Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 16, 2011

Aandacht en bewustzijn zijn twee verschillende processen

Aandacht en bewustzijn zijn twee verschillende processen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Graduate Medical School in Singapore en het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). De onderzoekers merken op dat er veel gelijkenissen kunnen lijken tussen beide processen, maar gaat het eigenlijk om twee onafhankelijke gegevens. Het menselijk brein kan volgens hen aandacht voor iets hebben zonder dat men zich over de aanwezigheid van het item bewust is.

"Aandacht en bewustzijn zijn beide betrokken met het besef van de aanwezigheid van een item," merkt onderzoeksleider Po-Jang Hsieh op in het webmagazine ScienceDaily. "Wanneer mensen aandacht besteden aan een item, worden ze zich over het onderwerp ook bewust. Vele psychologen zijn dan ook van mening dat beide concepten onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Maar een diepgaander onderzoek toont aan dat dit niet het geval is."

Uit het experiment bleek dat het brein aandacht besteedt aan een item in het oogveld van een proefpersoon, zelfs al is die zich niet van de aanwezigheid van het onderwerp bewust. "Dat is waarschijnlijk het gevolg van een overlevingsmechanisme," merkt Hsieh op. "De vroegere mens zal die mogelijkheden wellicht hebben gebruikt om iets ongewoon in de omgeving op te merken en te verwerken, zonder zich van de aanwezigheid ervan bewust te zijn." Op die manier zou de omgeving op mogelijk gevaar worden afgespeurd.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home