Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, April 22, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft tijdens het tweede kwartaal van het lopende boekjaar een winst gerealiseerd van 5,99 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 95 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winst is vooral te danken aan de populaire iPhone. Apple verkocht het voorbije kwartaal 18,65 miljoen miljoen iPhones. Dat betekent een stijging met 113 procent. De omzet van het concern steeg met 85 procent tot 24,67 miljard dollar. De verkoop van Mac-computers steeg met 28 procent naar 3,76 miljoen exemplaren. De iPod-tak liet echter een daling met 17 procent tot 9,02 miljoen exemplaren optekenen. De iPad-divisie verkocht 4,69 miljoen exemplaren, tegenover 7,33 miljoen exemplaren tijdens het eerste kwartaal.


Het Britse olieconcern British Petroleum is een rechtszaak begonnen tegen Cameron International, het bedrijf dat de blowout-preventer leverde van het boorplatform Deepwater Horizon, dat in april vorig jaar zonk in de Golf van Mexico. British Petroleum dagvaardt ook Transocean, de eigenaar van het boorplatform. Volgens het olieconcern functioneerden de veiligheidssystemen op het boorplatform van Transocean niet naar behoren. Verder stelt de oliemaatschappij dat Cameron International ondeugdelijk materiaal heeft geleverd. De blowout-preventer moest een explosie op het boorplatform onmogelijkheid maken, maar het toestel werkte niet. Transocean en Cameron International zouden volgens de oliemaatschappij moeten meebetalen aan schadeloosstellingen en herstelwerkzaamheden.


Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft bekend gemaakt in zijn thuisland duizenden banen te zullen schrappen. In totaal zouden vierduizend tot vijfduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Dat betekent 20 procent tot 25 procent van het totale personeelsbestand. Het bedrijf hoopt met de maatregel de kosten gevoelig te kunnen verlagen. Het bedrijf verwacht dat de winst door tegenvallende ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie dit jaar lager zal uitkomen dan eerder werd voorspeld. Dat heeft volgens het bedrijf te maken met het veranderd consumentengedrag.
Om die trend tegen te gaan wil het bedrijf nieuwe abonnementsvormen introduceren, met mobiele internetdiensten als uitgangspunt.


De Amerikaanse creditcardmaatschappij American Express heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,18 miljard dollar. Dat is een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te danken aan de hogere bestedingen van vermogende kaarthouders. Bovendien moest American Express minder geld opzij te zetten voor oninbare leningen. De financiële reserve hiervoor bedroeg 97 miljoen dollar, vergeleken met 943 miljoen dollar tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet van het Amerikaanse concern steeg met 7,2 procent tot 7,03 miljard dollar. De kosten stegen echter ook met 19 procent tot 5,2 miljard dollar, vooral door beloningsprogramma's voor goede klanten. De marketingkosten stegen met 15 procent


Het ontbreken aan onderdelen heeft Saab naar verwachting een productieverlies opgeleverd van drieduizend wagens. Dat heeft Saab-topman Victor Muller bekend gemaakt. De productie bij Saab is stilgevallen omdat toeleveranciers weigeren te leveren zolang het bedrijf zijn rekeningen niet heeft betaald. Muller zegt intussen de goedkeuring van een nieuwe financieringsovereenkomst door de Europese investeringsbank af te wachten. Die overeenkomst is volgens de topman een stap in de goede richting om het vertrouwen van de toeleveranciers te herstellen. Saab is intussen ook met verschillende Chinese autoproducenten in gesprek over een mogelijke samenwerking. Muller wilde echter geen namen noemen van potentiële Chinese partners.


De Italiaanse autofabrikant Fiat zegt een akkoord bereikt te hebben om zijn belang in het Amerikaanse Chrysler met 16 procent te verhogen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,27 miljard dollar. Door het akkoord, dat Fiat bereikte met Chrysler en de andere aandeelhouders van de Amerikaanse groep, krijgt de Italiaanse groep 46 procent van Chrysler in handen. Bij de start van de reddingsoperatie van het Amerikaanse autobedrijf, drie jaar geleden, verwierf Fiat een belang van 20 procent twintig procent in Chrysler. Dat belang heeft het sindsdien geleidelijk opgebouwd. Het gaat volgens Sergio Marchionne, topman van Fiat en Chrysler, om een belangrijke stap in het integratieproject tussen Fiat en Chrysler, dat zou leiden tot het ontstaan van een mondiale autofabrikant.


Het Finse bedrijf Nokia, de grootste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,4 miljard euro. Dat betekent een stijging met 9,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 349 miljoen euro naar 344 miljoen euro. Nokia verliest al enkele tijd marktaandeel in de sector van de lucratieve smartphones. Vooral het Google-besturingssysteem Android, waar meerdere fabrikanten gebruik van maken, wint snel aan populariteit. Daarnaast is ook de iPhone van Apple een geduchte concurrent. Nokia wordt vooral geconfronteerd met dalende winstmarges. In tegenstelling tot de concurrentie, realiseert Nokia immers een groot gedeelte van zijn omzet uit de goedkopere modellen.


