Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, June 13, 2011

Nieuwsoverzicht

De Engelse voetbalclub Manchester United overweegt een beursintroductie in Hongkong. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Michael Glazer, de Amerikaanse eigenaar van Manchester United, zou daarbij voordeel willen halen uit de populariteit van de Engelse voetbalclub in Hongkong. Glazer zou de verschillende mogelijkheden met een aantal zakenbanken bespreken. De beursintroductie zou Manchester United waarderen op een bedrag van 1,7 miljard Britse pond. De onderhandelingen zouden zich nog wel in een bijzonder vroeg stadium bevinden. Glazer werd zes jaar geleden voor een bedrag van 790 miljoen pond eigenaar van Manchester United. De club stond op dat ogenblik nog op de beurs genoteerd. Glazer ondervindt veel weerstand bij de supporters van de club.


Saab Automobile heeft zijn Chinese samenwerking versterkt. Naast het Chinese autodistributiebedrijf Pang Da neemt ook Zhejiang Youngman Lotus Automobile een belang in het bedrijf. Saab en Pang Da kondigden midden mei al aan te gaan samenwerken voor de productie en distributie van Saab. In die plannen wordt nu ook Zhejiang Youngman Lotus Automobile als derde partij betrokken. Pang Da vergroot zijn eerdere investering in Spyker tot 109 miljoen euro en houdt daarmee zijn aandelenbelang op 24 procent. Youngman neemt voor een bedrag van 136 miljoen euro een belang van 29,9 procent in Saab. Victor Muller, topman van Saab, merkt op dat de overeenkomst de financiering van het Zweedse concern op middellange en lange termijn veilig stelt.


Het Italiaanse modehuis Prada wil met een beursgang in Hongkong tot 1,8 miljard euro wil ophalen, maar het totale aantal inschrijvingen van investeerders ligt vijf keer hoger dan de opgegeven doelstelling. Dat is gebleken tijdens de roadshows voor de beursintroductie. Door de beursgang wordt het modehuis gewaardeerd op een bedrag tussen 8 miljard euro en 10,2 miljard euro. Patrizio Bertelli, topman van Prada, zegt ervan overtuigd te zijn met de beursgang de juiste beslissing genomen te hebben. Volgens Bertelli is de Aziatische modemarkt veel moderner en jonger dan in andere regio's. Hij voegde er aan toe dat Prada het eerste luxemerk op de beurs in Hongkong wordt.


De Britse bank Lloyds Banking Group is van plan 15.000 banen te schrappen. De maatregel moet een besparing opleveren van 1,1 miljard euro. De afslanking maakt deel uit van de nieuwe strategie die eind juni door directievoorzitter Antonio Horta-Osario zal worden voorgesteld. Lloyds schrapte de jongste twee jaar al 28.000 banen. De bank worstelt met problemen sinds de overname van de financiële groep Halifax Bank drie jaar geleden. Lloyds moet op last van de Europese Unie 632 kantoren afstoten. De Britse Independent Commission on Banking (ICB) zou de financiële instelling echter kunnen verplichten om nog meer kantoren van de hand te doen. Lloyds is op dit ogenblik actief in meer dan dertig landen, maar dat gebied zou gevoelig kunnen worden ingekrompen.


Een grotere staatsinmenging in het Europese defensiebedrijf EADS is niet aangewezen. Dat heeft Thomas Enders, topman van EADS-dochter Airbus, gezegd in een Duits kranteninterviews. Volgens Enders zou de staatstussenkomst in EADS daarentegen moeten worden afgebouwd om het bedrijf een verdere internationalisering te laten uitbouwen. Autobouwer Daimler is met een belang van 22,5 procent in EADS de belangrijkste Duitse aandeelhouder van het Europese defensiebedrijf. Daimler wil zijn aanwezigheid in EADS echter terugschroeven en nodigde onlangs de Duitse overheid aan om in het defensiebedrijf te stappen. Tot nog toe is er geen privébedrijf dat het aandeel van Daimler wil overnemen.


De Amerikaanse verzekeraar Allied World Assurance koopt herverzekeraar Transatlantic Holdings. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,2 miljard dollar. Het gecombineerde bedrijf krijgt de naam TransAllied Group Holdings. De twee merken, Transatlantic Reinsurance en Allied World Insurance, blijven naast elkaar bestaan. Transatlantic behoorde in het verleden tot American International Group, maar die groep verkocht zijn meerderheidsbelang in de divisie om een deel van de staatssteun af te kunnen lossen. Scott Carmilani, de huidige topman van Allied World, gaat het nieuwe concern leiden. Transatlantic-voorzitter Robert Orlich gaat met pensioen wanneer de overname is afgerond. Dat zal waarschijnlijk tijdens het vierde kwartaal van dit jaar gebeuren.


De Franse minister van financiën Christine Lagarde krijgt steun van Indonesië voor haar benoeming als toekomstig directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft Agus Martowardojo, Indonesische minister van financiën, bekend gemaakt. Martowardojo noemde Lagarde bijzonder professioneel en integer. Bovendien is Lagarde volgens de Indonesische minister bijzonder slim in de interactie. Indonesië is de eerste grote opkomende economie van de wereld die Lagarde publiekelijk steunt. Eerder wilde het land nog geen voorkeur uitspreken. Leiders van verschillende grote opkomende landen hebben kritiek geuit op het idee dat de directeur van het Internationaal Monetair Fonds een Europeaan zou moeten zijn. Ze hebben echter nog geen gezamenlijke eigen kandidaat.


