Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, June 17, 2011

Nieuwsoverzicht

Aegon is de eerste Nederlandse financiële instelling die de ontvangen overheidssteun volledig heeft terugbetaald. Aegon maakte voor de laatste afbetaling ruim 1 miljard euro over aan de Nederlandse overheid. Daarvan was 750 miljoen euro bedoeld voor de daadwerkelijke aflossing, terwijl 375 miljoen euro moest worden betaald als boete voor vervroegde aflossing. Daarmee liep het totale bedrag aan rente en premies dat de Nederlandse overheid van Aegon ontving op tot 1,1 miljard euro, bovenop het bedrag van 3 miljard euro dat drie jaar geleden aan de verzekeraar werd geleend. Het bedrijf moest van de Europese Commissie aan strenge voorwaarden voldoen in ruil voor de ontvangen steun. Door de afbetaling vervallen die voorwaarden, zodat onder meer opnieuw overnames mogelijk worden.


Een internationale conferentie van Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI) in Londen heeft 4,3 miljard dollar opgebracht voor vaccinatie van arme kinderen. Bill Gates, oprichter van het softwarebedrijf Microsoft, heeft 1 miljard dollar overgemaakt aan de organisatie. Gates heeft de organisatie ongeveer tien jaar geleden mee opgericht. Groot-Brittannië was de grootste schenker met 1,3 miljard dollar. Australië maakte eerder een gift van 210 miljoen dollar bekend en Noorwegen verdubbelde zijn jaarlijkse bijdrage tot 180 miljoen dollar. Met het geld worden tegen het midden van het decennium 250 miljoen kinderen uit de armste landen ter wereld gevaccineerd tegen dodelijke aandoeningen als diarree en longontsteking.


Ericsson, de grootste producent ter wereld van telecomapparatuur, neemt het Amerikaanse bedrijf Telcordia, ontwikkelaar van software voor communicatie-apparatuur, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,15 miljard dollar. Telcordia was in handen van de investeringsmaatschappijen Providence Equity Partners en Warburg Pincus. De overname wordt naar verwachting afgerond tijdens het laatste kwartaal van dit jaar. Het Amerikaanse bedrijf telt 2.600 medewerkers en boekt een omzet van 739 miljoen dollar. De overname van Telcordia biedt Ericsson naar eigen zeggen een toegang tot de snelgroeiende markt van de snelle datanetwerken.


De Duitse luxemerken BMW, Audi en Mercedes-Benz hebben een veelbelovende toekomst. Dat is de conclusie van een rapport van de Duitse auto-expert Ferdinand Dudenhöffer. In het rapport wordt opgemerkt dat de verkoop van de Duitse luxemerken sneller groeit dan de stijging op de algemene automarkt. Dudenhöffer voegt er aan toe dat de luxemerken op recordwinsten afstevenen. Dudenhöffer voorspelt dat de wereldwijde verkoop van de Duitse luxemerken dit jaar met 11,7 procent zal stijgen, terwijl de algemene automarkt slechts een groei met 5,2 procent zou laten optekenen. Ook de vooruitzichten voor de volgende jaren zijn volgens Dudenhöffer bijzonder gunstig, vooral te danken aan de sterk groeiende vraag naar luxemerken in China en andere opkomende markten.


Facebook ontkent dat het aantal leden van de netwerksite afneemt en vraagt zich af waar deze cijfers vandaan komen. Eerder maakte Inside Facebook bekend dat het aantal gebruikers in de Verenigde Staten in de maand mei met 6 miljoen was gedaald. Hoewel Facebook normaalgesproken niet reageert op statistieken van derden, heeft de netwerksite nu een verklaring afgegeven. Facebook merkt op dat sommige rapporten over het aantal leden data uit de advertentie-tool van het sociale netwerk gebruiken. Die geeft naar eigen zeggen grove schattingen over het bereik van Facebook en is niet gemaakt als bron om de totale groei van Facebook bij te houden.


De veerkracht van de Europese banken is de jongste zes maanden verbeterd, maar de stabiliteit van de financiële sector blijft kwetsbaar. Dat staat in een rapport over de financiële stabiliteit in de eurozone van de Europese Centrale Bank. De Europese Centrale Bank merkt op dat de rendabiliteit en de solvabiliteit van de grote Europese banken gunstig evolueert. Alle belangrijke inkomstenbronnen kenden tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar volgens het rapport een verbetering, terwijl de provisies voor slechte kredieten daalden. Maar het rapport waarschuwt wel voor overdreven optimisme. De kwetsbare financiering blijft naar eigen zeggende achilleshiel voor veel banken van de eurozone.


De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar de financiering van de regionale luchthaven in het Duitse Leipzig. De Europese Commissie acht het mogelijk dat de luchthaven excessieve staatssteun heeft gekregen, wat ze een ongeoorloofd concurrentieel voordeel zou opleveren. De luchthaven van Leipzig is de nieuwe thuisbasis voor de Europese tak van transportbedrijf DHL Express. Concreet gaat het over een bedrag van 255 miljoen euro dat werd geïnvesteerd door twee Duitse deelstaten. Dat geld dekte 100 procent van de kosten voor een hele reeks infrastructuurwerken die de voorbije vijf jaar werden uitgevoerd. Onder meer de verlenging van landingsbanen, maatregelen om geluidsoverlast te beperken en de bouw van een nieuwe terminal werden daarmee bekostigd.


De retailgroep Inditex, eigenaar van kledijketen Zara, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 332 miljoen euro. Dat is een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 11 procent tot 2,96 miljard euro. Door de crisis ging de verkoop in Europa weliswaar achteruit, maar dat werd gecompenseerd door een groei in de opkomende markten. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar opende Inditex 110 winkels, ondermeer in Australië. Daardoor heeft de keten 5.154 vestigingen in 78 landen. Voor het einde van het jaar komen er nog vestigingen in Zuid-Afrika, Peru en Taiwan.


