Nieuwsoverzicht
De holding A-Tec van de Hongaars-Oostenrijkse zakenman Mirko Kovats heeft bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd. De holding is in moeilijkheden gekomen door de financiële problemen van het bedrijf Austrian Energy & Environment (AE&E), het belangrijkste onderdeel van de holding. Het bedrijf zou geconfronteerd geworden zijn met terugvallende orders en met problemen bij het uitvoeren van een project in Oostenrijk. Gesprekken met de banken om de schulden van A-Tec te herstructureren, leverden geen resultaat op, hoewel er interesse zou zijn van kandidaat-overnemers. Indien Kovats geen oplossing kan zijn voor zijn holding, dreigt A-Tec het derde grootste faillissement te worden uit de Oostenrijkse geschiedenis, na het instorten van de supermarktketen Konsum en het bouwconcern Maculan. A-Tec trachtte een aantal jaar geleden koperproducent Cumerio overr te nemen.
De beleggers in het Nederlandse internetbedrijf World Online krijgen uiteindelijk een bedrag van 110 miljoen euro uitgekeerd. Dat is het gevolg van een dading die de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft gesloten met de banken die bij de beursintroductie van World Online waren betrokken, waaronder de Amerikaanse groep Goldman Sachs. World Online, opgericht door de Nederlandse zakenvrouw Nina Brink, trok tien jaar geleden naar de beurs. Maar de koers stuikte al snel in elkaar, vooral toen bleek dat Brink haar aandelen voorafgaand aan de notering tegen een veel lagere prijs dan de introductieprijs van de hand had gedaan. Een Nederlandse rechter had vorig jaar bepaald dat World Online en de banken een overdreven optimistisch beeld hadden geschetst van de waarde van de internetgroep, waardoor de beleggers waren benadeeld.
De Britse investeringsgroep Candover verkoopt Stork Materials Technology (SMT), een onderdeel van het Nederlandse industriële concern Stork, aan zijn sectorgenoot 3i verkocht. De overnameprijs bedraagt 150 miljoen euro. Candover deed eerder al andere onderdelen van Stork van de hand. Stork Materials Technology test en inspecteert producten, wat voor bedrijven belangrijk is om aan de regelgeving van de overheid te kunnen voldoen. Charles Noall, topman van Stork Materials Technologie, zegt dat de divisie niet tot de kernactiviteiten van Stork behoorde, maar met zijn nieuwe structuur een leidende rol te kunnen spelen in de consolidatie van de testmarkt, die volgens hem op dit ogenblik bijzonder gefragmenteerd is. Eerder verkocht Candover ook al de productie van slachtmachines en onderdelen voor gepantserde voertuigen van Stork.
De zware schuldencrisis kost de Europese lidstaten en belastingbetalers al ruim 600 miljard euro. Dat is gemiddeld 1.200 per Europese burger. Dat blijkt uit berekeningen van de krant De Tijd. Het grootste gedeelte van die kost bestaat uit besparingsmaatregelen die de nationale overheden al hebben genomen. De totale inspanning van de Europese regeringen is tot op dit ogenblik al opgelopen tot meer dan 385 miljard euro. Daarnaast zijn er ook de reddingsplannen voor Griekenland en Ierland, die al gestegen zijn tot 140 miljard euro. Daarnaast hebben ook de Europese banken al ruim 65 miljard euro aan beurswaarde in rook zien opgaan, terwijl ook de rente op de overheidsschuld van een aantal landen is gestegen, wat vooral het geval is in Zuid-Europese landen en Ierland. In totaal zijn de rentelasten van de Europese landen met ongeveer 10 miljard euro gestegen.
Tientallen Amerikaanse websites waar namaakproducten werden verkocht en muziek illegaal kon worden gedownload, zijn door de Amerikaanse overheid gesloten. Een woordvoerster meldde dat het onderzoek naar de gesloten websites nog loopt. Op websites zoals burberryoutletshop.com en torrent-finder.com prijkt alleen nog een mededeling van de Amerikaanse autoriteiten. Daar wordt de bezoeker verduidelijkt dat op het schenden van auteursrechten vijf jaar gevangenisstraf en een boete 250.000 dollar staat. Op handelen in namaakproducten staat volgens het bericht een gevangenisstraf van tien jaar en een boete van 2 miljoen dollar. De domeinnamen van de websites zijn door de Amerikaanse autoriteiten in beslag genomen. Vijf maanden geleden voerde de Amerikaanse overheid een vergelijkbare actie uit. Toen sloot de overheid vijf websites die de mogelijkheid boden films illegaal te downloaden.
