Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, April 21, 2011

Nieuwsoverzicht

De overname van de televisiezenders van SBS Nederland door tijdschriftenuitgever Sanoma en de televisieproductiemaatschappij Talpa zal niet direct tot grote veranderingen leiden op het televisiescherm. Dat heeft John de Mol, eigenaar van Talpa, gezegd. Het is volgens De Mol duidelijk dat SBS Nederland het op dit ogenblik moeilijk heeft, maar de problemen met de programmering moeten volgens hem eerst rustig worden bestudeerd. Het echte effect van de overname wordt volgens De Mol waarschijnlijk pas volgend jaar zichtbaar. De programma's die De Mol met zijn productiemaatschappij levert aan RTL, een concurrent van SBS Nederland, staan volgens hem ook niet ter discussie. De Mol verwacht evenmin de overstap van een aantal bekende gezichten.


De Maleisische regering staat onder toenemende druk van de lokale bevolking om de bouw van een Australische fabriek stop te zetten waar zeldzame aardmetalen zouden worden geïsoleerd. Bij het zuiveringsproces ontstaat als afvalproduct onder meer thorium, dat uiteindelijk zou uiteenvallen in radioactieve vervalproducten. Het Australische mijnbouwbedrijf Lynas en de Maleisische regering zeggen dat het afval ongevaarlijk is en veilig zal worden opgeslagen, maar de tegenstanders vrezen dat het afval hun gezondheid en die van de volgende generaties zal bedreigen. Het erts is afkomstig van een mijn van Lynas in Port Weld in West-Asutralië. De fabriek wordt gebouwd in Gebeng, een industriestad op 250 kilometer van Kuala Lumpur. Met de bouw is een bedrag van 220 miljoen dollar gemoeid.


Het Amerikaanse chipconcern Intel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De resultaten over de afgelopen periode werden gestuwd door de overname van de maker van antivirussoftware McAfee. Het bedrijf liet een uitzonderlijke sterke verkoop optekenen van chips voor server-computers van grote datacentra en het internet. De markt van de cloud-computing helpt het internet de vertraging in andere sectoren van de computermarkt op te vangen. De omzet van Intel steeg met 25 procent tot 10,3 miljard dollar. In de datacenter-divisie werd een omzetgroei met 32 procent genoteerd.


Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,9 miljard dollar. Dat is een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 8 procent tot 24,6 miljard dollar. Samuel Palmisano, topman van IBM, maakt gewag van een sterk kwartaal waarbij de omzet bij zowel hardware, software als diensten is gestegen. Palmisano voegde er aan toe dat de omzet in meer dan veertig landen met dubbele cijfers is gestegen. Het bedrijf boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar vooral succes met de introductie van een nieuwe serie mainframes, die een omzetgroei met 41 procent laten optekenen. Ook cloudcomputing draagt volgens IBM bij tot de groei.


Het internetbedrijf Yahoo heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 223 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst geboekt van 310,2 miljoen dollar. De omzet daalde met 6 procent tot 1,06 miljard dollar. De terugval wordt in belangrijke mate toegeschreven aan de samenwerking rond zoekopdrachten en reclamewerving die werd opgezet met Microsoft. Carol Bartz, topvrouw van Yahoo, merkt op dat het bedrijf goed op weg is om de omzet en winst opnieuw op een solide manier te laten groeien. Voor het tweede kwartaal voorziet Yahoo een omzet van tussen de 1,08 miljard dollar en 1,13 miljard dollar.


De Nederlandse drankengroep Heineken heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,59 miljard euro. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De volumes stegen met 44 procent, dankzij de overname van het Mexicaanse Femsa in mei vorig jaar. De grootste groei werd opgetekend in Afrika en het Midden-Oosten, waar een groei met 12 procent werd opgetekend. Maar ook in West-Europa werd een lichte groei met 0,6 procent opgetekend, dankzij hogere volumes in Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. Door de schuldencrisis liepen in Spanje, Italië, Portugal en Ierland echter terug. Voor de rest van het jaar verwacht Heineken de omzetstijging door te kunnen trekken, vooral in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.


De Italiaanse justitie heeft een toezichthouder aangesteld bij vier depots van TNT Express in de omgeving van Milaan. Daar zou worden samengewerkt met bedrijven die onder invloed staan van de maffia. De Italiaanse justitie meldde vorige maand al dat TNT Express in Milaan contracten zou hebben gesloten met bedrijven die in handen zijn van maffiaorgansiatie Ndrangheta. De toezichthouder moet de infiltratie van de georganiseerde misdaad komende maand in kaart brengen. Het logistieke bedrijf zegt blij te zijn met de hulp van de justitie, want alleen zou de onderneming niet bij machte zijn om het probleem op te lossen. Samenwerking met justitie is volgens het bedrijf de meest praktische en vooral ook meest veilige manier om de invloed van de 'Ndrangheta te elimineren.


De Japanse autofabrikant Toyota heeft bekend gemaakt om de productie in zijn Chinese fabrieken tot begin juni op ongeveer de helft van de normale capaciteit te zullen laten draaien. De Chinese fabrieken worden geconfronteerd met een tekort aan onderdelen als gevolg van de zware aardbeving en de tsunami in Japan. Onder extreme omstandigheden zou de Chinese productie volgens Toyota kunnen worden teruggebracht tot 30 procent. Eerder werden ook al problemen gemeld in de productie van fabrieken van de Japanse autoconstructeur in de Verenigde Staten, Europese Unie en Australië. Door de maatregel zou de Chinese productie van Toyota met ongeveer 80.000 exemplaren dalen.