Het Amerikaanse internetradiobedrijf Pandora denkt met zijn beursgang een bedrag van 200 miljoen dollar te kunnen ophalen. Pandora maakte in februari van dit jaar zijn beursplannen bekend, maar toen was er slechts sprake van een bedrag van 100 miljoen dollar. Pandora denkt echter te kunnen profiteren van een positieve technologiemarkt. Bij de beursintroductie van het zakelijke onlinenetwerk LinkedIn werd ook een verdubbeling van de waarde geregistreerd. Pandora, dat nog niet winstgevend is, heeft naar eigen zeggen een aandeel van 50 procent van alle luistertijd op internetradio van de twintig grootste radiostations en netwerken in de Verenigde Staten.


De Russische olietycoon Leonid Nevzlin heeft een belang van 20 procent genomen in de Israëlische krant Haaretz. Met de transactie is een belang gemoeid van 140 miljoen shekel. Dat komt overeen met een bedrag van 28,7 miljoen euro. Nevzlin emigreerde acht jaar geleden naar Israël. De voormalige Russische olietycoon was één van de belangrijkste aandeelhouders van het Yukos-imperium en een adviseur van Michail Chodorkovski, die een lange gevangenisstraf uitzit in Siberië. Rusland heeft meerdere keren om de uitlevering van Nevzlin gevraagd, maar Israël heeft dit geweigerd en trok openlijk het bewijs tegen de man in twijfel. Niettemin werd Nevzlin bij verstek veroordeeld drie jaar geleden voor het beramen van vijf moorden.


Stanley Fischer, de president van de Israëlische centrale bank, heeft zich gemengd in de strijd om de nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te worden. De Israëlische regering heeft de kandidatuur van Fischer officieel bevestigd. Fischer was tot tien jaar geleden al actief bij het Internationaal Monetair Fonds. Voordien was hij vice-president bij de Wereldbank. In het midden van het vorige decennium nam hij de leiding van de Bank van Israël in handen. Hij kreeg daarbij veel positieve reacties voor het optreden van de Israëlische centrale bank tijdens en na de voorbije financiële crisis. De Israëlische economie zal dit jaar naar verwachting met 4,5 procent groeien.


De luchtvaartcombinatie Air France-KLM moet zijn nieuwe toestellen aankopen bij het Europese Airbus in plaats van bij het Amerikaanse Boeing. Dat hebben Franse parlementsleden in een petitie aangevoerd in een reactie op berichten dat de luchtvaartcombinatie een order ter waarde van 20 miljard dollar tot 25 miljard dollar onder de twee vliegtuigbouwers zou willen verdelen. Als de Amerikaanse maatschappijen de voorkeur geven aan Boeing, moeten Europeanen volgens het Franse parlementslid Bernard Carayon, initiatiefnemer van de petitie, kiezen voor Airbus. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie onderhandelt op dit ogenblik met zowel Airbus als Boeing voor de vervanging van zijn vloot op lange afstand. Het gaat om honderd toestellen.


Hackers hebben een digitale aanval gepleegd op de computersystemen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De achtergrond van de daders is niet duidelijk. Het is evenmin bekend welke informatie werd geviseerd en welk materiaal er kon worden bemachtigd. Jonathan Palmer, topman van het Internationaal Monetair Fonds heeft in een email aan medewerkers gemeld dat een verdachte overdracht van bestanden werd opgemerkt, waarna bleek dat een computer was gekraakt. Volgens een aantal bronnen hadden de hackers banden met een buitenlandse regering. Er werd echter niet bekend gemaakt om welk land het zou kunnen gaan. Bij cyberaanvallen wordt vaak gewezen naar China.


Het luchtvaartbedrijf AirFrance-KLM heeft tijdens de mei van dit jaar 4,9 procent meer passagiers vervoerd dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, terwijl het vrachtvervoer met 1,4 procent afnam. Volgens AirFrance-KLM hebben de nasleep van de ramp in Japan en de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten nog altijd effect op de vraag op bestemmingen in de betrokken regio's. Het passagiersvervoer op bestemmingen in Afrika en het Midden-Oosten daalde met 5,3 procent, terwijl er op Aziatische bestemmingen een stijging met 2,7 procent werd opgetekend. Mede door de situatie in Japan daalde de bezettingsgraad in de regio echter wel met 2,4 procentpunt tot 81,2 procent.


De Thaise luchtvaartmaatschappij Thai Airways gaat bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing veertien toestellen aankopen en leasen. Bij het Europese Airbus worden drieëntwintig exemplaren besteld. Met de orders is in totaal een bedrag van 3,9 miljard dollar gemoeid. Thai Airways tracht te herstellen van de financiële crisis van het vorige decennium. De luchtvaartmaatschappij leed tijdens de economische crisis drie jaar geleden een verlies van 21,3 miljard baht. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 530 miljoen euro. De orders moeten de Thaise maatschappij naar eigen zeggen toelaten om zijn strategische marketingplan te realiseren door zijn netwerk met een concurrentieel product uit te bouwen.


Het postbedrijf TNT Express heeft financieel directeur Uffe Ekstedt aangesteld tot topman van zijn Italiaanse divisie. Ekstedt wordt de opvolger van Rosario Ambrosino. Er werd geen reden gegeven voor het opstappen van Ambrosino, maar mogelijk heeft de beslissing te maken met een onderzoek naar mogelijke banden van het postbedrijf met de Milanese maffia. TNT Express werkt in de regio samen met een aantal koerierdiensten die in handen zouden zijn van maffiafamilies. In maart werden 35 leden van de maffiaorganisatie Ndrangheta opgepakt met wie het postbedrijf zou hebben samengewerkt. Ook werden er drie managers van TNT Express Italië ontslagen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home