Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 17, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Zuid-Koreaanse bedrijf LG Electronics heeft een sponsoringovereenkomst ondertekend met het raceteam Red Bull Racing, actief in de Formule Eén met de piloten Mark Webber en Sebastian Vettel. Het elektronicabedrijf zegt het raceteam te zullen bijstaan met zijn jongste producten, zowel op het racecircuit als op het hoofdkwartier van Red Bull Racing in Milton Keynes in Engeland. Het logo van LG Electronics verschijnt op drie prominente posities op de racewagens en de uitrusting van de piloten. Christian Horner, teamdirecteur van Red Bull Racing stelt dat LG Electronics een bedrijf is met een uitermate innovatief karakter, wat volgens hem goed past bij de vooruitstrevende instelling van Red Bull Racing. Hij voegt er aan toe dat Red Bull Racing gelijkgestemde partners aanspreekt en er in een korte periode in geslaagd is om grote bedrijven zoals LG Electronics aan te spreken.


Cathay Pacific Airways, één van de grootste Aziatische luchtvaartgroepen, heeft op de luchthaven van Hongkong de bouw van de vrachtterminal opnieuw aangevat. Het complex krijgt een capaciteit van 2,6 miljoen ton per jaar. Met het project is een investering gemoeid van 5,5 miljard Hongkong dollar. Dat komt overeen met bedrag van 540 miljoen euro. De terminal moet over drie jaar operationeel zijn. Tony Tyler, chief executive van Cathay Pacific, benadrukte dat de investering aantoont dat Cathay Pacific zich blijft engageren in de ontwikkeling van Hongkong als draaischijf voor luchtvracht. Cathay Pacific startte de werken aan de terminal twee jaar geleden, maar moest het project enkele maanden later door de wereldwijde financiële crisis voorlopig opschorten. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de heropleving van de economie en de luchtvracht de heropstart van de werken verantwoorden.


Het themapark Euro Disney heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 322,7 miljoen euro. Dat is een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee kon het verlies van 6,9 procent vorig jaar niet worden goedgemaakt, maar toch toonde Philippe Gas, voorzitter van Euro Disney, zich tevreden over de bereikte resultaten. Hij merkt daarbij op dat het voorbije kwartaal voor de eerste winst van het boekjaar zorgde. Over het hele jaar blijft Gas zich naar eigen zeggen voorzichtig opstellen. Die prestaties worden immers in grote mate bepaald door de inkomsten tijdens het zomerseizoen. De winstgroei van het voorbije kwartaal werd vooral gerealiseerd door de bestedingen van de bezoekers, die gemiddeld 4 procent meer uitgaven aan inkom, voeding en drank. Het aantal bezoekers steeg met 1 procent, vooral te danken aan extra klanten uit Frankrijk en Spanje.


Het Zwitserse voedingconcern Nestlé heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 55,3 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 39,8 miljard euro. De omzet steeg met 5,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 7,5 procent tot 5,45 miljard Zwitserse frank. De omzetgroei was vooral te danken aan prijsverhogingen en de toegenomen verkoop van duurdere producten, zoals de Nespresso koffiecapsules. Elk jaar vernieuwt Nestlé ongeveer een vijfde van zijn producten om prijsverhogingen te kunnen doorvoeren. Voor het volledige jaar bevestigt Nestlé de eerdere verwachtingen voor haar divisie voeding en dranken. Daar wordt gerekend op een organische groei van 5 procent. In de eerste jaarhelft bedroeg de organische groei van deze divisie 5,7 procent. Nestlé wil in de toekomst vooral uitbreiden in groeimarkten.


Epson America gaat printoplossingen aan het elektronicaconcern Philips leveren, die ze gaat gebruiken voor het afdrukken van echografieën en ander medisch beeldmateriaal. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat dat de beeldsystemen van Philips in de gezondheidssector door de samenwerking compatibel zullen zijn met alle printers van Epson. Dat biedt de gezondheidssector over de hele wereld volgens Epson een grotere flexibiliteit bij het verwerken van beeldmateriaal. Analisten stellen dat de overeenkomst voor een universele printer zorgt, waardoor het gebruik van gespecialiseerde en dure medische printers kan worden vermeden. Andrew Hatt, vice-president van Philips Healthcare, merkt op dat de nieuwe toepassing het gebruikersgemak voor de klant gevoelig zal verbeteren.