De Saudische miljardair prins Alwaleed Bin Talal en zijn Kingdom Holding hebben bij de beursgang van autobouwer General Motors voor 500 miljoen dollar aandelen gekocht van de Amerikaanse autobouwer. Die investering is goed voor een belang van 1 procent in de Amerikanse autoconstructeur. Het is niet duidelijk hoeveel aandelen Bin Talal voor zichzelf heeft gekocht en wel pakket door de holding is overgenomen. Volgens Kingdom Holding is de transactie geïnspireerd door de wereldwijde sterkte van het merk General Motors, de relatief aantrekkelijke prijszetting van de aandelen en de groeivooruitzichten van het bedrijf in Brazilië en China. Kingdom Holding heeft ook participaties in ondernemingen als Apple, Citigroup, News Corp, Walt Disney en PepsiCo. De holding is wereldwijd ook eigenaar van een aantal luxehotels, zoals het Georges V in Parijs.
De beurzengroep NYSE Euronext heeft interesse om Chi-X Europe over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Chi-X is het grootste alternatieve handelsplatform voor effecten in Europa. Ook het Amerikaanse beursplatform BATS en de beurs Nasdaq OMX zouden geïnteresseerd zijn om Chi-X, dat zeven beurzen in Scandinavië en de Baltische staten uitbaat, over te nemen. BATS zou volgens insiders een bod gedaan hebben van 200 miljoen pond tot 300 miljoen pond. Door de integratie van Chi-X zou NYSe Euronext snel marktaandeel te kunnen terugwinnen nadat de Europese wetgeving de sector drie jaar geleden liberaliseerde. Het alternatieve platform heeft een marktaandeel van 20 procent tot 25 procent in de aandelen van de sterindexen de Bel20, de Franse CAC40 en de Amsterdam Exchange (AEX). Chi-X Europe is gedeeltelijk in handen van een conglomeraat van financiële spelers zoals Credit Suisse, Getco, Bank of Amerika, Citigroup, Morgan Stanley en Instinet.
De Zweedse online muziekdienst Spotify heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 19,5 miljoen euro. Spotify biedt aan zijn abonnees uitsluitend streaming-content aan. De prijs is afhankelijk van het reclamemodel dat door de luisteraar wordt onderschreven. Spotify heeft een catalogus van ongeveer tien miljoen muziekwerken. Sinds zijn lancering twee jaar geleden betaalde de dienst al 40 miljoen euro aan rechthebbenden. De Zweedse muziekdienst realiseerde vorig jaar een omzet van 13,2 miljoen euro. Daarvan was 5,3 miljoen euro afkomstig uit advertenties. Het saldo was afkomstig van betalende abonnees. Die inkomsten wogen echter niet op tegen de zware uitgaven aan distributie en administratie. Het bedrijf merkt echter op dat vorig jaar vooral werd gefocust op investeringen. Dat zou volgens de groep tijdens het lopende boekjaar zijn vruchten moeten afwerpen.
De Taiwanese computerfabrikant Acer heeft zijn eerste tablet-computers voorgesteld. De toestellen draaien op het besturingssysteem van Windows of Android. De kleinere modellen zijn echter alleen verkrijgbaar met het Android-besturingssysteem. De fabrikant verwacht dat de toestellen tegen april volgend jaar op de markt zullen komen. Gianfranco Lanci, topman van Acer, stelt dat de toekomst van het bedrijf op de markt van de mobiele internettoestellen ligt. Hij wijst erop dat er op dit ogenblik ongeveer 2 miljard internetgebruikers zijn. Dat betekent een wereldwijde penetratie van amper 30 procent. Lanci zegt te verwachten dat er de volgende drie jaar minstens 500 miljoen internetgebruikers bijkomen. Het grootste gedeelte daarvan zal volgens hem echter vooral met mobiele apparaten op het internet gaan. Eerder hebben ook al Research in Motion, Dell en Samsung tablet-computers op de markt gebracht om de concurrentie met Apple aan te gaan.