Het Amerikaanse concern Lockheed Martin gaat in zijn ruimtevaartdivisie 1.200 banen schrappen. Daarmee wil Lockheed Martin het personeelsbestand van zijn ruimtevaartdivisie met ongeveer 7,5 procent afslanken. Met de maatregelen wil Lockheed de kosten terugdringen en zijn concurrentiepositie opkrikken. Door gebruik te maken van de mogelijkheid tot vrijwillig ontslag wil Lockheed het aantal gedwongen ontslagen beperken. In de ruimtevaartdivisie van het Amerikaanse concern werken 16.000 Amerikaanse arbeiders. Wereldwijd stelt Lockheed ongeveer 126.000 mensen tewerk. De afslanking is het gevolg van het stopzetten van het spaceshuttle-programma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa.


Vijf plantages in Shizuoka, de grootste theeregio van Japan, hebben de vraag gekregen vrijwillig te stoppen met de verkoop van theebladeren. De producten bleken immers radioactief besmet te zijn, waarbij de maximale grenswaarden werden overschreden. Dat hebben de lokale autoriteiten bekend gemaakt. Ook moeten de plantages verkochte voorraden terugroepen. Het teeltgebied Warashina ligt op 370 kilometer ten zuidwesten van de kerncentrale van Fukushima, waar zich na de aardbeving en de daarop volgende tsunami een reeks zware nucleaire incidenten voordeden. In gedroogde theeblaadjes werd radioactief cesium aangetroffen. De burgemeester van de provinciehoofdstad Shizuoka heeft al laten weten dat hij schadevergoeding zal eisen van de centrale autoriteiten.


Het ratingbureau Standerd & Poor's heeft de kredietwaardigheid van vier Griekse banken op lange termijn verlaagd. Het gaat om de banken NBG, Eurobank EFG, Alpha en Piraeus. Recent stelde de kredietbeoordelaar ook de kredietwaardigheid van Griekenland neerwaarts bij. Het ratingbureau denkt dat de kans is toegenomen dat Griekenland niet al zijn verplichtingen zal kunnen nakomen. Het ratingbureau wijst er in een toelichting op dat de Griekse bevolking massaal geld van de banken haalt. De banken zijn vrijwel geheel aangewezen op steun van de Europese Centrale Bank (ECB). Bovendien lopen de Griekse banken grote risico's doordat ze hun geld staken in Griekse staatsleningen.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft aangekondigd dat de productie van het type B737 gevoelig zal worden opgedreven. Op dit ogenblik worden er 31 toestellen van het type per maand geproduceerd. Over een periode van drie jaar zou dat worden opgevoerd tot 42 toestellen per maand. Jim Albaugh, topman van Boeing, zegt dat de marktvooruitzichten voor het toestel bijzonder goed zijn. Volgend jaar zou de productie al worden opgedreven tot 35 toestellen per maand. Het jaar daarop zouden er 38 exemplaren per maand worden vervaardigd. Volgens Albaugh wordt de B737 wellicht het best verkochte vliegtuig uit de geschiedenis. Meer dan 280 klanten hebben in totaal al 8.880 toestellen besteld.


Het Nederlandse bedrijf TomTom, producent van navigatietoestellen, is in gesprek met diverse autofabrikanten over de levering van ingebouwde navigatiesystemen. Dat heeft Wolfgang Reelitz, vice-president van de divisie autofabrikanten bij TomTom, gezegd. Reelitz merkte daarbij op dat er zowel over eindoplossingen als over bepaalde componenten wordt onderhandeld. Hij zei te verwachten dat TomTom de volgende periode meer marktaandeel zal gaan winnen. De fusie tussen het Duitse Navigon en het Amerikaanse Garmin zal volgens Reelitz weinig invloed hebben op TomTom. Volgens Reelitz heeft het Nederlandse bedrijf een goede positie. Hij verwachtte ook niet dat de overname bij TomTom zou leiden tot grote veranderingen in de strategie.


De werkloosheid in de ontwikkelde landen is tijdens de maand april licht gedaald. Dat is gebleken uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In de 34 lidstaten van de organisatie daalde de werkloosheid tijdens de maand april tot gemiddeld 8,2 procent, tegenover 8,1 procent in de twee maanden voordien. Alleen in de Verenigde Staten, Japan, Luxemburg, Mexico en Slovenië nam de werkloosheid in april toe. In totaal hadden 44,1 miljoen mensen in de lidstaten van de organisatie tijdens de maand april geen betaalde baan. Dat betekende een daling met 3,1 miljoen eenheden tegenover het jaar voordien. Dat is nog altijd een daling met 13 miljoen eenheden tegenover drie jaar geleden.


De Algerijnse energiemaatschappij Sonatrach mag een belang nemen in de Spaanse energieleverancier Gas Natural. Dat is een onderdeel van een akkoord tussen beide bedrijven, dat een einde moet maken aan een jarenlange ruzie over de prijzen die de Spaanse groep moet betalen voor geïmporteerd gas. Sonatrach, een Algerijns staatsbedrijf, is de grootste gasleverancier van Spanje. De Algerijnse maatschappij spanden een arbitragezaak aan over de prijzen. Dat leidde ertoe dat Gas Natural alsnog 2 miljard euro zou moeten betalen. Sonatrach meldde echter dat het geschil is bijgelegd. Volgens Nourredin Cherouati, topman van Sonatrach, mag zijn onderneming een belang nemen in Natural Gas, maar zal dat niet groter worden dan 3 procent.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home