Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 23, 2011

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autofabrikant Volvo verwacht binnen afzienbare tijd een verzoek van de Zweedse overheid om Saab over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen bij Volvo gezegd. Zweedse regeringsfunctionarissen zouden al gesprekken hebben gevoerd met de directie van Volvo, die niet weigerachtig zou staan tegenover een overname van Saab. Voor de Zweedse overheid zou een overname van Saab door Volvo, dat sinds vorig jaar in handen is van de Chinese autofabrikant Geely, meer zekerheid bieden over de terugbetaling van de lening van 400 miljoen euro die de Europese Investeringsbank aan Saab verstrekte. De Zweedse overheid staat garant voor de lening. Saab werd vorig jaar overgenomen door het Nederlandse Spyker Cars, maar verkeert in financiële problemen.


Toyota, de grootste autobouwer ter wereld, verwacht pas tegen november of december een normalisering van zijn productie in Japan, na de aardbeving en tsunami vorige maand. Pas sinds deze week is de productie in alle Toyota-fabrieken in Japan heropgestart, maar veelal op halve kracht. De autoproducent heeft nog te kampen met een gebrek aan onderdelen en elektriciteitspannes. Heel wat onderdelen worden geproduceerd in het zwaar getroffen noordoosten van Japan. Ook de buitenlandse vestigingen van Toyota lijden onder het gebrek aan onderdelen. De situatie varieert volgens Toyota van model tot model, maar de autobouwer verwacht een geleidelijke verbetering vanaf juli en een productie op schema tegen november-december.


Saudi-Arabië begrijpt de noodzaak om meer olie op te pompen. Dat hebben een aantal bronnen rond de Saudische overheid gezegd tegenover het vakblad Petroleum Intelligence Weekly. Door het Libische conflict en de golf van volksprotest in het Midden-Oosten kennen de olieprijzen de jongste maanden een grote groei. Volgens het rapport van het vakblad overstijgt de vraag uit China, India en het Midden-Oosten de Saudische verwachtingen. Zowel op middellange als lange termijn is de consumptie volgens het rapport hoger dan voorzien. Volgens bronnen moet Saudi-Arabië de volgende jaren een productiepeil van 9 miljoen vaten per dag of meer bereiken. Alleen Saudi-Arabië heeft voldoende reservecapaciteit om de productie op te schroeven.


Mattel, het moederbedrijf van de wereldberoemde Barbie-pop, heeft voor een rechtbank in Californië een nederlaag geleden in de strijd met rivaal MGA Entertainment, producent van de Bratz-pop. Mattel beschuldigde zijn concurrent ervan het idee van de Bratz-mannequin te hebben gestolen. Het bedrijf eiste honderden miljoenen dollars compensatie voor gederfde winsten. Maar de jury vond geen bewijs van diefstal van intellectuele eigendom en kende aan de concurrent een schadevergoeding toe die in de miljoenen loopt. Mattel heeft aangekondigd een nieuw proces te zullen aanvragen. Indien de rechter op die vraag niet ingaat, zal er beroep worden aangetekend. De strijd tussen Mattel en MGA Entertainment sleept al bijna tien jaar aan.


Op verzoek van het Griekse ministerie van financiën onderzoekt de openbaar aanklager in Athene een email van een Amerikaanse investeringsbankier van Citigroup. Daarin werden klanten van de bank gewaarschuwd voor een herschikking van de Griekse overheidsschuld tijdens het paasweekend. De inhoud van de mail werd onmiddellijk tegengesproken door de Griekse regering, maar die wil het daar niet bij laten. Er wordt gewag gemaakt van het verspreiden van belachelijke geruchten, die de koersen van de Griekse aandelen doen dalen en de intrestvoeten van de Griekse schuld doen stijgen. Daarom is er volgens de Griekse overheid sprake van mogelijk crimineel gedrag. Citigroup zegt enkel het gerucht te hebben gemeld.


