Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 04, 2010

Nieuwsoverzicht

Michel Barnier, Europees Commissaris voor financiële diensten, vraagt de Europese banken om hun klanten duidelijker te informeren over de bankkosten die ze aanrekenen. In een brief aan de Europese bankenfederaties wijst Barnier erop dat de regels voor de bankkosten vaak zodanig ondoorzichtig zijn dat de consumenten niet weten wat ze betalen. De consument ontvangt volgens hem vaak diensten die hij helemaal niet nodig heeft. Daar moet volgens Barnier dringend iets aan veranderen. Hij merkt op dat moeten de banken binnen een aanvaardbare termijn een uniek formulier moeten uitwerken met daarop al hun tarieven voor het openen van een rekening, het gebruik en het afsluiten, net als die voor de aanverwante producten en diensten. Doen ze dat niet, dan zullen er volgens Barnier Europese regels volgen. Spanje en Italië zijn het duurste met hun bankkosten. De goedkoopste landen zijn België, Portugal en Bulgarije.


De Duitse winkelketen Karstadt is overgenomen door miljardair Nicolas Berggruen, nadat eerder met de vastgoedgroep Highstreet een akkoord over de verlaging van de huurprijzen van de winkels tot stand was gekomen. Berggruen had die verlaging als voorwaarde gesteld om Karstadt over te nemen. De investeerder werd in juni weerhouden als overnemer voor de keten, nadat het bedrijf een gerechtelijk akkoord aanvroeg. Sindsdien liepen onderhandelingen over de voorwaarden van de overname. Karstadt is de derde grootste winkelketen van Europa, na het Britse Marks & Spencer en het Spaanse El Corte Inglès. De geschiedenis van de Duitse keten gaat terug tot het laatste kwart van de negentiende eeuw. De keten heeft ongeveer 25.000 werknemers. Berggruen beloofde eerder al geen banen te schrappen en ook geen enkele van de honderdtwintig vestigingen te schrappen.


De Ierse rockmuzikant Bob Geldof wil een investeringsfonds voor Afrika lanceren. Hij zou daarvoor op zoek zijn naar één miljard dollar. Geldof zou institutionele investeerders benaderen om in het fonds 8 Miles te stappen. De Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank zegden al 50 miljoen dollar toe. Ook Geldof zelf zou een onbekend bedrag in het fonds steken en zijn netwerk gebruiken om fondsen te verzamelen. Het fonds zou vooral investeren in telecom, de financiële sector en de agro-industrie. Het initiatief van Geldof zou één van de belangrijkste investeringsfondsen voor Afrika worden. Volgens een aantal waarnemers groeit overigens de interesse van internationale investeerders in het Afrikaanse continent. In de jaren tachtig van de voorbije eeuw was Geldof de bezieler van Live Aid, een benefietactie voor de slachtoffers van een hongersnood in Ethiopië.


De drieëndertig Chileense mijnwerkers die al enkele weken vast zitten op een diepte van zevenhonderd meter, zullen geen loon ontvangen zolang ze onder de grond zitten. Dat heeft een vertegenwoordiger van de vakbond bevestigd. San Esteban, het bedrijf dat eigenaar is van de mijn, beweert immers onvoldoende geld te hebben om de lonen van de mijnwerkers uit te betalen. Het bedrijf biedt ook geen hulp bij de reddingsactie. De vakbond heeft daarop geëist dat de Chileense regering zou tussenkomen in de betaling van de lonen. Ook de honderd andere mijnwerkers die door de instorting werkloos zijn geworden, moeten volgens de vakbonden worden geholpen. Laurence Golborne, Chileens minister van mijnbouw, benadrukt echter dat de arbeidswetgeving de regering verbied om verantwoordelijkheid op te nemen over de lonen. Uiteindelijk zullen de problemen volgens hem voor de rechter moeten worden uitgeklaard.


Ulf Berkenhagen, de inkoopdirecteur van Audi, maakt zich zorgen over de stijgende staalprijs. In een Duits kranteninterview benadrukt hij dat de staalprijs de voorbij zes maanden met 20 procent is gestegen tot meer dan 600 euro per ton. Hij voegt er aan toe dat alleen het feit dat alle concurrenten met hetzelfde probleem worden geconfronteerd, de situatie draagbaar houden. Net als andere autobouwers denkt Audi na over hoe het zich minder afhankelijk van staal kan maken door onder meer het gebruik van carbon. Dat product is lichter en bijzonder stevig, maar ook duur. Serieproductie zonder staal is volgens Berkenhagen op korte termijn evenwel ondenkbaar. Berkenhagen merkt verder op dat het ook moeilijker is om semiconductoren te verkrijgen, aangezien de toeleveranciers door de wereldwijde economische crisis de productie hebben teruggeschroefd.


Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden wereldwijd 421 miljoen internationale toeristen geteld. Dat is een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de United Nations World Tourism Organisation (UNWTO). Toch werd opgeroepen tot voorzichtigheid, omdat vele economieën nog aan het herstellen zijn. In vele hoogontwikkelde economieën, zoals de Verenigde Staten en meerdere grote Europese markten, is het economisch herstel volgens Taleb Rifai, secretaris-generaal van de organisatie, nog niet heel solide. Hij waarschuwt ook tegen de recente introductie en toename van heffingen, zoals die op het luchttransport. Het aantal reizigers blijft nog altijd 2 procent onder het niveau van twee jaar geleden. Toen werd echter een halfjaar-record gevestigd. De organisatie verwacht dat de groei zich tijdens de tweede jaarhelft verder zal doorzetten, maar wel aan een trager tempo.


Indiase textielarbeiders die voor de ketens Clemens & August (C&A) en Hennes & Mauritz (H&M) werken, worden uitgebuit. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Nederlandse Volkskrant, waarin wordt aangevoerd dat de modeketens een gedeelte van hun collectie laten produceren in een textielfabriek in India die vrouwen en meisjes uitbuit. Ongeveer negenduizend arbeidsters van een textielonderneming KPR Mills in de Indiase deelstaat Tamilnadu zouden min of meer opgesloten zitten op het fabrieksterrein. Ze zouden ook geen contract hebben en niet meteen al hun geld ontvangen. Het bedrijf zou beweren dat alle werkneemsters minimaal zestien jaar oud zijn. Een kwart van hun loon zou worden ingehouden en ongevraagd gespaard worden om als bruidschat te dienen. De werkneemsters zouden hun geld pas krijgen als ze drie jaar bij KPR Mills werken. In de fabriek wordt kleding gemaakt met de logo's van de twee ketens. Beide hebben beloofd actie te ondernemen.


De Amerikaanse modeketen American Apparel moet in opdracht van crediteur Bank of America een herstructureringsbedrijf inhuren. Die moet de modeketen opnieuw op het goede spoor brengen. Het herstructureringsbedrijf zou niet worden ingeschakeld om een bankroet voor te bereiden, maar om de activiteiten opnieuw rendabel te maken en de financiële situatie te verbeteren. De modeketen wordt al langer bekritiseerd omwille van zijn lakse financiële controle en een gebrek aan een sterk management. Oprichter en chief executive wordt bestempeld als een briljante creatieve geest, maar er worden vragen gesteld bij zijn zakelijk inzicht. Insiders stellen echter dat American Apparel nog voldoende ruimte heeft om zijn fiscale problemen op te lossen. Er wordt aan toegevoegd dat de situatie weliswaar ernstig is, maar een faillissement zou heel onwaarschijnlijk worden gedacht.


De Japanse computerfabrikant Toshiba roept werdeldwijd 41.000 Satellite-laptops terug, omdat ze oververhit kunnen raken en brandgevaarlijk zijn. Dit heeft de bekendgemaakt. Volgens de Amerikaanse Consumer Product Safety Commissionautoriteiten zijn 129 gevallen gemeld waarbij de elektriciteitsaansluiting oververhit raakte en het plastic omhulsel vervormd werd. In twee gevallen leidde dit zelfs tot kleine brandwonden. In twee andere gevallen was er schade aan eigendommen. De laptopfabrikant zelf bevestigt dat het om een probleem met de stroomaansluiting gaat. De betrokken toestellen werden tussen augustus vorig jaar en augustus dit jaar verkocht. Klanten met deze computers wordt gevraagd de jongste versie van het Bios-computerprogramma van Toshiba te downloaden. Dat programma controleert of het toestel oververhit raakt en schakelt de computer desgevallend uit, met de boodschap dat het apparaat moet binnengebracht worden voor een gratis herstelling.


Kai-Uwe Ricke en Klaus Zumwinkel, de gewezen toplui van Deutsche Telekom, waren ervan op de hoogte dat het bedrijf gesprekken van vakbondsmensen, journalisten en eigen managers afluisterde. Dat is gebleken voor een rechtbank in Bonn. De hoofdverdachte in het proces is Klaus Trzeschan. Hij is de voormalige chef interne beveiliging van Deutsche Telekom en werd twee jaar geleden gearresteerd. Voor de rechter bekende hij opnieuw de regie gevoerd te hebben over de illegale afluisterpraktijken. Hij stelde echter dat hij Ricke vijf jaar geleden al uitvoerig op de hoogte heeft gebracht van de praktijken. Ook Klaus Zumwinkel zou van de kwestie hebben geweten. Ricke en Zumwinkel hebben tot nu toe altijd ontkend iets van de afluisterpraktijken geweten te hebben. Het Duitse openbaar ministerie gaat een nader onderzoek inlassen en de twee gewezen toplui eventueel ter verantwoording roepen.


