui het leven gekost en tientallen vuurhaarden hebben al meer dan 600.000 hectaren vernield," aldus het Russische ministerie van rampbestrijding. "Dat is al bijna drie keer meer dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip." Greenpeace beschuldigt de Russische overheid ervan informatie over de branden echter te houden, waarbij vooral gezwegen zou worden over de nieuwe veenbranden, die vorig jaar Moskou in een bijtende, toxische rook hulden.

"Er zijn rond Moskou al tientallen veenbranden opgemerkt," aldus Greenpeace. "Het is nu al onmogelijk om een aantal van de branden te blussen." Deze veenbranden kunnen maanden of zelfs jaren blijven smeulen en zware regenval en sneeuw overleven. In het Sovjet-tijdperk werden deze veengebieden gebruikt voor de ontginning van bruinkool. Het stadsbestuur van Moskou heeft een budget van ongeveer 150 miljoen dollar vrijgemaakt om de veengebieden te laten overstromen, maar door corruptie en bureaucratie is er volgens Greenpeace in praktijk weinig actie ondernomen.

Volgens de Russische vice-premier Viktor Zubkov zijn een aantal bosbranden aangestoken om de sporen van illegale houtkap te maskeren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home