Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 30, 2011

Nieuwsoverzicht

De gegevens die WikiLeaks bekend zal maken over een grote Amerikaanse financiële instelling, zal waarschijnlijk leiden tot een onderzoek naar de praktijken van de betreffende bank. Dat zegt Julian Assange, de initiatiefnemer van WikiLeaks, in een Amerikaans televisie-interview. Assange zegt het fantastisch te vinden dat alle grote Amerikaanse banken doodsbenauwd zijn dat de informatie over hen zou gaan. De klokkenluider kondigde eerder al aan begin dit jaar tienduizenden interne documenten van een grote Amerikaanse bank te verspreiden. Waarnemers wijzen erop dat de vrees voor WikiLeaks ook grote gevolgen kan hebben op de beurs. Daarbij wordt verwezen naar begin november vorig jaar, toen de koers van Bank of America met 3 procent daalde omdat investeerders vreesden dat interne informatie aan de buitenwereld bekend zou raken.


De waarde van de overnamemarkt zou dit jaar een bedrag van 2,9 biljoen dollar kunnen vertegenwoordigen. Dat is ongeveer een kwart meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse bank Citigroup. Dat er dit jaar weer meer fusies en overnames komen, heeft volgens de analisten van Citigroup alles te maken met bedrijven die opvallend goed presteren en verder willen groeien. Ook is er veel geld beschikbaar, dat ergens aan uitgegeven moet worden. De bedrijven hebben volgens Citigroup inmiddels een cashreserve van 4 biljoen dollar opgebouwd. Bedrijven zullen volgens Citigroup moeten beslissen om die middelen te besteden aan overnames, organische groei, dividenden voor aandeelhouders of het versterken van de balans. De markt voor fusies en overnames zou opnieuw op het niveau van drie jaar geleden uitkomen. Het recordbedrag van 4,2 biljoen euro van vier jaar geleden wordt voorlopig echter nog lang niet benaderd.


De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 346,6 miljoen dollar. Dat is ruim 100 miljoen dollar meer dan tijdens dezelfde periode vorig boekjaar. De omzet steeg met 8 procent tot 3 miljard dollar. Dat is de hoogste kwartaalomzet uit de veertigjarige geschiedenis van het bedrijf. Het eerste kwartaal, waarin ook de feestdagen in november en december vallen, is voor de omzet van Starbucks de belangrijkste periode van het jaar. Howard Schultz, topman van Starbucks, verwacht wel dat de hogere koffieprijzen de volgende periodes op de winst van het bedrijf zullen drukken. Starbucks heeft wereldwijd 17.000 filialen, waarvan het merendeel in de Verenigde Staten is gesitueerd. De volgende periode wil de groep volgens Schultz echter vooral in het buitenland groeien.


De Amerikaanse miljardair Allen Stanford kan voorlopig niet worden berecht. Volgens de rechter is hij onvoldoende in staat zijn verdediging te helpen voorbereiden. De rechter besliste de rechtszaak voor onbepaalde tijd uit te stellen. Drie psychiaters waren immers tot het besluit gekomen dat Stanford medisch gezien niet in staat is om aan een proces te beginnen. Zijn toestand is volgens de artsen te wijten aan een verslaving aan antidepressiva en aan geneesmiddelen tegen angst of aan de hoofdwonde die hij twee jaar geleden opliep toen hij in de gevangenis in elkaar werd geslagen. De miljardair moet voor de rechtbank verschijnen omdat hij via Stanford International Bank, gevestigd in Antigua, cliënten voor meer dan 5 miljard euro zou hebben opgelicht. Stanford, die de beschuldigingen ontkent, prijkte drie jaar geleden nog op de zestigste plaats in de rangschikking van rijkste mensen ter wereld.


In het Nederlandse Eemshaven is het Duitse concern Siemens gestart met een experiment rond elektronische dijkbewaking. Het Livedijk-systeem van Siemens moet aan de hand van sensoren de stabiliteit van de dijk tot op de meter nauwkeurig kunnen opmeten. De computer kan vervolgens op basis van deze metingen voorspellen of er risico's zijn en of er dus maatregelen moeten worden getroffen. De techniek werd ontwikkeld in Rusland, in samenwerking met een aantal partners uit het Europese onderzoeksproject Urban Flood. Wereldwijd moeten 136 miljoenensteden aan de kust door dijken worden beschermd. Door de klimaatverandering dreigt een stijging van de zeespiegel en daarmee overstromingen. Naast het verbreden of verhogen van dijken is ook daarbij ook het opsporen van zwakke plekken van belang. De test zal twee jaar duren.