Het Britse drankenconcern SABMiller heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzetgroei met 3 procent laten optekenen tegenover dezelfde periode het boekjaar voordien. Toen werd een groei met 2 procent opgetekend. Ook tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werd een groei met 3 procent gemeld. De groei van het vierde kwartaal werd vooral gedragen door opkomende markten in Afrika en Azië. In Zuid-Afrika en Zimbabwe werd een volumegroei met 13 procent opgetekend, dankzij een toename van de portfolio en investeringen in capaciteitsuitbreiding. In Azië werd een groei met 8 procent opgetekend. In Latijns-Amerika bleef de groei echter beperkt tot 1 procent, te wijten aan belastingverhogingen in Colombia.


Eric Schmidt, gewezen topman van het internetbedrijf Google, krijgt in zijn nieuwe functie bij het concern een jaarsalaris van 1,25 miljoen dollar. Als chief executive van Google ontving Schmidt een salaris van 1 miljoen dollar per jaar. In zijn nieuwe functie kan het salaris van Schmidt door middel van bonussen oplopen tot 6 miljoen dollar. Schmidt werd begin april als chief executive van Google vervangen door Larry Page, mede-oprichter van het internet-bedrijf. Volgens Google werd die verschuiving doorgevoerd om de besluitvorming en verantwoordelijk in de top van het bedrijf te vereenvoudigen. Schmidt werd benoemd tot bestuursvoorzitter, waarbij hij onder meer zal instaan voor het onderhouden van contacten met bedrijven en andere belangrijke partners van Google.


De Amerikaanse koffieketen Starbucks wil binnen een jaar tien vestigingen openen in Nederland. Een eerste eigen Nederlandse vestiging van Starbucks wordt geopend in Amsterdam. De andere locaties kunnen zowel worden gesitueerd in steden als in spoorwegstations. Starbucks opende vier jaar geleden een filiaal op de Nederlandse luchthaven Schiphol. In hetzelfde jaar kwamen er daar nog twee filialen van de keten bij. Vervolgens werden vestigingen geopend op de stations van Amsterdam, Utrecht en Leiden. Binnenkort gaat er een filiaal open op het station van Den Haag. Op de stations werkt Starbucks samen met Servex, dochter van de Nederlandse Spoorwegen, terwijl op Schiphol met HMS Host wordt gewerkt. De nieuwe filialen exploiteert Starbucks echter zelf.


Rusland verwacht dat het bruto binnenlandse product dit jaar een groei van minstens 4,2 procent zal kennen. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd. Hij wees erop dat de Russische economie vorig jaar met 4 procent groeide. Dat was het hoogste niveau van alle landen van de G-Acht. Begin volgend jaar zullen volgens de Russische premier de verliezen door de wereldwijde crisis volledig zijn weggewerkt. Poetin gaf ook aan dat de regering tegen het einde van het decennium van Rusland een van de vijf belangrijkste economieën ter wereld wil maken, met een bruto binnenlands product van 35.000 dollar per inwoner. Dat is meer dan het niveau van Frankrijk of Italië.


Eén jaar na het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon van British Petroleum in de Golf Van Mexico is nog maar 3,8 miljard dollar aan schadevergoedingen uitbetaald aan slachtoffers van de ramp. British Petroleum heeft voor de slachtoffers een compensatiefonds van 20 miljard dollar opgericht, maar daar wordt bijzonder spaarzaam gebruik van gemaakt. Voorlopig werden in totaal al 857.000 aanvragen voor schadevergoedingen ingediend door bedrijven en privépersonen. Ongeveer 300.000 dossiers zouden zijn ingewilligd. Bij het ongeval met Deepwater Horizon in april vorig jaar kwamen elf mensen om het leven. Ook kwam ongeveer 780 miljoen liter ruwe olie in het water terecht. Pas in juli kon het olielek tijdelijk worden gedicht.


De Russische zakenman Vladimir Antonov heeft beloofd geld over te maken aan de Zweedse autobouwer Saab, die met financiële problemen wordt geconfronteerd. Dat zou gebeuren door een vastgoedtransactie. Antonov zou een bedrag van 270 Zweedse miljoen kroon betalen om de fabriek van Saab in Trollhättan over te nemen. Dat komt overeen met een bedrag van 30,3 miljoen euro. De Zweedse overheid stemde eerder in met een transactie waarbij het vastgoed van Saab wordt verkocht aan Antonov, waarna Saab de fabriek zal huren van de Russische investeerder. Met de vastgoedtransactie kan Saab financiële middelen vrijmaken die de autofabrikant nodig heeft om de productie te kunnen hervatten.


De Europese voorstellen voor strengere richtlijnen voor boorplatformen stuiten op verzet van verschillende lidstaten van de Europese Unie. Na de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon gingen ook in de Europese Unie stemmen op om de richtlijnen voor boringen op grote diepte te verstrengen. De strengere regels zouden gelden voor alle boringen tot driehonderd kilometer buiten de kust. Daarmee zouden nagenoeg alle oliebronnen in Europese wateren onder de nieuwe regeling vallen. Milieuorganisaties waarschuwen echter dat oliebedrijven een harde lobbycampagne hebben opgezet om de maatregelen af te zwakken. Vooral de bepaling dat Europese bedrijven zich ook buiten Europa aan de richtlijnen te houden hebben, zou op zwaar verzet bij de bedrijven stuiten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home