Noord-Korea heeft de Tsjechische regering een voorstel gedaan om een 5 procent van zijn schuld terug te betalen in het kruid ginseng. Het zou gaan om een schuld van 500.000 dollar die met een voorraad van 400 miljoen ton ginseng zou worden afbetaald. De Tsjechische autoriteiten lopen niet warm voor het Noord-Koreaanse voorstel. Tomas Zidek, vice-minister van financiën van Tsjechië, stelde de Noord-Koreaanse ervan te willen proberen overtuigen om de schuld bijvoorbeeld af te betalen in zink, zodat die voorraad zou kunnen worden doorverkocht. Noord-Korea zou een grote hoeveelheid zink bezitten. De Tsjechische consumptie van ginseng is beperkt. Het voorbije jaar werd in totaal 1,4 miljoen ton ginseng ingevoerd. Noord-Korea staat op de tiende plaats van landen die nog schulden aan Tsjechië moeten terugbetalen. Die schuld is afkomstig uit de tijd van het communisme. Noord-Korea kocht onder meer trams en oude voertuigen van het voormalige Tsjechoslowakije.


Het biotechnologiebedrijf Crucell gaat samen met het academische ziekenhuis van de Amerikaanse universiteit Harvard een aidsvaccin testen op gezonde volwassenen die niet besmet zijn met het aids-virus. De twee partners gaan onderzoeken of een combinatie van twee vaccins kandidaten in de Verenigde Staten en Afrika beschermt. Het onderzoek staat onder toezicht van het Internationale Aids Vaccin Initiatief (IAVI). Crucell ontwikkelde één van de vaccins. Het andere werd ontwikkeld door het Internationale Aids Vaccin Initiave. Beide partijen hebben hun eigen vaccin al afzonderlijk getest. De gezamenlijke test moet de veilige werking van de middelen aantonen en bewijzen dat ze een reactie van het menselijk afweersysteem uitlokken.


Het Duitse industriële concern Siemens heeft twee grote orders ontvangen voor de bouw van windturbines in Noord-Amerika. Met de bestellingen zou een bedrag van 800 miljoen euro zijn gemoeid. In de Canadese provincie Ontario zal Siemens een totale capaciteit van 600 megawatt leveren. Dat is voldoende om 240.000 gezinnen van energie voorzien. Het project loopt in samenwerking met Samsung en vormt onderdeel van de plannen van Ontario om een duurzame energiesector met 50.000 banen te creëren. Het tweede contract omvat een levering voor het windturbine-park Crossroads van Oklahoma Gas & Electric in de Amerikaanse staat Oklahoma. Daar zullen bijna honderd turbines worden geleverd met een totaal vermogen van 227 megawatt. Het Crossroads-project in Dewey County, ongeveer 160 kilometer van Oklahoma City, zou energie moeten leveren aan ruim 68.000 gezinnen.


De Britse hotelketen InterContinental Hotels heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 141 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettoverlies geleden van 29 miljoen dollar. De omzet steeg met 6 procent tot 772 miljoen dollar. InterContinental, de grootste uitbater van hotels ter wereld, stelde dat de winst vooral gerealiseerd kon worden door een sterke vraag op de Chinese markt. De omzet per beschikbare hotelkamer, een belangrijke graadmeter in de hotellerie voor de gezondheid van de branche, klom in het tweede kwartaal met 7,4 procent. In het eerste kwartaal was dat 0,2 procent. InterContinental, dat ook de ketens Holiday Inn en Crowne Plaza omvat, wil de volgende vier jaar 160.000 banen creëren. De helft daarvan zal gesitueerd zijn op de Chinese markt. Het concern heeft in totaal meer dan 650.000 hotelkamers in beheer. De volgende drie jaar wil de keten wereldwijd 1.300 nieuwe hotels openen.


Heidelberger Druckmaschinen, de grootste fabrikant van drukpersen ter wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettoverlies geleden van 52 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 69 miljoen verlies. Het verlies kon naar eigen zeggen beperkt worden door een hogere verkoop, kostenbesparingen en een belastingvoordeel. De omzet steeg met 3 percent tot 563 miljoen euro. Het aantal orders steeg met 43 procent tot 786 miljoen euro. Heidelberger verwacht echter het lopende boekjaar af te sluiten met een significant nettoverlies. Dat is te wijten aan de hogere financieringskosten, vooral te wijten aan de aflossing van staatssteun die het bedrijf vorig jaar ontving. In totaal vroeg Heidelberger voor 850 miljoen euro noodleningen en kredietgaranties aan. Als onderdeel van de aflossing wil het bedrijf geld ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen.


