Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, June 13, 2011

Nederland eerste Europese regio met netneutraliteit

Nederland wordt de eerste Europese regio waar netneutraliteit wordt ingevoerd. Een nieuwe Nederlandse wet verplicht internetproviders en telecom-operatoren immers om de toegang tot alle types van content, diensten en applicaties op het netwerk te garanderen. De nieuwe wet zal internetproviders nog altijd toelaten om pornografie en andere gecontesteerde content te filteren, maar dat zal alleen kunnen wanneer de consument daarom vraagt.

"De nieuwe telecomwet werd in het Nederlandse parlement nagenoeg unaniem goedgekeurd, ondanks zware oppositie van de telecom-operatoren," aldus het magazine The Register. "De telecom-operatoren hadden gepleit om voor een aantal diensten, zoals Skype of WhatsApp Messenger, een vergoeding te vragen. Die diensten ontwijken immers de traditionele communicatiekanalen. Onder grote druk hebben ook de Nederlandse liberalen een amendement ingetrokken dat bedrijven zou toestaan om toch extra aan te rekenen voor dergelijke diensten."

De voorbije maanden hebben Nederlandse telecom-operatoren geregeld geklaagd over een belangrijke terugval in het volume textmessaging, te wijten aan applicaties die de consument toelaten om berichten uit te wisselen zonder voor de trafiek te moeten betalen. Bij Hi, het jongerenmerk van het Nederlandse telecomconcern KPN, werd tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een terugval met 8 procent in het aantal textberichten opgetekend. Vorig jaar werd Chili het eerste land van de wereld waar netneutraliteit werd gegarandeerd.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home