Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, April 22, 2011

Ondanks regels tot vier op tien Europese kinderen op sociale netwerken

Een groot gedeelte van de kinderpopulatie tussen negen en twaalf jaar maken gebruik van sociale netwersites, hoewel de regelgeving een minimum-leeftijd van dertien jaar oplegt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het initiatief EUKidsOnline. De onderzoekers merken op dat het wegnemen van de leeftijdsgrenzen het in praktijk gemakkelijk zou maken om het online gedrag van jongeren op te volgen. De kinderorganisatie Kidscape verwerpt echter dat voorstel en merkt op dat het wegnemen van de barrières tot meer cyberpesten zou kunnen aanleiding geven.

Uit het onderzoek blijkt dat in de Europese Unie 38 procent van de kinderen tussen negen en twaalf jaar een profiel in sociale netwerken heeft. Het fenomeen scoort het hoogste in Nederland, waar een cijfer van 70 procent wordt opgetekend. Een groot gedeelte van die groep maakt echter gebruik van het Nederlandse sociale netwerk Hyves, dat geen minimumleeftijd heeft gesteld. Onderzoeksleider Elisabeth Staksrud, wetenschapper aan de University of Oslo, merkte op dat het onvermijdelijk is dat kinderen tot sociale netwerken worden aangetrokken.

"Op die leeftijd wil men zijn zoals zijn vrienden," voert Staksrud aan. De onderzoekers merken op dat de meerderheid van de jongeren het sociale mediabeleid van hun ouders volgen. In Frankrijk merkt 45 procent van de ouders op hun kinderen te verbieden sociale netwerken te gebruiken. Dat is het hoogste cijfer van heel Europa. Dat heeft tot gevolg gehad dat slechts 25 procent van de Franse jongeren actief is op sociale netwerken, het laagste niveau van heel Europa.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home