De verzekeringsgroep American International Group (AIG) heeft als entiteit op langere termijn geen noodzaak meer. Dat heeft Harvey Golub, gewezen voorzitter van de verzekeringsgroep, gezegd in een interview met het persbureau Bloomberg. Volgens Golub is er geen enkele strategische logica om schadeverzekeraar Chartis en levensverzekeraar SunAmerica Financial, de twee grote divisies van American International Group, samen te houden. Afzonderlijk hebben de entiteiten volgens Golub een grotere waarde. Er zal volgens hem uiteindelijk ook een opsplitsing komen. Golub werd twee jaar geleden tot voorzitter van de Amerikaanse verzekeringsgroep aangesteld. Hij moest er toezien op de afslanking en vereenvoudiging van de verzekeringsgroep. Na elf maanden stapte Golub echter op na een confrontatie met gedelegeerd bestuurder Robert Benmosche over de verkoop van de Aziatische activiteiten van de groep. Golub was voordien actief bij American Express.


De Amerikaanse groep Halliburton, wereldwijd de tweede grootste dienstverlener voor de producenten van olie en gas, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 605 miljoen dollar, tegenover 243 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 40 procent tot 5,16 miljard dollar. De groei is naar eigen zeggen vooral te danken aan de stijgende vraag in Noord-Amerika. Dave Lesar, chief executive van Halliburton, merkte daarbij op dat de groei in de shalegas-activiteiten het verlies van activiteiten in de Golf van Mexico, na de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon van British Petroleum, ruimschoots konden compenseren. Lesar merkte op niet te verwachten dat de activiteit in de Golf van Mexico tijdens de eerste helft van het nieuwe jaar opnieuw zou kunnen worden opgedreven.


De Amerikaanse restaurantketen McDonald's heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst geboekt van 1,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 2,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 4 procent tot 6,21 miljard dollar. Jim Skinner, chief executive van McDonald's, benadrukt dat de keten erin geslaagd is om zijn marktaandeel verder uit te breiden, met vooral een sterke groei in Azië, het Midden-Oosten en Afrika. De keten voegt er aan toe dat de verkoop op de Amerikaanse markt tijdens de maand december de impact heeft ondervonden van het strenge winterweer. Over het hele jaar realiseerde McDonald's een winstgroei van 9 procent tot 4,95 miljard dollar. De omzet steeg van 22,74 miljard dollar tot 24,07 miljard dollar. Het concern wil dit jaar 2,5 miljard dollar investeren in de opening van 1.100 nieuwe restaurants en de renovatie van bestaande locaties.


Het Italiaanse industriële conglomeraat Fiat heeft het voorbije jaar een winst geboekt van 600 miljoen euro. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 848 miljoen. De omzet steeg met 12,3 procent tot 56,26 miljard euro. In totaal verkocht het Italiaanse bedrijf het voorbije jaar 2,08 miljoen auto's. Dat is een daling met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. Tijdens het vierde kwartaal werd een winst geboekt van 318 miljoen euro, tegenover een verlies van 283 miljoen euro tijdens dezelfde periode voordien. De omzet steeg van 13,6 miljard euro naar 15 miljard euro. De stijging is vooral toe te schrijven aan de verkoop van trucks, landbouwvoertuigen en bussen. Fiat Industrial verhoogde zijn omzet met 18,8 procent tot 21,3 miljard euro. De autodivisie boekte een omzetgroei van 10 procent tot 35,8 miljard euro. Fiat liet uitstekende prestaties optekenen in Brazilië, na Italië de tweede markt van de autobouwer. Daarmee werden de Europese verliezen gecompenseerd.


De redacties van de dagbladen van de Nederlandse uitgeverijgroep Wegener hebben met verontwaardiging gereageerd op het afboeken van een bedrag van 63 miljoen euro. Die afboeking gebeurt om de verliezen van de gratis krant De Pers te dekken. In een brief aan Truls Velgaard, bestuursvoorzitter van Wegener, wordt door de redactieraden van de betrokken regionale kranten gesteld dat er door het verlies geen financiële middelen meer beschikbaar zijn voor investeringen in de regionale dagbladen en voor het ontplooien van online-activiteiten. Er wordt aan toegevoegd dat de regionale redacties al jaren gebukt gaan onder onophoudelijke bezuinigingen. Wegener werkt sinds twee jaar samen met De Pers en verzorgt onder meer de advertentieverkoop, druk en distributie van de gratis krant. Wegener had eerder toegegeven door de afboeking over het voorbije jaar een verlies geleden te hebben.