Het Nederlandse bedrijf Getronics, gespecialiseerd in de ontwikkeling van informatica-diensten en een dochter van de Nederlandse telecomgroep KPN, heeft een samenwerkingsverband gesloten met de Japanse printerfabrikant Konica Minolta Holdings. Daarbij hebben de twee partners de intentie uitgedrukt om een samenwerking voor de Europese markt uit te bouwen, waarbij Konica alle diensten voor documentenbeheer voor zijn rekening zou nemen. Hierdoor zou Getronics zijn klanten in de toekomst een totaaloplossing moeten kunnen aanbieden. Daarmee willen Getronics en Konica inspelen op het streven van klanten om een totaaloplossing te zoeken voor al hun documentstromen, waarbij alle activiteiten rond apparatuur, onderhoud, beheer, contractmanagement en het optimaliseren in handen van één partij zijn. De samenwerking start begin volgend jaar in Nederland. Bedoeling is om het project daarna snel op de rest van de Europese markt te introduceren.
Over twintig jaar zal de actieve bevolking in Europa met twaalf 12 procent zijn ingekrompen. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie. Zonder immigratie zou er zelfs sprake zijn van een daling met 33 procent. De Europese Commissie werkt daarom een strategie uit voor het verhogen van de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt. Deze strategie moet passen in de brede sociaaleconomische strategie voor de Europese Unie. Europa telt op dit ogenblik 23 miljoen werklozen, maar toch hebben veel bedrijven en organisaties problemen om bepaalde functies ingevuld te krijgen. Onder meer wordt aangestuurd op betere opleidingen, de koppeling van soepeler statuten aan een betere bescherming, het wegwerken van de administratieve overlast, het verlagen van de loonkosten en het stimuleren van het ondernemerschap. Ook wordt opgemerkt dat het aantal voortijdige schoolverlaters moet dalen.
In Mexico is er bijzonder veel interesse voor een kalender van luchtvaartmaatschappij Mexicana, waarvoor een aantal stewardessen poseerden. De eerste oplage van duizend exemplaren was reeds voor de lancering uitverkocht. Tien stewardessen van Mexicana lieten de kalender maken om de aandacht te vestigen op hun eigen lot en dat van de luchtvaartmaatschappij, die in augustus faillissement aanvroeg en sindsdien geen vluchten meer uitvoert. Het idee voor de kalender is afkomstig van Coral Perez, die tien jaar lang voor Mexicana werkte. De tien stewardessen brachten zelf het bedrag van 6.000 euro samen dat nodig was om de kalender te kunnen maken. Een kalender, waarop de stewardessen in bikini poseren bij de vliegtuigen, kost 9 euro. Kort voor het verschijnen van de kalender lanceerde Mexicana een reorganisatieplan. Mogelijk zou half december een gedeelte van de activiteiten worden heropgestart. Slechts 30 procent van het personeel zou behouden blijven.
Het Griekse dagblad To Vima verschijnt vanaf begin januari enkel nog in digitale vorm. Alleen de zondagseditie zou nog verder op papier worden gedrukt. De ingreep is in belangrijke mate het gevolg van de Griekse schuldencrisis, die een grote impact zou hebben op de mediasector van het land. De krant merkte in zijn boodschap op dat het aantal klanten voor de gedrukte versie ver achterblijft bij het aantal online-lezers. To Vima heeft 82.000 online bezoekers, maar de verkochte gedrukte oplage bedraagt slechts 8000 exemplaren. Om lezers aan zich te binden stelt de krant een gratis smart phone-applicatie en website beschikbaar, maar wie de volledige digitale editie wil lezen, moet een betaald abonnement nemen. To Vima behoort tot de Griekse persgroep Lambrakis, die ook de krant Ta Nea uitgeeft. De krant maakte niet bekend of de ingreep ook tot ontslagen zou leiden.
Een groep investeringsmaatschappijen onder leiding van de Amerikaanse groep Kohlberg Kravis Roberts (KKR) nemen het Amerikaanse voedingsbedrijf Del Monte over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,3 miljard dollar. De andere deelnemende maatschappijen zijn Vestar Capital Partners en Centerview Partners. De investeringsmaatschappijen betalen 4 miljard dollar in cash en nemen ook 1,3 miljard dollar schulden over. Del Monte realiseerde tijdens het voorbije boekjaar een omzet van 3,7 miljard dollar. Del Monte is producent van groenten en fruit, maar bouwde de voorbije jaren ook een belangrijke divisie rond voeding voor katten en honden op. Dierenvoeding vertegenwoordigt inmiddels nagenoeg de helft van de totale omzet van Del Monte. Het bedrijf realiseert 90 procent van zijn omzet op de Amerikaanse markt.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home