Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, April 21, 2011

Nanotechnologie gaat zelfde weg op genetische manipulatie

Producenten van voedingsproducten op basis van nanotechnologie dreigen op dezelfde afwijzing te stuiten dat genetisch gemanipuleerd voedsel, tenzij er initiatieven worden genomen om met het publiek een dialoog op te starten rond de risico-percepties waarmee de sector wordt geconfronteerd. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van het Britse Food Standards Agency. Er wordt aan toegevoegd dat het gebrek aan kennis over nanotechnologie bij de consument tot verwarring leidt over de betrokken risico's en voordelen.

"Het gebrek aan kennis bij het publiek leidt onveranderd tot scepticisme," merkt Andrew Wadge, wetenschappelijk leider bij het Food Standards Agency, op tegenover het webmagazine Foodnavigator.com. "Dat fenomeen gaat helemaal terug tot de tegenstand tegen pasteurisatie. Het publiek moet overtuigd worden van de voordelen van de technologie, zoals dat ook het geval was bij de magnetron, waar de consument uiteindelijk begreep dat de baten zwaarder wogen dan de potentiƫle risico's."

Sandy Lawrie, secretaris van het Britse Advisory Committee on Novel Foods and Processes, voegt er aan toe dat het publiek de industrie ervan verdenkt allerlei duistere dingen te doen achter gesloten deuren. De onderzoekers voegen er aan toe dat het publiek zich bij nanotechnologie vooral zorgen maakt over de impact op de gezondheid op lange termijn, het leefmilieu, hogere productiekosten en een gebrek aan objectieve informatie. Het gebruik van nanotechnologie in verpakkingen stuit op minder verzet.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home