Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, April 20, 2011

Nieuwsoverzicht

Colm Doherty, de gewezen topman van de Ierse Allied Irish Banks (AIB), heeft bij zijn vertrek in november vorig jaar een gouden parachute gekregen van verschillende miljoenen euro. De man stapte op net voordat de groep in allerijl genationaliseerd moest worden. Colm Doherty, die twee jaar geleden aan het hoofd van de bank kwam te staan, streek vorig jaar volgens een aantal bronnen een loon op van in totaal 432.000 euro, met daarbovenop een contractuele premie van 707.000 euro voor zijn vervroegd vertrek. Om de pensioenrechten van Doherty te compenseren, werd nog eens een bedrag van 2 miljoen euro uitbetaald. Het bericht over de gouden parachute zorgde in Ierland voor grote verontwaardiging. De bank leed vorig jaar een verlies van 10,4 miljard euro en schrapt 2.000 banen.


Volgens een aantal bronnen zou de Amerikaanse regering zich deze zomer van een groot deel van zijn belang in autobouwer General Motors willen ontdoen, terwijl de koers van het aandeel momenteel erg laag staat. De Amerikaanse staat moest General Motors tijdens de financiële crisis met zowat 50 miljard dollar redden van het faillissement. Ondertussen herstelde General Motors en de autobouwer kon in november terugkeren naar de beurs. De Amerikaanse regering heeft nog een belang van 26,5 procent in de autobouwer. De regering zal volgens de Wall Street Journal die participatie tegen het eind van het jaar mogelijk volledig van de hand doen, omdat volgend jaar de verkiezingsstrijd om de presidentspost van start gaat.


Iran, op dit ogenblik voorzitter van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (Opec), voorziet in de loop van dit jaar verdere prijsstijgingen van de olieproducten. Dat heeft Mohammad Ali Khatibi, de Iraanse vertegenwoordiger bij de organisatie, verklaard in de marge van een internationale gasbeurs in Teheran. Khatibi maakt gewag van 1,3 miljoen vaten tot 1,6 miljoen vaten per dag. De prijs van olie hangt volgens Khatibi af van verschillende elementen. Eerst en vooral is er vraag en aanbod, maar daarnaast zijn er volgens Khatibi ook politieke en psychologische factoren en tenslotte ook onvoorziene omstandigheden. Abdallah Salem el-Badri, secretaris-generaal van de Opec, herhaalde dat er geen tekort is aan olie op de markt.


De meeste Duitsers zijn bang dat het Europese reddingsscherm voor landen die met enorme schulden kampen hen duur te staan zal komen. Uit een peiling blijkt dat de mogelijke kosten ervan 38 procent van de ondervraagden grote zorgen baart. Eén op de vijf heeft zelfs zeer grote angst. De jonge Duitsers blijken zich het minst zorgen te maken over de mogelijke gevolgen van het Europese reddingsplan. Eind maart stemden de Europese regeringsleiders in met een reddingspakket. Schuldencrisissen zoals in Griekenland, Ierland en Portugal moeten daarmee opgelost en voorkomen worden. De lidstaten stellen zich voor miljarden garant in een permanent reddingsfonds. Duitsland moest zowat 22 miljard euro investeren voor het nieuwe reddingsscherm.


Het Amerikaanse autoconcern Ford gaat tegen het midden van het decennium vijftien nieuwe modellen op de Chinese markt lanceren. Ford wil op die manier zijn aanwezigheid in China, de grootste automarkt van de wereld, versterken. Ford verkocht vorig jaar in China iets meer dan 580.000 exemplaren. Grote concurrent en Chinees marktleider General Motors realiseerde echter een verkoop van 2,35 miljoen exemplaren op de Chinese markt. Het eerste model dat Ford wil lanceren in China is de nieuwe Focus. Om de productiegroei in China te ondersteunen wil Ford het aantal Chinese concessiehouders tegen het midden van het decennium ook verdubbeld zien.


Tijdens de maand maart zijn in Europa 1,56 miljoen nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat is een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA), de vereniging van Europese autoconstructeurs. De grootste groei werd opgetekend in Duitsland, waar een stijging met 11,4 procent werd opgetekend. Ook in Frankrijk werd een stijging met 6,1 procent genoteerd, maar anderzijds waren er gevoelige dalingen in Spanje (29,1 procent), Italië (27,6 procent) en Groot-Brittannië (7,9 procent). Met 366.101 nieuwe inschrijvingen was Groot-Brittannië wel de grootste markt. In België werd een terugval met 1,2 procent opgetekend tot 63.533 exemplaren.


Het luxeconcern Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,25 miljard euro. Dat is een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Azië, maar ook in de Verenigde Staten en in Europa was er volgens het concern veel vraag naar luxegoederen. Een gedeelte van de omzetstijging was te wijten aan het wisselkoerseffect, maar ook op vergelijkbare basis steeg de omzet met 14 procent. Er was vooral veel interesse voor horloges en juwelen, waar een groei met 28 procent werd opgetekend, gevolgd door dranken (20 procent), mode (17 procent) en cosmetica (9 procent). Het bedrijf stelt dat de positieve trend van eind vorig jaar zich ook de eerste maanden van dit jaar heeft doorgezet.


