Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, June 12, 2011

Nieuwsoverzicht

De Zwitserse mededingingsautoriteiten heeft een onderzoek geopend naar horlogefabrikant Swatch. Swatch kondigde eerder dit jaar aan geen onderdelen meer te zullen leveren aan andere horlogefabrikanten. Daarmee zou het bedrijf volgens de Zwitserse mededingingsautoriteiten misbruik hebben gemaakt van zijn dominante positie. Swatch meldde dat het onderzoek mee op verzoek van het bedrijf zelf is opgestart Op deze manier moet worden bepaald welke oplossing er kan worden gevonden zodat Swatch alsnog de leveringen aan derde partijen kan verminderen of stoppen. Swatch is één van de grootste toeleveranciers van onderdelen aan de Zwitserse horloge-industrie.


Kofferfabrikant Samsonite heeft bij zijn beursgang in Hongkong uiteindelijk slechts 9,73 miljard Hongkongse dollar opgehaald. Dat komt overeen met een bedrag van 871 miljoen euro. Daarmee haalt Samsonite, wereldwijd marktleider in zijn sector, had zijn oorspronkelijke doelstelling al naar beneden herzien, maar ook die verlaagde drempel kon niet worden gehaald. In eerste instantie had Samsonite gehoopt een bedrag van 11,7 miljard dollar te kunnen ophalen. Nadien werd gewag gemaakt van 10,4 miljard dollar. Dat ook die drempel niet werd gehaald, wordt door waarnemers symptomatisch genoemd voor het zwakke marktensentiment.


Nokia praat nog steeds met diverse kandidaten over de overname van zijn belang van 50 procent in de netwerkfabrikant Nokia Siemens Networks (NSN). Dat heeft de Finse groep laten weten na mediaberichten dat de Amerikaanse private-equitygroepen Kohlberg Kravis Roberts en TPG Capital besloten hadden zich terug te trekken uit het dossier. Daardoor zouden alleen Gores Group en Platinum Equity overgebleven zijn als mogelijke overnemers voor het belang. Volgens een aantal bronnen zouden de kandidaat-investeerders met Nokia geen akkoord hebben kunnen bereiken over de verkoopprijs. Nokia Siemens Network wordt geconfronteerd met toenemende concurrentie van onder meer Ericsson en Chinese netwerkleveranciers.


De beursgang van het Nederlandse kabeltelevisiebedrijf Ziggo, op dit ogenblik gecontroleerd door de investeerders Warburg Pincus en Cinven is uitgesteld. Het opbergen van de beursplannen is te wijten aan de volatiele aandelenmarkten. Daarbij wordt opgemerkt dat de Europese kabelaandelen over een breed front van hun pieken van enkele weken geleden zijn weggezakt door de onrust op de financiële markten omwille van van politieke ontwikkelingen, de schuldencrisis en de evoluties rond netneutraliteit in Nederland. Een mogelijke verkoop van het kabeltelevisiebedrijf krijgt daardoor een grotere kans. Daarbij wordt vooral het Amerikaanse Liberty Global genoemd, maar er wordt ook gewag gemaakt van de mogelijke interesse van andere investeringsfondsen.


De Spaanse bank Banco Santander is niet in geslaagd voor 1 miljard euro obligaties te verkopen. Er konden slechts voor minder dan de helft van het voorziene bedrag geïnteresseerden worden gevonden. Nochtans had Banco Santander de obligaties, met een looptijd van vijf jaar, nog aantrekkelijker gemaakt door een hoger rendement aan te bieden. Door de gebrek aan investeerders ziet een bankenconsortium van Commerzbank, HSBC Holdings en Société Générale, dat de verkoop begeleidde, zich verplicht een gedeelte van de uitgifte in de eigen boeken op te nemen. De obligaties vertegenwoordigen leningen die toegekend zijn aan de Spaanse regio’s en gemeenten. Gezien het economische klimaat in Spanje lijken beleggers weinig geïnteresseerd om daarin te investeren.


