Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, November 14, 2010

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) en de Amerikaanse procureur-generaal zijn gestart met een onderzoek tegen het hedgefonds Harbinger Capital Partners. Centraal in het onderzoek staat de uitbreiding van een lening vorig jaar van 113 miljoen dollar het hedgefonds aan zijn oprichter Philip Falcone, zodat hij een persoonlijke belasting zou kunnen betalen. Onderzocht wordt of het fonds investeerders snel genoeg van de lening op de hoogte heeft gebracht. Ook wordt onderzocht of Harbinger op een moeilijk ogenblik een aantal investeerders toeliet om hun geld terug te trekken, terwijl anderen die mogelijkheden niet zouden hebben gekregen. Falcone blijft erbij dat Harbinger geen enkele belegger voortrekt. Harbinger maakte drie jaar geleden grote winsten door te speculeren op hypotheken, maar kreeg het twee jaar geleden moeilijk, waarna het hedgefonds de regels strenger maakte om geld uit de portfolio terug te trekken.


De spanning tussen de reiswereld en zoekmachine Google loopt steeds hoger op. De sector is sterk afhankelijk van de zoekmachine, maar vreest dat Google op termijn van die dominante situatie misbruik zal maken. Er wordt opgemerkt dat de prijzen voor toeristische advertenties omhoog schieten, maar een afwezigheid in de zoekmachine komt uiteindelijk nog veel duurder uit. Ook staat de reiswereld erg argwanend tegenover Google Ventures, die onder meer participaties neemt in reissites. Volgens de reissector wil Google op termijn mogelijk zelf reizen verkopen. Google houdt echter vol een onafhankelijke zoekmachine te blijven en geen bedreiging te vormen. De reissector wil dat Google die belofte officieel maakt. Google werkt bovendien aan de overname van ITA Software, de grootste leverancier van vluchtgegevens. De reiswereld heeft daar al bezwaar tegen gemaakt omdat Google te veel invloed zou krijgen.


Tijdens de maand oktober werden wereldwijd voor 49,6 miljard dollar beursintroducties gerealiseerd. Dat is een absoluut record. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Dealogic. Het vorige record stond op naam van de maand oktober drie jaar geleden, toen een bedrag van 46,5 miljard dollar werd opgehaald. De grootste beursgang van de maand oktober kwam met een bedrag van 20,4 miljard dollar op naam van American International Assurance (AIA), de Aziatische dochter van American International Group (AIG). Azië is dit jaar veruit de meest actieve regio op het gebied van beursoperaties. Voor de maand november worden er zestig beursintroducties verwacht, waaronder de Australische spoorwegmaatschappij QR National en het Maleisische Petronas Chemicals Group. Zij willen elk ongeveer 4 miljard dollar ophalen. Juli was met een bedrag van 32 miljard dollar dit jaar de tweede belangrijkste maand voor beursintroducties, gevolgd door maart (31 miljard dollar).


De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft tot eind oktober netto 369 vliegtuigen verkocht. Dat is duidelijk minder dan aartsrivaal Boeing, die 480 netto-orders registreerde. Airbus kreeg wel 421 nieuwe bestellingen binnen, maar klanten annuleerden ook alles samen 52 orders. Boeing ontving 553 brutobestellingen en moest 73 annulaties inschrijven. Veruit de meeste luchtvaartmaatschappijen opteerden voor de Boeing 737, die alleen al goed was voor 432 bestellingen. Inzake leveringen heeft Airbus nog steeds de leiding. De Europese constructeur leverde dit jaar al 417 vliegtuigen af. Daarin zaten ook vijftien superjumbo's A380 vervat. Bij Boeing werden slechts 386 exemplaren opgeleverd. Airbus meldde wel zopas een order gekregen hebben voor de levering van minstens vier superjumbo's aan de Japanse luchtvaartmaatschappij Skymark Airlines. Tot nu toe heeft Boeing 95 procent van de Japanse markt in handen.


Verzekeraar American International Group (AIG) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 2,4 miljard dollar. In het derde kwartaal werd een minwaarde van meer dan 3 miljard dollar geboekt op de verkoop van drie dochterondernemingen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 92 miljoen dollar. De negatieve resultaten van het derde kwartaal van dit jaar zijn een gevolg van verliezen en afschrijvingen op onderdelen die de Amerikaanse verzekeringsgroep van de hand heeft gedaan. American International Group was ooit de grootste verzekeringsgroep ter wereld. Maar door activiteiten in risicovolle producten kwam de verzekeraar tijdens de financiële crisis aan de rand van de afgrond. De Amerikaanse overheid moest meer dan 180 miljard dollar investeren om de groep overeind te houden. Robert Benmosche, topman van American International Group, heeft bevestigd dat hij nog dit jaar alle steun aan de overheid wil terugbetalen.