Pietro Ferrero, de chief executive van de Italiaanse snoepfabrikant Ferrero, is overleden. De 47-jarige Ferrero kwam om bij een ongeval in Zuid-Afrika. Volgens een aantal bronnen zou Ferrero van zijn fiets gevallen zijn, vermoedelijk als gevolg van ziekte. Hij kreeg wellicht een hartaanval. Een getuige kon snel een ambulance bellen, maar die kon geen hulp meer bieden. De chief executive van Ferrero was op zakenreis in het Afrikaanse land. Ferrero is één van de meest succesvolle Italiaanse bedrijven. De firma - die onder andere Nutella, Tic Tac en Ferrero Rocher op de markt brengt - realiseert een omzet van ongeveer 6,3 miljard euro. De overledene leidde het bedrijf samen met zijn broer Giovanni Ferrero. Het bedrijf werd opgestart door hun vader Michele Ferrero.


De Communistische Partij van Cuba (PCC) heeft ingestemd met de economische hervormingen die door president Raúl Castro werden voorgesteld. Het particulier ondernemerschap wordt daardoor voortaan op bescheiden schaal toegestaan en overtollige overheidsbanen komen te vervallen. Het programma bevat een driehonderdtal maatregelen die de privésector verder vrijmaken, het aantal overheidsjobs inperken, de overheidssubsidies verminderen, vormen van eigen beheer in de bedrijven mogelijk maken, de belastingen hervormen en de decentralisatie van het overheidsapparaat regelen. De belangrijkste productiesectoren blijven echter in handen van de staat. Er wordt wel opgemerkt dat de planeconomie centraal blijft staan.


De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,74 miljard dollar. Dat betekent een daling met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling wordt onder meer verklaard door het feit dat de zakenbank een aandelenpakket heeft teruggekocht van belegger Warren Buffett. De omzet daalde met 6,9 procent tot 11,89 miljard dollar. Goldman Sachs had eind maart al aangekondigd dat een pakket preferente aandelen zou worden teruggekocht van Buffett, die drie jaar geleden in het kapitaal van de zakenbank was gestapt. Goldman Sachs moest aan Buffett daar echter 500 miljoen dollar per jaar voor betalen.


Het Amerikaanse internetconcern Google investeert ongeveer 100 miljoen dollar in het windmolenpark Shepherds Flat in de Amerikaanse staat Oregon. De site moet met een vermogen van 845 megawatt het grootste windmolenpark van de wereld worden. De opgewekte energie zou voldoende zijn om meer dan 235.000 gezinnen van elektriciteit te voorzien. Shepherds Flat wordt volgend jaar op het net aangesloten. Google is een massale energieverbruiker, maar investeerde naar eigen zeggen eerder al 350 miljoen dollar in zonnepanelen en windmolenparken. Het energieverbruik van Google komt bijna integraal op rekening van de serverparken. Oregon is een echte hotspot voor datacenters. Google bouwde er vijf jaar geleden twee exemplaren ter grootte van een paar voetbalvelden.


De Amerikaanse technologiegroep Apple heeft zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung voor de rechter gedaagd omdat die groep blindelings de ontwerpen van de iPhone en iPad zou hebben gekopieerd. Daarmee lijkt de Amerikaanse groep het startschot te hebben gegeven voor een nieuw rondje juridisch bekvechten in de wereld van de fabrikanten van smartphones en tabletcomputers. De producten van Samsung worden door experts bestempeld als de enige echte concurrenten voor de ontwikkelingen van Apple. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zou zelf eveneens juridische stappen overwegen omdat Apple een aantal patenten van Samsung voor draadloze technologie niet zou hebben gerespecteerd.


De Europese Commissie wil erover waken dat aanbieders van internet en telecom het online netwerk open houden en transparant zijn over de kwaliteit en de snelheid van de toegang tot het net. Dat blijkt uit een verslag over netneutraliteit dat Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, heeft voorgesteld. Kroes dreigt met maatregelen tegen internetaanbieders die bepaalde vormen van trafiek blokkeren. Er lopen al meerdere klachten tegen internetaanbieders die de videostreaming van een concurrent vertragen en tegen mobiele internetoperatoren die internettelefonie blokkeren. Gebruikers moeten volgens Kroes ook gemakkelijker naar een andere internetaanbieder kunnen switchen. De Europese Commissie zou tegen het eind van dit jaar een rapport hebben over de situatie.


De Zwitserse farmagroep Novartis heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,77 miljard dollar. Dat betekent een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toen kon de Zwitserse farmagroep echter profiteren van extra vaccinverkopen door een griepepidemie. De omzet steeg echter met 16 procent tot 14 miljard dollar. Die groei is in belangrijke mate te danken aan de overname van Alcon, gespecialiseerd in producten voor oogverzorging. Voor het hele jaar houdt Novartis vast aan zijn doelstellingen. Onder meer zou een dubbelcijferige omzetgroei moeten worden opgetekend. De patenten op een aantal succesproducten lopen weliswaar op hun einde, maar Novartis rekent op bijval voor een aantal nieuwe ontwikkelingen.


De Amerikaanse motorenfabrikant Harley Davidson heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 119,3 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 68,7 miljoen dollar. De toename is vooral te danken aan de divisie financial services, die leningen verstrekt voor de aankoop van een motorfiets. Daar werd een winstgroei met bijna 155 procent opgetekend tot 67,9 miljoen dollar. Tijdens de voorbije drie maanden verkocht Harley Davidson iets minder dan 50.000 motoren. Voor het hele jaar wordt gemikt op een verkoop van minstens 215.000 exemplaren. Eerder was nog uitgegaan van minimum 221.000 exemplaren. Bij de meest optimistische prognoses blijft het bedrijf bij 228.000 exemplaren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home