IJsland is het niet eens met de termijn van drie maanden om een lening van Nederland en Groot-Brittannië terug te betalen. De terugbetalingstermijn was opgelegd door European Free Trade Association (EFTA). Het IJslandse ministerie van economische zaken stelde eventueel naar de rechter te willen stappen om de opgelegde deadline aan te vechten. Volgens het ministerie staan alle IJslandse politieke partijen achter het overheidsstandpunt. Nederland en Groot-Brittannië leenden IJsland na het faillissement van internetspaarbank Icesave in oktober drie jaar geleden miljarden euro om de spaarders van de financiële instelling te compenseren. IJsland wil de schuld aan Nederland en Groot-Brittannië terugbetalen uit de opbrengst van de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave.


Het is exact zestig jaar geleden dat het Franse bedrijf Bic zijn inmiddels wereldberoemde kogelpen op de markt bracht. De kogelpen werd meer dan tachtig jaar geleden door de Hongaar Laslo Biro ontworpen, maar pas na de tweede wereldoorlog zou het product door de Italiaanse baron Marcel Bich op de markt worden gebracht. Bich startte met een vriend in de buitenwijken van Parijs een klein vulpennenbedrijf en bracht een geperfectioneerde en goedkope versie van de ontwikkeling van Biro op de markt. Zestig jaar geleden bracht hij de Cristal, de inmiddels wereldbekende transparante plastic balpen met een blauwe dop, op de markt. Inmiddels worden wereldwijd elke dag meer dan één miljoen pennen van het merk verkocht.


Kroatië kan over twee jaar de achtentwintigste lidstaat van de Europese Unie worden. De Europese Commissie heeft zijn toestemming gegeven voor het afsluiten van de toetredingsonderhandelingen met het Kroatië. Het toetredingsverdrag moet daarna nog in alle lidstaten en Kroatië worden bekrachtigd. Die procedure kan achttien maanden in beslag nemen. De onderhandelingen met Kroatië begonnen zes jaar geleden, tegelijk met die van Turkije. Het voorbije jaar heeft de Kroatische regering enorme inspanningen gedaan om de Kroatische politie en justitie te hervormen en de corruptie aan te pakken. Toch blijft de kans groot dat een aantal lidstaten extra garanties eisen op het gebied van justitie, politie en corruptie, zodat de toetreding mogelijk nog vertraging oploopt.


Rusland heft het importverbod op Europese verse groenten op. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, bekend gemaakt. Rusland had de invoer van Europese groenten verboden omwille van de EHEC-besmetting. Wanneer het importverbod precies wordt opgeheven, is nog niet duidelijk. Rusland wil ook veiligheidsgaranties van de Europese Unie. Barroso zei gelukkig te zijn met het opheffen van de importboycot op groenten vanuit de Europese Unie en dat een certificeringssysteem voor Europese groenten zonder enige vertraging wordt doorgevoerd. De details over de certificering worden volgens Barroso zo snel mogelijk vastgesteld. De uitvoer van Europese groenten naar Rusland vertegenwoordigde vorig jaar een omzet van 600 miljoen euro.


Het Nederlandse bedrijf Akzo Nobel heeft Ton Buchner aangesteld tot chief executive officer. Buchner is op dit ogenblik chief executive van de Zwitserse multinational Sulzer, maar komt bij de start van het nieuwe jaar in dienst bij het Nederlandse verfconcern. De zestigjarige Hans Wijers zal zijn functie aan zijn opvolger doorgeven tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders volgend jaar. Wijers trad negen jaar geleden toe tot de raad van bestuur van Akzo Nobel. Eén jaar later werd hij aangesteld als chief executive van het Nederlandse bedrijf. In een mededeling wordt gezegd dat Wijers erin geslaagd is om Akzo Nobel van een gediversifieerd conglomeraat te transformeren in een internationaal toonaangevend bedrijf op gebied van coatings en specialistische chemicaliën.