De Spaanse spaarbank La Caixa voert een herstructurering door om gemakkelijker geld op te kunnen halen. Alle bankactiviteiten worden ondergebracht in de beursgenoteerde dochter Criteria, een holding met tal van participaties in bedrijven. La Caixa bezit 81 procent van Criteria. De huidige participaties van Criteria zouden naar La Caixa worden doorgeschoven. Door het samenbrengen van de bankactiviteiten in een beursgenoteerd vehikel, wil de bank gemakkelijker vers kapitaal kunnen ophalen. Dat is nodig omdat de Spaanse regering de spaarbanken dreigde met nationalisering als ze hun kapitaal niet versterken. De nieuwe Caixabank zal voor 81,1 procent beheerd worden door de oude La Caixa, terwijl 18,9 procent onder controle komt van de aandeelhouders van de huidige Criteria. De nieuwe structuur zou in augustus volgend jaar rond moeten zijn. De transactie zou niet leiden tot ontslagen.


Het microbloggingbedrijf Twitter gaat dit jaar mogelijk 150 miljoen dollar aan advertentie-inkomsten binnenhalen. Volgend jaar moet dat bedrag verdubbeld zijn naar 250 miljoen dollar. Dat heeft het onderzoeksbureau eMarketer berekend. Twitter probeert al langere tijd geld te verdienen aan de ruim 175 miljoen gebruikers van het sociale netwerk. Vooralsnog kreeg het bedrijf weinig inkomsten binnen. Het voorbije jaar verkocht het bedrijf voor de eerste keer advertenties. Dat leverde een omzet van 45 miljoen dollar op. Het voorbije jaar werden nieuwe manieren van adverteren geïntroduceerd en die zullen volgens eMarketer dit jaar hun vruchten afwerpen. Twitter werd vijf jaar geleden opgericht en zou nu 3,7 miljard dollar waard. Twee jaar geleden werd de waarde van het bedrijf nog geschat op 1 miljard dollar. Twitter zelf is altijd erg terughoudend geweest rond zijn inkomsten.


Het Amerikaanse bedrijf Colgate-Palmolive, fabrikant van huishoudelijke artikelen, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 624 miljoen dollar, tegenover 631 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 2,5 procent tot 3,98 miljard dollar. De resultaten werden vooral gedrukt door zwakke verkopen in de Verenigde Staten en West-Europa. In volumes werd een groei met 1 procent opgetekend, maar het prijsniveau bleef ongewijzigd en de wisselkoersen hadden een negatieve impact van 3,5 procent. Ian Cook, chief executive van Colgate-Palmolive, merkt op dat het marktaandeel van het bedrijf op het gebied van tandpasta en tandenborstels wereldwijd een recordhoogte heeft bereikt. Bij tandpasta is dat belang gestegen tot 44,2 procent, dankzij een groei in Brazilië, China, India, Venezuela, Frankrijk, Griekenland en Groot-Brittannië. Bij tandenborstels bedraagt het marktaandeel 31,6 procent.


Het Amerikaanse concern Procter & Gamble heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,3 miljard dollar. Dat is een daling met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2 procent tot 21,3 miljard dollar. De winstdaling is enigszins vertekend door een eenmalige bate van 1,5 miljard dollar in de cijfers over het tweede kwartaal van vorig boekjaar. Als dat cijfer uit de vergelijking wordt gehaald, zou de winst met 6 procent zijn gestegen. Het Amerikaans concern mikt voor het derde kwartaal op een omzetgroei van 5 procent tot 7 procent. De Amerikaanse onderneming liet weten dat de resultaten werden gedrukt door hogere inkoopkosten en een stijging van de marktetinguitgaven. Procter & Gamble realiseerde wel een stijging van het marktaandeel in alle regio's.


De Nederlandse private-equitygroep Alpinvest worden door de Nederlandse pensioenfondsen APG en PGGM verkocht aan het Amerikaanse Carlyle, één van de grootste investeringsfondsen ter wereld. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Met een portefeuille ter waarde van 32 miljard euro is Alpinvest één van de grootste private-equitygroepen in Europa. Het grootste deel is afkomstig uit de beleggingspotten van de Nederlandse pensioenfondsen. Carlyle neemt een belang van 60 procent in Alpinvest. De overige 40 procent komt in handen van het management van Alpinvest. De Nederlandse firma zal binnen de Carlyle-groep een grote autonomie behouden en onafhankelijk over zijn investeringen kunnen beslissen. De voormalige eigenaars hebben toegezegd tot het midden van het decennium 10 miljard euro extra via Alpinvest te zullen investeren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home