De Nederlandse financiële groep Van Lanschot Bankiers heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 22,1 miljoen euro. Tijdens de eerste helft van vorig jaar werd nog een verlies geleden van 46,3 miljoen euro. De voorzieningen voor slechte leningen daalden van 62,6 miljoen euro naar 43,9 miljoen euro. Floris Deckers, bestuursvoorzitter van Van Lanschot, zegt te verwachten dat de voorzieningen vanaf het derde kwartaal nog verder zullen dalen. Meer concrete cijfers daarover kon hij echter niet geven. Deckers stelde verder dat het vertrouwen in de bankensector nog niet volledig lijkt teruggekeerd te zijn. Deckers had verwacht dat de fusie tussen de private bankactiviteiten van ABN Amro en Fortis Bank voor meer beweging op de markt zou hebben gezorgd. Dat is echter niet het geval geweest, wellicht omdat veel klanten momenteel een veel groter deel van hun vermogen aanhouden in contanten dan wordt gedekt door het depositogarantiestelsel.


Luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines heeft 28 stewards en stewardessen gesanctioneerd wegens overgewicht. De werknemers worden zes maanden van het vliegtuig geweerd en moeten die periode gebruiken om het overtollige gewicht kwijt te raken. Turkish Airlines merkt in een melding aan het personeel op dat gewicht en lengte belangrijke zaken zijn voor de luchtvaartmaatschappij. De criteria hebben volgens de maatschappij niet enkel te maken met het voorkomen van de medewerkers, maar ook met het vermogen om vlot te bewegen op het vliegtuig. Izzet Levi, het hoofd van de vereniging van het cabinepersoneel bij Turkish Airlines, was één van de betrokkenen die om die redenen op non-actief werd gesteld. Levi kreeg te horen dat hij bijna tien kilogram moet afvallen vooraleer hij weer opnieuw als vliegend personeel aan de slag kan gaan.


Vier banken en een investeringsfonds hebben voor een rechtbank in New York een schadevergoeding van 490 miljoen dollar van de Duitse bank WestLB. Het gaat om Irish Anglo, Hapoalim, Mizrahi Tefaot en Arab Banking Corporation en het offshorefonds Justinian. De vijf financiële groepen beschuldigen de Duitse bank ervan zijn investeringsvehikels Harriel en Kestrel ten gronde te hebben gericht door bedrog en andere misdrijven. De investeringen van de Duitse bank in de Amerikaanse vastgoedmarkt leidden tot miljardenverliezen. Onder meer wordt de bank ervan beticht om zijn beleggingen niet tijdig genoeg van de hand gedaan te hebben, zodat de verliezen verder opliepen. Een woordvoerder van WestLB noemde de beschuldigingen ongegrond en stelde dat de Duitse bank zich tegen de aantijgingen zou verdedigen. WestLB probeerde in juni al de klacht te laten seponeren, maar daar ging de rechtbank niet in.


De Japanse bandenmaker Bridgestone heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1.386 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 12 miljard euro. De omzet steeg met 15 procent tegenover de eerste zes maanden van vorig jaar. De winst tijdens de eerste helft van dit jaar bedroeg 44,5 miljard yen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geleden van 39,3 miljard yen. De winst van de eerste helft van dit jaar is te danken aan de heropleving van de autosector. De prijs van de banden is sterk gestegen op de belangrijkse markten van Bridgestone, met name in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Daardoor steeg de rendabiliteit, ondanks hogere grondstoffenprijzen en een dure yen. Bridgestone profiteert ook van een aanhoudende hoge vraag naar zeer grote banden voor voertuigen in de bouwindustrie en mijnsector.


De Duitse autogroep BMW, de grootste producent van luxewagens van de wereld, heeft tijdens de maand juli in totaal 119.982 auto's verkocht. Dat is een stijging met 9,1 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. De groei komt vooral door een aanhoudend sterke vraag uit China. Bij dochtermerk Mini daalden de verkopen met 5,4 procent tot 18.241 exemplaren. Ian Robertson, verkoopdirecteur bij BMW, voorziet dat de verkoop dit jaar met ongeveer 10 procent zal toenemen tot 1,4 miljoen exemplaren. Hij verwacht voor de volgende maanden een verdere sterke verkoop te kunnen realiseren. In Azië werd tijdens de eerste helft van dit jaar een groei met ruim 52 procent opgetekend. In de Verenigde Staten, één van de belangrijkste markten voor fabrikanten van luxewagens, werd een stijging met 10,1 procent opgetekend. Ook in Duitsland werd een toename met 3,6 procent genoteerd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home