Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, April 22, 2011

Mobiele telefoon cruciaal voor overlevingskansen terreurgroepen

Islamitische militanten hebben gesofisticeerde middelen ontwikkeld om hun propaganda via mobiele technologieën te verspreiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Duitse wetenschapper Nico Prucha, die zeven jaar lang gewerkt heeft aan een inventaris van materiaal dat door jihadisten online werd geplaatst. Prucha stelt dat deze militanten pakketten informatie samenstellen die met de mobiele telefoon kunnen worden ontvangen en waarbij de bestemmeling aangemoedigd wordt om de content verder door te geven.

"De pakketten omvatten onder meer video's, liederen, speeches en beelden," merkt BBC News op. "Een aantal jihadisten maakte gebruik van de Bluetooth-radiotechnologie om informatie anoniem aan mogelijke supporters te bezorgen." Prucha voegt er aan toe dat een terreurgroep zoals Al-Qaeda zonder technologieën zoals het internet en mobiele telefoon wellicht al grotendeels uit elkaar waren gevallen. Deze technologieën vormen voor deze groepen volgens hem de enige manier om deel uit te blijven maken van het internet.

"Zonder moderne technologieën zouden deze groepen geïsoleerd zijn geraakt, zoals dat het geval was in de jaren tachtig," voert Prucha aan. "Voor de opkomst van het internet was het voor geïnteresseerden bijzonder moeilijk om informatie te vinden. Vaak kwam het neer op een keten van persoonlijke contacten die rechtstreeks leidden naar een figuur die direct betrokken was bij één van de actieve cellen van deze organisaties. Propaganda-materiaal kon door eindeloos kopiëren weliswaar een gedeelte van dat publiek bereiken, maar die kopieën beperkten ook de efficiëntie."

"Vooral bij videotapes leidt het eindeloos kopiëren tot een inferieure kwaliteit, maar het internet heeft die beperkingen weggenomen," merkt Prucha nog op. "Vandaag moet men de jihadisten niet meer persoonlijk kennen om aan materiaal te komen en bovendien neemt ook de kwaliteit niet meer af." Hij voegt er aan toe dat een aantal militante groeperingen inmiddels speciale brigades hebben opgericht om het propaganda-materiaal samen te stellen en te verspreiden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home