Inspecteurs van de Europese Commissie en nationale mededingingsautoriteiten hebben een aantal invallen gedaan bij producenten van veiligheidsgordels, airbags en sturen. De Europese Commissie zegt over aanwijzingen te beschikken dat de producenten zich schuldig hebben gemaakt aan deelname aan een kartel en concurrentiebeperkende maatregelen. Er werd niet bekend gemaakt bij welke bedrijven een inval werd gedaan in welke landen de inspecties werden uitgevoerd. Het onderzoek is inmiddels bevestigd door de Zweedse producent Autoliv. Het Zweedse bedrijf meldde dat in twee Duitse vestigingen van Autoliv invallen zijn gebeurd. Het concern zegt aan het onderzoek volledig mee te werken.


De Amerikaanse biotechnologiegroep Ambit heeft zijn plannen voor een beursintroductie opgegeven. Ambit, gespecialiseerd in de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen kanker, had in november vorig jaar aangekondigd met een beursgang 86 miljoen dollar te willen ophalen. Het bedrijf heeft aan de Amerikaanse beursautoriteiten nu echter gemeld dat de omstandigheden op dit ogenblik niet aantrekkelijk genoeg zijn voor een dergelijke operatie. Na het schrappen van de beursplannen hebben investeerders een kapitaalinjectie van 30 miljoen dollar in het biotechnologiebedrijf bekend gemaakt. Het bedrijf zegt de extra financiële middelen te willen gebruiken voor de verdere ontwikkeling van een behandeling tegen leukemie.


De hoge inflatie in de groeimarkten moet dringend worden beteugeld. Dat heeft de Wereldbank gezegd. De groeilanden worden met een gemiddelde inflatie van ongeveer 7 procent geconfronteerd, maar in India loopt dat cijfer op tot 9 procent en in Vietnam zelfs tot 17 procent. De oorzaak van de inflatie ligt vooral bij de stijgende grondstoffenprijzen. Om de stijgende inflatie en oververhitting tegen te gaan, moeten de opkomende markten volgens de Wereldbank een strakker monetair beleid voeren. De sterke groei van de betrokken landen beïnvloedt volgens de Wereldbank de internationale economie. De Wereldbank verwacht dat de groeilanden de volgende periode een jaarlijkse groei met 6,3 procent zullen laten optekenen.


Het Oostenrijkse biotechnologiebedrijf Intercell heeft de tests met één van zijn belangrijkste ontwikkelingen moeten stopzetten. Het farmaconcern Merck besliste immers de proeven met een experimenteel vaccin tegen dodelijke ziekenhuisinfecties wegens tegenvallende resultaten te staken. In december vorig jaar diende Intercell ook al een ander experimenteel geneesmiddel terug te trekken omdat tests bij patiënten geen succes hadden opgeleverd. Intercell heeft aangekondigd om de kosten met de helft te zullen verminderen om de toekomst van het bedrijf te kunnen garanderen. Thomas Lindelbach, chief executive van Intercell, zegt echter veel te verwachten van zijn Japanse vaccin Ixiaro.


Het Braziliaanse olieconcern Petrobras heeft bekend gemaakt een op een diepte van 2.100 meter een groot olieveld ontdekt te hebben in de Golf van Mexico. Het veld bevat meer dan 700 miljoen vaten olie en bevindt zich in twee blokken op ongeveer 400 kilometer van de Amerikaanse stad New Orleans. Petrobras, dat gecontroleerd wordt door de Braziliaanse staat, deelt de vondst met Exxon Mobil en noemde het veld één van de grootste ontdekkingen in de Golf van het afgelopen decennium. Petrobras kreeg in maart van de Verenigde Staten toestemming om in de Golf van Mexico op grote diepte te starten met de productie van olie en gas.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home