Apple heeft een dienst klaar waarbij iTunes-klanten hun muziek op een Apple-server kunnen opslaan. Op die manier kunnen de consumenten op elk ogenblik en elke locatie naar hun muziek luisteren, zolang ze over een internetaansluiting beschikken. Een precieze lanceerdatum voor de nieuwe dienst is niet bekend. Maar volgens een aantal bronnen zal Apple zijn dienst sneller kunnen lanceren dan grote concurrent Google. Die wou een gelijkaardige dienst al tegen vorige kerstmis lanceren, maar gesprekken met de muzieklabels liepen vast. Ook Apple heeft nog geen akkoorden afgesloten met de labels. Twee jaar geleden kocht Apple al het bedrijf Lala, dat gebruikers de mogelijkheid bood om hun muziek op het internet op te slaan en te beluisteren.


De milieuorganisatie Greenpeace heeft Apple uitgeroepen tot minst groene technologiebedrijf van de wereld. Apple krijgt het verwijt teveel energie uit steenkool te verbruiken. Uit het rapport blijkt dat Apple voor 54,5 procent afhankelijk is van steenkoolenergie. De vervuilende energie wordt aangewend om de dataservers van het bedrijf van stroom te voorzien. Niet alleen bij Apple wordt een te hoge afhankelijkheid van steenkoolenergie vastgesteld, want ook andere grote technologiebedrijven scoren slecht. Facebook doet het met een score van 53,2 procent slechts marginaal beter dan Apple. Ook Twitter is voor 42,5 procent afhankelijk van steenkoolenergie. Yahoo voert de rangschikking aan, want het bedrijf doet slechts voor 18,3 procent beroep op steenkoolenergie.


De top van de Nederlandse bierbrouwer Heineken krijgt een hoger salaris uitgekeerd. Ook hebben chief executive Jean-François van Boxmeer en financieel directeur René Hooft Graafland uitzicht op een hogere bonus bij goede prestaties. De verhogingen werden door de algemene vergadering van aandeelhouders goedgekeurd, maar er werd wel zwaar protest opgetekend. Net zoals vorig jaar stemde een groep van 20 procent tegen de nieuwe voorstellen. Van Boxmeer ziet zijn salaris vanaf dit jaar met ruim 10 procent stijgen tot 1,05 miljoen euro. Verder verhoogt de raad van commissarissen de maximale bonus van Van Boxmeer tot 140 procent in plaats van 100 procent van het basissalaris. De werknemers hebben in een open brief opgeroepen tot een eerlijke verdeling van de bonussen.


Op het gebied van inkomsten heeft de Amerikaanse technologiegroep Apple het Finse concern Nokia voorbijgestoken als wereldwijd marktleider bij de producenten van mobiele telefoons. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Strategy Analytics. Nokia blijft wel de grootste groep op het gebied van aantal verkochte toestellen. Volgens de studie haalde Apple tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 11,9 miljard dollar uit de verkoop van 18,6 miljoen toestellen. Nokia verkocht 108,5 miljoen exemplaren, maar haalde daar slechts 9,4 miljard dollar uit. Analisten merken op dat Apple zich concentreert op de hogere prijsklasse en er ook beter in slaagt om de kosten te delen met de operatoren.


Het bestuur van beursexploitant NYSE Euronext wijst het verbeterde overnamevoorstel van Nasdaq OMX en Intercontinental Exchange (ICE) unaniem af en blijft streven naar een samensmelting met Deutsche Börse. Dat heeft het bestuur van NYSE Euronext officieel bekend gemaakt. Nasdaq OMX en IC Exchange brachten begin deze maand een bod uit op NYSE Euronext, het moederbedrijf van de beurzen in New York, Brussel, Parijs en Amsterdam. Dat bod werd nadien nog verbeterd, maar volgens Duncan Niederauer, chief executive van NYSE Euronext, bevat het voorstel geen overtuigende waarde en heeft het onacceptabele uitvoeringsrisico's, waardoor het bod niet in het beste belang van de aandeelhouders van NYSE Euronext zou zijn.


