Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, August 29, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Russische staatsbedrijf Rosneft zou plannen hebben om een belang te nemen in vier Duitse raffinaderijen. Het zou om één van de grootste transacties van de sector in West-Europa gaan. De transactie zou onder meer grote voordelen kunnen opleveren voor het Britse olieconcern British Petroleum, dat door de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico grote verliezen heeft geleden. Rosneft zou een belang van 50 procent in de Duitse raffinagegroep Ruhr Oil willen overnemen van Petroleos de Venezuela. Met de transactie zou een bedrag tussen 1 miljard dollar en 2 miljard dollar zijn gemoeid. De andere helft van Ruhr Oil is in handen van British Petroleum, dat een recht van first refusal heeft op het belang van zijn Venezolaanse partner. In ruil voor het opgeven van dat first refusal zou British Petroleum van Rosneft een lucratief aanbod hebben gekregen om olie in de noordelijke ijszee te gaan exploreren.


Paul Allen, medestichter van het softwareconcern Microsoft, begint een patentstrijd voor de rechtbank tegen Apple, Google, Ebay, Facebook, Yahoo en nog zes andere bedrijven. De miljardair beticht hen van inbreuken tegen vier patenten van zijn gewezen bedrijf Interval Research Corporation. Microsoft, waarin Allen nog steeds een aanzienlijke participatie aanhoudt, ontbreekt in de aanklacht. De vier patenten zijn zeer algemene octrooien die vandaag standaarden in de internettechnologie zijn. Een schadesom wordt in de aanklacht niet genoemd. Andere genoemde bedrijven zijn internetconcern AOL, online-videoleverancier Netflix, YouTube, Office Depot, Staples en OfficeMax. Paul Allen richtte Microsoft samen met Bill Gates op. Ruim vijfentwintig jaar geleden verliet hij het bedrijf nadat bij hem de ziekte van Hodgkin was vastgesteld. Begin juli kondigde Allen aan een aanzienlijk deel van zijn vermogen, dat recent op 13 miljard dollarwerd geschat, te willen wegschenken.


Diaspora, een alternatief voor de sociaalnetwerksite Facebook, zou half september gelanceerd worden. Dat hebben de initiatiefnemers meegedeeld. Voor het project, bedacht door vier Amerikaanse studenten, werd al 200.000 dollar bij elkaar gesprokkeld. Diaspora omschrijft zichzelf als een privacy-bewust, persoonlijk gecontroleerd sociaal netwerk. Het project kwam ter sprake toen Facebook gedwongen werd om klaarheid te scheppen in zijn bijzonder complexe en verwarrende privacyinstellingen. De hele zomer hebben de vier betrokkenen, drie computerexperten en een wiskundige, in New York doorgewerkt om het project rond te krijgen. Bij Diaspora zou het veel meer mogelijk moeten zijn om bepaalde inhoud met bijvoorbeeld collega's te delen en andere gereserveerd te houden voor drinkmakkers. Max Salzberg, één de oprichters, merkt op dat dat Diaspora de gebruikers opnieuw controle wil geven over wat er gedeeld wordt.


De verzekeringsgroep American International Group (AIG) heeft zijn plannen opgeborgen om een strategisch gedeelte van zijn Aziatische levensverzekeringstak American International Assurance (AIA) te verkopen vooraleer naar de beurs te gaan. Een viertal consortiums met Chinese investeerders zou American International Group hebben benaderd om een belang te nemen in de Aziatische levensverzekeringsdivisie. Een beursgang, eind oktober of begin november, zou de Aziatische divisie ongeveer 15 miljard dollar kunnen opleveren. Dat zou de grootste beursgang uit de geschiedenis van de beurs van Hong Kong worden. Waarnemers merken op dat het korte tijdsbestek voor de beursgang een strategische investeerders nog weinig ruimte zou open laten om een diepgaand boekenonderzoek uit te voeren. Een aantal beleggingsfondsen uit Azië en het Midden-Oosten en zankenkringen uit Hongkong zouden geïnteresseerd zijn in aandelenpakketten.


De omvang van het Gro-gasveld van het Brits-Nederlandse olieconcern Shell zal wellicht geraamd moeten worden op de laagste inschattingen die het bedrijf zelf heeft gemaakt. Dat heeft het Norwegian Petroleum Directorate gezegd op basis van een aantal proefboringen. Het Gro-gasveld werd in juni vorig jaar ontdekt op 350 kilometer in de Noorse Zee. Shell raamde de waarde van het veld op 10 miljard kubieke meter tot 100 kubieke meter. Shell heeft een belang van 50 procent in het veld. De andere helft is in handen van het Noorse Statoil (40 procent) en het Franse GdF Suez (10 procent). De ontdekking van het Gro-veld gold destijds als potentieel één van de grootste vondsten in Noorwegen van de voorbije dertien jaar. Toen werd het zogenoemde Ormen Lange-veld, een gasbel van 395 miljard kubieke meter, gevonden. Ook Ormen Lange wordt door Shell beheerd.


