Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, December 12, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Duitse farmaconcern Bayer wil in Europa een anticonceptiepil op de markt brengen waarmee vrouwen hun menstruatie tot 120 dagen kunnen uitstellen. Farmadivisie Bayer HealthCare heeft voor het middel een aanvraag tot marktlancering ingediend bij de bevoegde Europese autoriteiten. De nieuwe pil wordt omschreven als een nieuw innovatief oraal contraceptieregime en is gebaseerd op de bestaande anticonceptiepil Yaz. Door het gebruik van het middel krijgen vrouwen de mogelijkheid om hun periodes individueel en flexibel te regelen in functie van hun persoonlijke noden. Tegelijk zullen ze ook minder maandstonden per jaar hebben. De aanvraag komt er nadat het geneesmiddel met succes een aantal testfases heeft doorlopen. Bayer wil Nederland gebruiken als referentiemarkt, om vervolgens ook in andere Europese landen het middel op de markt te brengen.


De Franse kerncentralebouwer Areva krijgt een langverwachte kapitaalinjectie. Koeweit en Frankrijk stemden toe om respectievelijk 600 miljoen euro en 300 miljoen euro in Areva te injecteren. Kuwait Investment Authority (KIA), het investeringsvehikel van de oliestaat Koeweit, bouwt op die manier een belang van 4,8 procent op in de Franse groep. De Franse staat bezit nu meer dan 90 procent van het bedrijf, maar de Franse minister van economie Christine Lagarde wil een belang in Areva in juni volgend jaar naar de beurs brengen. Het is niet de laatste kapitaalverhoging voor Areva. Het bedrijf heeft over twee jaar een bedrag van 12 miljard nodig om te kunnen investeren in onderzoek en ontwikkeling naar een nieuwe generatie kerncentrales. De volgende kapitaalronde zou binnen drie tot zes maanden moeten volgen.


Het Amerikaanse financiële concern Citigroup heeft Peter Orszag, tot juli dit jaar begrotingsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, aangetrokken als vice-voorzitter van zijn divisie global banking, waar de zakenbank-activiteiten van de groep zijn concentreert. Peter Orszag behoorde tot de groep medewerkers die de voorbije zomer het economisch topteam van Obama verlieten. Orszag werd bestempeld als één van de invloedrijkste architecten van het economisch beleid van Obama. Hij werkte begin vorig jaar het economisch stimulusplan van 862 miljard dollar uit en was ook een drijvende kracht achter de hervorming van de gezondheidszorg. Orszag zal ook zetelen in het strategisch comité van Citigroup. Het concern haalt zijn topbenoemingen vaker uit Amerikaanse politieke kringen. Robert Rubin, onder president Bill Clinton minister van financiën, was jarenlang voorzitter van Citigroup.


Oliemaatschappij Shell heeft een aantal gasvelden in het zuiden van de Amerikaanse staat Texas verkocht aan Occidental Petroleum uit Californië. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard dollar. De verkoop past binnen de sanering van de portfolio die het gasconcern doorvoert. Marvin Odum, directeur van de upstreamdivisie van Shell in de Verenigde Staten, merkt op dat het concern zijn investeringen wil richten op locaties met de meeste groeipotentie. Dat betekent volgens hem dat er streng moeten gekeken worden naar bestaande bezittingen. Shell is meer dan vijftig jaar actief geweest in het zuiden van Texas. Het bedrijf heeft zich voorgenomen dit en volgend jaar wereldwijd voor 7 miljard dollar tot 8 miljard dollar te desinvesteren. Daar staan echter ook grootschalige investeringen tegenover zoals in Amerikaans shalegas en activiteiten in Qatar.


Sergio Marchionne, de topman van de Amerikaanse autobouwer Chrysler, heeft bevestigd dat de vooruitzichten voor de beursgang in de tweede helft van volgend jaar positief zijn. Marchionne verzekerde daarbij dat de groep nog daarvoor opnieuw positieve resultaten zal laten optekenen. Het aandeel van Chrysler verdween vorig jaar van de beurs. De autobouwer had in april vorig jaar een gerechtelijk akkoord aangevraagd en bereikte twee maanden later met de Italiaanse sectorgenoot Fiat een akkoord, waarbij Fiat een belang verwierf van 20 procent en de controle kreeg over de besluitvorming. Marchionne had eerder gezegd dat de succesvolle recente beursgang van sectorgenoot General Motors ook veelbelovend was voor Chrysler. Inmiddels werken er bij Chrysler opnieuw 52.000 mensen, nadat de economische crisis dat aantal tot minder dan 40.000 medewerkers had gebracht.