Het navigatiebedrijf TomTom werkt aan een nieuwe overeenkomst in de autosector. Dat heeft Harold Goddijn, topman van TomTom, gezegd. Omdat er echter nog niets is getekend, kon hij naar eigen zeggen geen verdere informatie bekend maken. Verwacht wordt dat er meer duidelijk komt tijdens de autoshow van Parijs in oktober van dit jaar. Eerder tekende TomTom onder meer deals met autofabrikanten Renault en Fiat voor het leveren van ingebouwde navigatiesystemen. Aan andere autofabrikanten levert het bedrijf onder meer kaartmateriaal en navigatie-software. TomTom maakte eerder ook een overeenkomst bekend met elektronicabedrijf Sony. TomTom levert daarbij de navigatiecomponent voor een multimediaal systeem dat in de wagens wordt geplaatst. Het is volgens Goddijn nog moeilijk te voorspellen wat de inkomsten uit deze overeenkomst zullen zijn.


De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras bereidt een grote aandelenemissie voor, die het bedrijf van voldoende kapitaal moet voorzien om de geplande diepzeeboringen uit te voeren. Gemikt wordt op een opbrengst van 64,5 miljard dollar. Dat zou de grootste aandelenemissie uit de geschiedenis zijn. De opbrengst moet het financiële fundament leggen onder het plan van Petrobras om de komende vijf jaar 224 miljard dollar te investeren in boringen naar olie in de grondlagen diep onder de oceaan. Die moeten van Brazilië één van de grootste olie-exporteurs ter wereld maken. De wereldwijd grootste aandelenemissie tot nu toe vond drieëntwintig jaar geleden plaats, toen het Japanse telecombedrijf Nippon Telegraph and Telephone (NTT) 36,8 miljard dollar ophaalde op de aandelenmarkt. Eerder dit jaar plaatste de Agricultural Bank of China voor 22,1 miljard dollar aan nieuwe aandelen.


Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom gaat de gasafname van Azerbeidzjan verdubbelen. Hierover hebben de partijen tijdens een bezoek van de Russische president Dmitri Medvedev aan Azerbeidzjan een overeenkomst gesloten. Gazprom gaat volgend jaar 2 miljard kubieke meter gas opkopen. Dit jaar was dat nog 1 miljard kubieke meter. Over twee jaar gaat de hoeveelheid volgens Gazprom waarschijnlijk nog verder omhoog. Het is nog onduidelijk welke gevolgen de plannen hebben voor het Europese project voor de aanleg van de zogenoemde Nabucco-gaspijplijn vanuit de regio rond de Kaspische Zee. De Europese Unie wil met de pijplijn haar afhankelijkheid verkleinen van gas dat via Rusland en Oekraïne naar Europa wordt vervoerd. Maar het Nabucco-project, dat over vier jaar klaar zou moeten zijn, kent tot dusver een lange aanlooptijd.


De noodlijdende Zweedse investeringsbank HQBank wordt overgenomen door Carnegie Investment Bank. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 29 miljoen euro. HQBank beheert een totale portefeuille van 6,4 miljard dollar voor twintigduizend klanten. HQBank legde eind augustus de boeken neer, nadat de Zweedse financiële toezichthouder de bankvergunning had ingetrokken. De bank was volgens de toezichthouder zwaar tekort geschoten in het risicobeheer. Ook in de rapportering van de financiële positie had de groep fouten gemaakt, waardoor een tekort aan kapitaal verborgen bleef. De curator slaagde er uiteindelijk in om tot overeenstemming te komen met concurrent Carnegie. De nieuwe eigenaar zal aan alle verplichtingen ten opzichte van HQ Bank-klanten voldoen. Ook behouden alle 300 medewerkers hun baan. Ook Carnegie is een Zweedse investeringsbank, die twee jaar geleden zelf al eens haar vergunning kwijtraakte.


De Australische goudproducent Andean Resources wordt overgenomen door de Canadese mijnexploitant Goldcorp. Met de transactie is een bedrag van 3,6 miljard Canadese dollar in aandelen gemoeid. De overname werd goedgekeurd door de beide raden van bestuur en zou volgens Goldcorp over enkele maanden worden afgerond. Goldcorp kwam als winnaar uit de bus van een korte biedingsstrijd rond Andean. Eerder had het eveneens Canadese Eldorado een bod uitgebracht van 3,4 miljard Canadese dollar. Andean geldt als een aantrekkelijke prooi omdat het eigenaar is van het nog niet geheel ontsloten Cerro Negro Gold-project in het zuiden van Argentinië. Onderzoeken wijzen uit dat daar grote hoeveelheden goud en zilver in de grond zitten. De prijs van goud is de voorbije periode naar recordhoogten gestegen. Beleggers zien goud als een veilige belegging in tijden van economische onzekerheid.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home