De Britse regering heeft afwijzend gereageerd op het voorstel van de Europese Commissie om de begroting van de Europese Unie volgend jaar met 4,9 procent te laten groeien. Het was vorig jaar ook al de Britse premier David Cameron die de forcing voerde bij de onderhandelingen over de begroting voor dit jaar. De lidstaten konden toen verkrijgen dat het Europese budget dit jaar maar 2,9 procent groter is dan vorig jaar, in plaats van de 5,9 procent die het Europese parlement had gewenst. Een woordvoerder van de Britse regering stelde dat men het beste wil voor de Britse belastingbetaler en voerde aan dat een dergelijke stijging van de begroting niet aanvaardbaar is.


De Griekse regering heeft aan rijke landgenoten in het buitenland gevraagd om haar schuldenput van 340 miljard euro te helpen dempen. De Griekse regering gaat daarvoor zogenaamde diaspora-obligaties uitschrijven. Die obligaties kunnen gekocht worden door immigranten van de eerste, tweede en zelfs derde generatie in de Verenigde Staten, Canada en Australië, maar ook in de Europese Unie. Meer details over de constructie ontbreken voorlopig nog. De regering van de Griekse minister-president Giorgos Papandreou richt daarmee op ongeveer 15 miljoen geëmigreerde Grieken. De looptijd van de obligaties zou vijf tot tien jaar bedragen. Evenmin is al duidelijk hoeveel de rente zal bedragen.


De Nederlandse keten Clemens & August (C&A) heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,59 miljard euro. Dat is een stijging met 4,6 procent tegenover het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat Nederland in al zijn negentien markten de omzet kon opdrijven en marktaandeel winnen. Op de Nederlandse thuismarkt werd, na twee jaren van terugval, opnieuw een groei met 5,3 procent opgetekend. In Europa breidde het marktaandeel van de keten naar eigen zeggen uit van 5,1 procent tot 5,4 procent. In Oost-Europa werd een groei met 11,6 procent opgetekend. De keten wil dit jaar negentig tot honderd nieuwe vestigingen openen. Vorig jaar kwamen er tachtig nieuwe winkels bij.


De Nederlandse autofabriek NedCar heeft aan zijn 1.500 werknemers een bijdrage gevraagd in de kostenverlaging. De loonkosten zouden met 2 procent tot 5 procent moeten worden afgevoegd. Daarbij kan worden gedacht aan werktijdverkorting en het opschorten van verhogingen. Er werd ook gezegd dat er rekening moet worden gehouden met een aantal productieloze dagen aan het einde van de maand mei. NedCar is eigendom van het Japanse Mitsubishi. Het moederbedrijf overweegt de Nederlandse fabriek af te stoten. Mitsubishi wordt zelf met financiële problemen en verwacht dat zijn Nederlandse dochter daarvan een gedeelte overnemen. De Nederlandse vakbonden willen echter maximaal instappen met het schrappen van een loonsverhoging met 2 procent.


De Italiaanse autobouwer Fiat gaat de volgende maanden in Europa de productie met 50.000 tot 100.000 exemplaren terugdrijven. Oorzaak van de beslissing is het gebrek aan onderdelen die afkomstig zijn uit Japan. In een bericht zegt het bedrijf dat de productievermindering door de aardbeving en tsunami in Japan ongeveer 15.000 wagens kan bedragen in het tweede kwartaal van dit jaar en de rest in het derde kwartaal. Tegen het einde van dit jaar zou de situatie volgens Fiat opnieuw genormaliseerd moeten zijn. Fiat verkocht vorig jaar één miljoen wagens in Europa. Het productieverlies zou dus 10 procent kunnen bedragen. Het bedrijf gaat voor een aantal onderdelen wel op zoek naar alternatieve leveranciers.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home