De financiële groep HSBC Holdings is in exclusieve gesprekken om het meerderheidsbelang van Old Mutual in de Zuid-Afrikaanse Nedbank Group over te nemen. De transactie zou HSBC Holdings de veelbelovende mogelijkheden bieden om een handelslink te leggen tussen Azië en Afrika. Een eventuele overnameprijs werd niet bekend gemaakt, maar volgens Old Mutual zou een deal gericht zijn om een belang van 70 procent te verwerven in Nedbank Group. Dat zou een bedrag van ongeveer 47 miljard Zuid-Afrikaanse rand betekenen. Dat komt overeen met een bedrag van 6,4 miljard dollar. Old Mutual heeft op dit ogenblik een belang van 52 procent in Nedbank Group, de vierde grootste bank van Zuid-Afrika. Nedbank noemde HSBC Holdings in reen reactie een aantrekkelijke internationale bankpartner, die de groep zou kunnen toelaten om zijn positie in Zuid-Afrika en andere Afrikaanse markten te versterken.


De Franse regering gaat bedrijven de volgende maand de gelegenheid bieden om in te schrijven op concessies om windmolens te bouwen op zee. Dat moet een capaciteit opleveren van 3.000 megawatt, die wordt opgewekt op tien locaties. Het Franse ministerie van energie verwacht dat hiervoor zeshonderd windturbines nodig zijn en dat er investeringen mee gemoeid zijn die zouden oplopen tot 10 miljard euro. De eerste windmolens van deze vergunningsronde zullen niet voor het midden van het decennium operationeel zijn. De Franse regering mikt tegen het einde van het decennium op 6.000 megawatt aan windenergie op zee. Tot dusver wordt slechts een miniem deel van de elektriciteit in Frankrijk opgewekt met windmolens. Voorziene locaties zijn de Loire-monding, het noorden van Bretagne, Normandië en Languedoc-Roussillon.


De Britse Financial Services Authority (FSA) heeft de Engelse tak van Société Générale een boete van 1,57 miljoen pond sterling opgelegd wegens inbreuken tegen de meldingsplicht. Volgens de Britse financiële autoriteit heeft Sociéte Générale nagelaten om over een periode van meer dan twee jaar in ongeveer 80 procent van zijn transacties voldoende informatie te verstrekken. Bedrijven zijn verplicht om ten laatste één dag na het afronden van een aantal transacties daarover een melding te doen aan de Britse financiële autoriteit. Die gegevens worden door de financiële autoriteit gebruikt om eventuele inbreuken op te sporen en te onderzoeken. Société Générale zou niet alleen die tijdslimieten hebben overtreden, maar bovendien bij navraag ook geen volledige informatie hebben kunnen verstrekken. Er wordt aan toegevoegd dat ook een aantal herinneringen werden genegeerd.


De Braziliaanse overheid heeft formeel toestemming gegeven voor de bouw van een grote waterkrachtcentrale in een zijrivier van de Amazone. De bouw van de Belo Montedam in de noordwestelijke deelstaat Pará is volgens president Luiz Inacio Lula da Silva een overwinning voor de energiesector. De dam in de Xingu-rivier is al jaren onderwerp van gesprek in Brazilië. Voor de bouw moeten zeker vijftigduizend mensen verhuizen. Het gaat vooral om inheemse indianen. Het stuwmeer zal ruim 500 vierkante kilometer land overstromen, waardoor natuurbeschermers zich zorgen maken over het ecosysteem. Sinds het plan voor de stuwdam in de jaren negentig werd geformuleerd, is er al vaak bezwaar gemaakt. De aanbesteding van het project werd drie keer stilgelegd, totdat de overheid uiteindelijk het verlossende woord gaf aan energiemaatschappij Norte Energia. Het totale budget voor de bouw van de centrale bedraagt meer dan 8,3 miljard euro.


De Nederlandse mediagroep Vivenda wil het multimediabedrijf Zuka van Vero Holding, actief in de vastgoedsector, overnemen. De transactie moet Vivenda toelaten zijn multimediale activiteiten te versterken. Vero Holding brengt de activiteiten van Zuka bij Vivenda in zonder daarvoor een betaling te ontvangen. Vero ontvangt wel een percentage van de toekomstige winst van Zuka. De transactie zou nog voor het einde van het derde kwartaal van dit jaar kunnen worden afgerond. Zuka is sinds begin dit jaar hoofdsponsor van de Nederlandse voetbalclub Vitesse. Ron van Veldhoven, de nieuwe chief executive van Vivenda, overweegt ook de herstart van het Vivenda Magazine, dat in november vorig jaar werd stopgezet. Ook wordt overwogen met Zuka actief te worden op de Duitse markt. In België heeft Zuka al een kantoor. Van Veldhoven stelde verder dat de beursnotering van Vivenda behouden blijft.