Elektronisch betalen wordt steeds populairder in Nederland. Voor het eerst zijn er op één jaar tijd meer dan twee miljard keer transacties geteld. Dat blijkt uit cijfer van Currence, gespecialiseerd in elektronische betalingen. Het record betekent volgens Currence dat per Nederlander dit jaar gemiddeld ruim 120 keer met de betaalkaart is afgerekend. Nederland schaart zich daarmee in de mondiale top vijf. Alleen de Scandinavische landen doen nog beter. Volgens Currence hebben een aantal promotiecampagnes, zoals het stimuleren van elektronische betalingen voor kleine bedragen, bijgedragen aan de groeiende populariteit. Het bedrijf verwacht dat de groei van het elektronisch betalen de volgende jaren nog verder zal worden doorgezet. Elektronische transacties zijn na cash geld het belangrijkste betaalmiddel in Nederland. Ongeveer 40 procent van de betalingen gebeurt er met de bankkaart. Vooral lage bedragen worden nog cash betaald.


De Zuid-Afrikaanse meubelgroep Steinhoff is geïnteresseerd om Conforama, de meubeldivisie van het Franse concern Pinault-Printemps-Redoute (PPR), over te nemen. De onderhandelingen zouden in een vergevorderd stadium verkeren. Met de transactie zou een bedrag van 1,6 miljard euro zijn gemoeid. Conforama past totaal niet meer in de toekomstige structuur die gedelegeerd bestuurder Francois-Henri Pinault voor het Franse concern heeft uitgekend. Pinault wil het familieconglomeraat, dat door zijn vader werd uitgebouwd, omvormen tot een concern rond luxe, sport en lifestyle. Alle activiteiten die daar niet toe behoren, staan in principe in de etalage, waaronder keten Fnac en het postorderbedrijf Redcats. De luxedivisie is gegroepeerd rond de Italiaanse dochter Gucci, terwijl de sporttak grotendeels is opgebouwd rond Puma.


De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron gaat volgend jaar een bedrag van 22 miljard dollar investeren. Dat is een stijging met 20 procent tegenover dit jaar. De investeringen zullen voor 85 procent worden besteed aan de exploratie en productie. Dat is een belangrijke beslissing voor Chevron, de tweede grootste Amerikaanse oliegroep, dat voor een periode van langzame groei staat terwijl het zijn activiteiten in de gassector uitbreidt. Rivaal Exxon Mobil voorzag voor dit jaar investeringen voor een bedrag van 30 miljard dollar. Verwacht wordt dat de productie van Chevron tot het midden van het decennium met ongeveer 1 procent per jaar zal stijgen. Daarna zou een periode van drie jaar met stijgingen tussen 4 procent en 5 procent volgen door de opstart van de nieuwe gasactiviteiten. Investeringen in de gasprojecten Gorgon en Wheatstone zouden de volgende vijf jaar in totaal meer dan 50 miljard dollar investeringen vergen.


Verzekeringsgroep American International Group (AIG) wil het belang van de Amerikaanse overheid in zijn aandelenpakket gevoelig terugschroeven. Daarvoor zouden zowel de verzekeringsgroep als de Amerikaanse overheid aandelen op de beurs te koop aanbied. De Amerikaanse overheid zou voor minstens 15 miljard dollar aandelen van de verzekeringsgroep verkopen. American International Group zelf zou voor 7 miljard dollar aandelen op de beurs brengen. De Amerikaanse overheid wil zijn belang van 79,8 procent in de verzekeringsgroep snel afbouwen. Daarmee wil men inspelen op de grote belangstelling voor aandelen van bedrijven die met overheidsgeld werden gered. Verwacht wordt dat de aandelenverkoop in maart volgend jaar zou plaats hebben. De Amerikaanse overheid zou daarbij zijn belang in de verzekeringsgroep wellicht tot 70 procent terugbrengen.


Het particuliere bedrijf Space Exploration Technologies (SpaceX) heeft met succes een raket gelanceerd. Met een Falcon-9 raket werd de ruimtecapsule Dragon in een baan om de aarde gebracht. Een eerste poging werd drie minuten voor de lancering onderbroken, maar het bedrijf slaagde er alsnog in de raket met succes de ruimte in te brengen. Die bracht daarna de Dragon-capsule met succes in een baan om de aarde. Dragon cirkelde tweemaal om de aarde en keerde vervolgens terug. Door middel van een parachute landde de capsule in de Stille Oceaan. Geen enkel particulier bedrijf is er tot nu toe in geslaagd een dergelijke operatie uit te voeren. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zoekt naar een samenwerking met privébedrijven zoals SpaceX. Wanneer de Amerikaanse spaceshuttle definitief uit dienst is genomen, moeten die bedrijven immers instaan voor de bevoorrading van het International Space Station.