Duitsland staat opnieuw passagiersvluchten uit Jemen toe. Het verbod op vrachtvluchten vanuit Jemen blijft gehandhaafd en passagiersvliegtuigen die goederen vervoeren mogen ook niet landen op Duitse luchthavens. Dat heeft het Duitse ministerie van transport bekendgemaakt. De maatregelen werden ingesteld na de onderschepping van twee bompakketten eind vorige maand in Dubai en Engeland. Beide pakketten werden verzonden vanuit Jemen en door koeriersbedrijven per vliegtuig vervoerd. Het pakket dat in Engeland werd ontdekt, was overgeladen in het Duitse Keulen. Het besluit om het verbod op passagiersvluchten uit Jemen op te heffen, volgde na een veiligheidsrapport van het Duitse ministerie van binnenlandse zaken. Het ministerie stuurde Duitse agenten naar Jemen om de veiligheid op luchthavens te controleren. De terreurbeweging al-Qaeda heeft gezegd verantwoordelijk te zijn voor de recente verzending van bompakketten naar de Verenigde Staten.


De overheden moeten een grotere rol spelen bij het handhaven van auteursrecht en het garanderen van het aanbod van digitaal materiaal. Dat heeft Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, gezegd. De digitalisatie van de culturele wereld heeft er volgens Kroes voor gezorgd dat er geen grenzen meer zijn en dat het bestaande beleid rondom copyright niet meer relevant is. Betere handhaving en een modernisering van het auteursrecht moeten ervoor zorgen dat de essentie van de kunsten behouden blijft en digitaal aanbod verzekerd wordt. Kroes stelt verder dat het huidige Europese systeem ervoor zorgt dat bijvoorbeeld uitgevers een prominentere rol spelen dan de artiesten zelf. De belangen van artiesten moeten volgens haar in de nieuwe regelgeving meer naar voren komen. Tussenkomst van uitgevers en auteursverenigingen moet volgens Kroes worden beperkt. Dat zou in sommige gevallen immers kunnen zorgen voor een beperking van de beschikbare content.


Chocoladefabrikant Barry Callebaut gaat fairtrade-chocolade leveren aan bakkers, patissiers en chocolatiers. Vier verschillende lijnen van de industriële chocolade van Barry Callebaut, zullen in een fairtrade-versie te verkrijgen zijn. De producten worden gemaakt met cacao, suiker en natuurlijke vanille van fairtrade gecertificeerde producenten. Barry Callebaut, de grootste chocoladeproducent van de wereld, levert er ook promotiemateriaal bij, zodat de chocoladeverwerkers in hun eigen winkel aan het publiek kunnen tonen dat in hun producten fairtrade-chocolade is verwerkt. De fairtrade-chocolade zal ongeveer 9 procent duurder zijn dan gewone producten. Barry Callebaut levert jaarlijks 54.000 ton chocolade via het zogenaamde gourmet-kanaal. Geschat wordt dat het potentiële marktaandeel voor fairtrade ongeveer 5 procent bedraagt.


Het mediabedrijf RTL Group heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,16 miljard euro. Dat is een stijging met bijna 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 47,8 procent tot 133 miljoen euro. De groei werd naar eigen zeggen gedreven door Mediengruppe RTL Deutschland, Groupe M6 en RTL Nederland. Er wordt aan toegevoegd dat de West-Europese markt van de televisie-reclame het voorbije jaar een duidelijke groei liet optekenen. Over de eerste negen maanden van dit jaar werd een omzetstijging met 7,9 procent opgetekend tot 3,82 miljard euro. De operationele winst steeg met 46,6 procent tot 670 miljoen euro. Het mediabedrijf meldt ook een goede start van het nieuwe televisieseizoen in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Opgemerkt wordt dat RTL Television tijdens de maand oktober in Duitsland bij de jonge kijkers een marktaandeel had van 19,3 procent. Dat is het hoogste cijfer in zes jaar tijd.


Tony Hayward, de gewezen chief executive van het olieconcern British Petroleum, zegt geen spijt te hebben over de beruchte zeiltocht met zijn zoon in de hectische periode na het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Hayward zei dat hij waarschijnlijk hetzelfde weer had gedaan, ondanks de lawine aan kritiek die hij over zich heen kreeg nadat bekend was geworden dat hij aan het zeilen was. De gewezen topman van British Petroleum zegt boos geweest te zijn over die kritiek. Hij voegt er aan toe dat hij zijn zoon al drie maanden niet had gezien en amper zes uur op de boot is geweest. De zeiltocht vond plaats nadat British Petroleum zijn topman had teruggeroepen naar Groot-Brittannië, nadat hij maanden in het Amerikaanse Houston de maatregelen tegen de olievervuiling had geleid.