De internationale handel is in het tweede kwartaal minder sterk gegroeid dan in de eerste drie maanden van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB). In het tweede kwartaal van dit jaar werden er volgens het rapport internationaal 3,6 procent meer goederen en diensten verhandeld dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de toename nog 5,7 procent. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd een groei met 6,1 procent vastgesteld. In de ontwikkelde economieën zette de groei van de import en export in het afgelopen kwartaal nog door. De groei van de handel van de opkomende markten viel echter aanzienlijk terug. Dat gold ook voor de industriële productie. De groei van de productie hield in het tweede kwartaal in Europa en de Verenigde Staten aan, terwijl het groeitempo in de opkomende economieën gevoelig lager lag dan in het voorgaande kwartaal. Ook in Japan nam de groei behoorlijk af.


De Empire State Building (ESB) in New York heeft tevergeefs protest aangetekend tegen plannen voor een nieuwe, bijna even hoge wolkenkrabber. De plannen voorzien in een nieuw gebouw met 67 verdiepingen dat reikt tot een hoogte van 366 meter. Dat is 17 meter lager dan de Empire State Building. De groep Malkin, eigenaar van de Empire State Building, besliste toch bezwaar te maken omdat het nieuwe gebouw een aantasting van de skyline zou zijn. Bovendien vonden ze dat het nieuwe gebouw te dicht tegen de Empire State Building zou worden opgetrokken. De nieuwe wolkenkrabber moet op Penn Plaza verrijzen, twee blokken verwijderd van de Empire State Building. Michael Bloomberg, burgemeester van New York, stelt echter dat elk nieuw gebouw in New York het aanzien van de stad wijzigt. Het nieuwe complex is ontworpen door de architecten Pelli Clarke Pelli, bekend van onder meer de Petronas-torens in Maleisïë.


De Coltex Retail Group trekt zich terug uit de jeansmarkt en gaat zich geheel toeleggen op damesmode. Het kledingconcern, met 370 filialen in Nederland en België, wil zich concentreren op de verdere ontwikkeling en groei van de damesmodeketens Didi, Steps en Superstar. De jeanswinkels van Forecast verdwijnen en zullen grotendeels opgaan in de damesmodezaken. De reorganisatie leidt niet tot gedwongen ontslagen. Bij de groep werken in totaal ruim 2.300 mensen. Coltex denkt naar eigen zeggen de slagvaardigheid van het bedrijf te vergroten door alle aandacht, inspanningen en investeringen te concentreren op de damesmodewinkels. Hoewel het aantal ketens teruggebracht wordt, voorziet de retailgroep een toename van het aantal winkels, die kunnen profiteren van schaalvoordelen bij de inkoop. De verandering van de organisatie is naar verwachting in lente van volgend jaar afgerond.


Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming wil de licentie-aanvraag voor zijn geneesmiddel Rhucin tegen het einde van dit jaar of ten laatste in januari van volgend jaar indienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De licentie-aanvraag zal gebaseerd zijn op de aanvraag die in juni van dit jaar een positieve beoordeling kreeg van de European Medicines Agency (EMA). De Amerikaanse aanvraag voor marktgoedkeuring wordt aangevuld met patientgegevens die zijn verzameld sinds de Europese aanvraag en extra analyses op verzoek van de Amerikaanse geneesmiddelenregulator. Rhucin biedt een behandelingsmethode tegen de zeldzame aandoening erfelijk angiooedeem en zal naar verwachting in september van dit jaar worden goedgekeurd voor de Europese markt. Om het concurrentieprofiel van Rhucin verder te versterken, kondigt Pharming verder een nieuwe klinische studie aan, die zich focust op de tijdsduur tot verlichting van de symptomen intreedt.


De uitgever Bloomsbury hoopt dat een heruitgave van de boekenreeks rond Harry Potter voor een nieuwe stimulans zal zorgen, nadat de winst in de loop van de eerste zes maanden van dit jaar nagenoeg zijn gehalveerd. Bloomsbury realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 949.000 pond sterling. Dat is een daling met 48 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bloomsbury merkt echter op dat de tweede jaarhelft traditioneel voor betere resultaten zorgt. Naast de heruitgave van de Potter-reeks wordt ook gerekend op een nieuwe versie van de Wombles-reeks. Daarnaast kondigde Bloomsbury ook een overeenkomst aan om de geschriften van de voormalige Britse premier Winston Churchill te digitaliseren en elektronisch uit te geven. Bloomsbury, dat al activiteiten heeft in Noord-Amerika en het Europese vasteland, stelt ook uit te kijken naar overnames in strategisch belangrijk gebieden. Volgend jaar wordt in Australië opgestart.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home