Het Brits-Zwitserse mijnconcern Xstrata wil volgend jaar 6,8 miljard dollar investeren in nieuwe concessies. Dat is een stijging met ongeveer 50 procent tegenover het huidige niveau. Het concern zegt voor de uitbreiding van zijn activiteiten vooral te willen steunen op organische groei in plaats van op overnames. De volgende drie jaar wil het concern ruim 23 miljard dollar investeren in nieuwe mijnoperaties. De meeste mijnbedrijven hebben tijdens de economische crisis hun investeringen teruggeschroefd om de nodige cash te kunnen behouden, maar zijn door het herstel van de metaalprijzen opnieuw van koers veranderd. Xstrata maakte nog bekend op koers te zitten om zijn doelstellingen op het gebied van kostenbesparingen en omzetgroei te realiseren. Het concern wil de productie op vier jaar tijd met 50 procent opdrijven en tegelijkertijd de kosten met 20 procent terugschroeven.


Jürgen Stark, de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), verwerpt het idee van de uitgifte van Europese obligaties. Dat heeft hij in een Duits kranteninterview gezegd. Stark voert daarbij aan dat elke staat verantwoordelijk moet zijn voor zijn eigen schuld, waarmee hij reageerde op de voorstellen om gemeenschappelijke obligaties uit te geven om zo de risico's te verdelen. Het idee van de Europese obligaties werd onder meer verdedigd door Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, maar stuitte op fel protest van de Duitse kanselier Angela Merkel. Volgens Merkel zou de uitgifte van Europese obligaties lidstaten ontmoedigen om hun staatsfinanciën op orde te brengen. Voor Duitsland, dat op dit ogenblik de laagste rente geniet op zijn staatspapier, zou het bovendien betekenen dat een hogere rente moet worden betaald. Het belangrijkste voor Stark is er strenger op toezien dat de lidstaten het Europees stabiliteitspact respecteren.


Game-specialist Graeme Devine heeft het technologiebedrijf Apple verlaten. Devine zegt opnieuw zelf games te willen gaan ontwikkelen. Hij is vooral bekend als één van de bedenkers van games zoals The 7th Guest en Halo Wars. Apple had Devine in juni vorig jaar aangetrokken als hoofd van de gametechnologie-divisie voor de iPhone. Devine zegt wel bijzonder onder de indruk te zijn van de iPad, dat volgens hem zonder meer sciencefictiontechnologie voor gaming mag worden genoemd. De iPad is volgens Devine het meest interessante nieuwe technologische product waar hij in jaren aan gewerkt heeft. Hij voegt er aan toe dat weinig mensen blijkbaar echt beseffen wat games betekenen op die aanraakplatformen. De joystick is immers weg en er is geen obstakel meer tussen de gebruiker en het scherm. Devine zou inmiddels aan een eerste game werken, dat echter wel voor de Mac-desktop zou zijn bedoeld.


Oliemaatschappij Shell ontkent in Nigeria ministeries te hebben geïnfiltreerd. Dat heeft een woordvoerder van Shell gezegd in een reactie op het uitlekken van documenten op de klokkenluidersite Wikileaks. Daarbij werd gemeld dat Shell op elk relevant ministerie in Nigeria eigen mensen heeft zitten. Ann Pickard, het voormalige hoofd van Shell in Nigeria, zou hebben gezegd dat Shell daarmee toegang heeft tot alles wat er op die ministeries wordt gedaan. De berichten zijn volgens Shell echter volkomen onjuist en misleidend. Shell zegt te zullen kijken naar wat er verder over het concern naar buiten komt via de klokkenluiderssite. De organisatie Milieudefensie, die een aantal Nigeriaanse boeren steunt in een rechtszaak tegen Shell, heeft het echter over het zoveelste bewijs dat Shell in Nigeria vuil spel speelt. De onthullingen via Wikileaks staan volgens de organisatie haaks bewering van Shell geen greep te hebben op de Nigeriaanse regering.


De klimaatonderhandelingen in Cancun hebben een basisakkoord opgeleverd, ondanks bezwaren van Bolivië. Onder meer werd beslist dat er een duurzaam fonds van 100 miljard dollar wordt opgezet om arme landen te helpen in de strijd tegen klimaatverandering en maatregelen om ontbossing te stoppen. Er komt ook een verlenging van het klimaatprotocol van Kyoto. Bolivië verzette zich tegen de goedkeuring van die basistekst. Ook tijdens de mislukte klimaattop van Kopenhagen verzette Bolivië zich, samen met een aantal andere Zuid-Amerikaanse landen, tegen het erg magere akkoord dat er op tafel lag. Nu stond Bolivië echter alleen en kon het een consensus niet tegenhouden. Cancun was volgens vele deelnemers de grootste vooruitgang in de klimaatonderhandelingen in vele jaren. Het slotakkoord van Cancun herhaalt ook de ambitie om de opwarming van de aarde onder de twee graden celcius te houden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home