De Japanse autobouwer Toyota heeft aangekondigd in de Verenigde Staten 308.000 terreinwagens terug te roepen. Oorzaak is een probleem met de airbags. Het gaat om een aantal modellen die drie en vier jaar geleden werden gebouwd. Slecht functionerende sensors zouden de gordelspanners en gordijnairbags kunnen activeren bij de routinechecks van het systeem bij het starten van de wagen. De terugroepactie valt op een bijzonder ongelukkig ogenblik, want Toyota tracht de productie opnieuw op gang te brengen nadat de aardbeving en tsunami in Japan de lokale auto-industrie zwaar hebben getroffen. Eerder al diende Toyota miljoenen wagens terugroepen wegens mogelijke problemen met de vloermatten, de software, de remmen en het gaspedaal.


De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de groeiprognose voor de Japanse economie voor het lopende jaar gehalveerd tot 0,8 procent. Dat is het gevolg van de aardbeving en tsunami die het eiland tijdens de maand maart hebben getroffen en de kernramp die erop volgde. Eerder was een groei met 1,7 procent in het vooruitzicht gesteld. De organisatie verwacht wel dat de Japanse economie volgend jaar sneller dan voorzien zal groeien door de heropbouwwerkzaamheden. Daarbij was eerst een economische groei met 1,3 procent verwacht, maar die prognose werd inmiddels opgetrokken tot 2,3 procent. Ervaring leert volgens de organisatie immers dat de eerste schok van een ramp gevolgd wordt door een heropleving.


De Nederlandse voetbalclub Ajax heeft tijdens de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar een positief resultaat van 16,3 miljoen euro geboekt. Dat is te danken aan de verkoop begin dit jaar van de Uruguayaanse voetballer Luis Suarez, die voor een bedrag van 22,5 miljoen euro werd getransfereerd naar de Engelse club Liverpool. Over de eerste negen maanden van het jaar boekte Ajax een omzet van 69,5 miljoen euro, met een operationeel resultaat van 6,5 miljoen euro. De Nederlandse voetbalclub zegt te verwachten het lopende boekjaar winstgevend te kunnen afsluiten. Over het voorbije boekjaar werd een nettoverlies geleden van bijna 23 miljoen euro.


Het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,43 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst is vooral te danken aan de sterke verkoop van chemieproducten voor elektronica en zonnepanelen. De omzet steeg van 8,84 miljard euro naar 10,06 miljard euro. Het concern verhoogde zijn prognoses voor het lopende jaar. Het Amerikaanse chemiebedrijf hoopt nog voor het einde van april Danisco, Deens producent van voedselsupplementen, over te nemen. Als DuPont in het bezit van Danisco komt, zal de chemiegroep ongeveer de helft van zijn omzet uit de voedingsindsutrie halen.


Het Amerikaanse General Electric, het grootste conglomeraat ter wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 38,45 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 77 procent tot 3,43 miljard dollar. De winstgroei is onder meer te danken aan de betere prestaties van GE Capital, de financiële dochter van het conglomeraat. Jeff Immelt, chief executive van General Electric, leverden echter ook de divisies healthcare, transport en luchtvaart sterke resultaten op. Het kwartaal werd afgesloten met een orderboek van 177 miljard dollar, waarmee een nieuw record wordt gerealiseerd.


De Chinese oliegroep Sinopec heeft een gasleveringscontract voor twintig jaar gesloten met Australië voor levering uit het gasveld Australia Pacific. Dat veld wordt ontwikkeld door het Amerikaanse ConocoPhillips en het Australische Origin. De waarde van dat contract wordt op 85 miljard dollar geraamd en is het tweede grootste uit de Chinese geschiedenis. Sinopec neemt ook een belang van 15 procent in dat veld, waarvoor een bedrag van 1,5 miljard dollar wordt betaald. De onderhandelingen over de deal dateren al van februari dit jaar. Vandaag wordt het contract officiëel gesloten. De waarde van het gasproject Australia Pacific wordt op 35 miljard dollar geschat. Australië wordt zeker na deze deal de tweede belangrijkste uitvoerder ter wereld van vloeibaar aardgas.


De Amerikaanse restaurantketen McDonald's heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,21 miljard dollar. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide met 9 procent tot 6,11 miljard dollar. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 4,2 procent. Daarbij werd in de Verenigde Staten een stijging van 2,9 procent opgetekend. In Europa werd gewag gemaakt van een groei met 5,7 procent, terwijl in Azië, het Midden-Oosten en Afrika een stijging met 3,2 procent werd gemeld. De gestegen omzet is het gevolg van een grotere variatie in het aanbod van producten, herinrichtingen van restaurants en langere openingstijden. McDonald's wil dit jaar 1.100 nieuwe vestigingen openen.


Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,76 miljard euro. Dat is een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 128 miljoen euro. Dat is bijna een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf merkt op de sterk opgelopen grondstofprijzen te hebben kunnen compenseren. AkzoNobel zegt aanhoudend sterk te presteren in opkomende markten en ziet ook een vraagherstel in de mature economieën. Bij de verkochte volumes liet het Nederlandse concern een groei met 7 procent optekenen. In de Verenigde Staten wordt gewag gemaakt van de positieve effecten van het contract met de supermarktketen Wal-Mart.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home