De Japanse autofabrikant Mitsubishi heeft in eigen land bijna 250.000 wagens terug naar de garage. Volgens het Japanse ministerie van transport hebben de wagens mogelijk een olielek in de motorruimte. Daardoor zouden mogelijk bepaalde onderdelen van de motor kunnen verbranden, wat tot belangrijke schade zou kunnen leiden. Bij de terugroepactie gaat het om een aantal kleine modellen van Mitsubishi, net zoals twee modellen die gemaakt zijn voor Nissan. De exemplaren in kwestie werden zes en vijf jaar geleden geproduceerd. De Japanse autofabrikanten hebben de voorbije tijd talloze terugroepacties moeten doorvoeren. Daarbij vielen vooral de terugroepacties bij Toyota, de grootste autobouwer ter wereld, op. Toyota heeft dit jaar al meer dan twaalf miljoen exemplaren terug naar de garage moeten roepen.


Het Spaanse telecombedrijf Telefonica heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,06 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst van 1,88 miljard euro geboekt. De omzet steeg met 7,3 procent tot 15,23 miljard euro. Telefonica merkt op dat de zwakkere resultaten op de Spaanse thuismarkt kon worden gecompenseerd door omzetgroei in Latijns-Amerika, waar de grootste groei werd opgetekend in Brazilië. In Spanje werd het bedrijf geconfronteerd met de zwakke economie. Over de eerste negen maanden van dit jaar werd een nettowinst geboekt van 8,84 miljard euro. Dat is een stijging met 65,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 6 procent tot 44,28 miljard euro. Na het Britse Vodafone Group is Telefonica het grootste telecomconcern van Europa.


De stamcelbank Cryo-Save heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,6 miljoen euro. Dat is een daling met 0,1 miljoen euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 80 procent tot 0,7 miljoen euro. Cryo-Save zegt tijdens het derde kwartaal van dit jaar 6.200 stamcel-samples opgeslagen te hebben. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werden 7.300 samples opgeslagen. Het bedrijf merkte verder op bezig te zijn met de verdere introductie van Cryo-Lip, waarbij stamcellen uit vetweefsel worden opgeslagen. Het stamcelbedrijf heeft ook zijn Bulgaarse distributeur Tissue Bank Cryo Center Bulgaria (TBCCB) overgenomen. Met die transactie was een bedrag gemoeid van 1,5 miljoen euro. De Bulgaarse groep krijgt ook een belang in Cryo-Save. Verder is Cryo-Save voor een periode van drie jaar een resultaat-afhankelijke betaling verschuldigd.


Het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 640 miljoen euro. Dat is een daling met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf voegt er aan toe dat de operationele winstmarge tot 2 procent kon worden verdubbeld. Heijmans verwacht dit boekjaar winstgevend af te sluiten. Gerrit Witzel, bestuursvoorzitter van Heijmans, zegt ondanks de moeilijke omstandigheden in de bouw, tevreden te zijn over de gang van zaken. Hij meldde dat ook de orderportefeuille op niveau blijft. Heijmans heeft de voorbije maanden voor 600 miljoen euro aan nieuwe projecten aangenomen. Vooral de woningbouwactiviteiten in Nederland en de infrastructuur-activiteiten in Nederland en België lieten volgens Witzel goede prestaties optekenen. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar heeft het bedrijf 1.069 woningen verkocht. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werden 708 verkopen geteld.


Het ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van China opgetrokken. China komt daardoor in de vierde hoogste categorie. Moody's verwijst naar de veerkrachtige economische prestaties tijdens de crisis en de gezonde Chinese betalingsbalans. Moody’s behoudt ook zijn positieve vooruitzichten voor China, dat volgens het bureau uitzonderlijk sterke buitenlandse posities heeft. Het ratingagentschap verwacht dat de Chinese economie dit jaar met 9 procent tot 10 procent zal stijgen. Voor volgend jaar mikt Moody’s op een groei van 8 procent tot 9 procent. Toch wijst Moody's ook op een aantal risico's. Opgemerkt wordt dat de Chinese overheid moet waken over een sterke groei en een stijgende werkgelegenheid. Indien men daar niet in lukt, zou volgens het ratingbureau mogelijk de sociale rust in het gedrang komen. Ook wordt gewezen op de onenigheid met de Verenigde Staten over de Chinese munt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home