Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 05, 2006

Vierde generatie kernenergie voor Frankrijk


Frankrijk gaat nieuwe kernreactoren bouwen. Dat heeft de Franse president Jacques Chirac tijdens zijn nieuwjaarstoespraak bekend gemaakt. Daarbij wordt gewerkt aan een nieuw type, de zogenaamde vierde generatie. Chirac wil daarmee bereiken dat Frankrijk nog minder afhankelijk wordt van oliebevoorrading. De reactoren zouden tegen 2020 in gebruik genomen moeten worden.

De nieuwe nucleaire plannen zouden er moeten voor zorgen dat de energievoorziening van de Franse spoorwegen geen druppel olie meer zouden vergen. Frankrijk is op dit ogenblik wereldwijd de tweede grootste producent van kernenergie. Na de oliecrisis van de jaren zeventig besliste het land immers om 58 kernreactoren te bouwen, zodat het land zijn afhankelijkheid van petroleum zou kunnen afbouwen.

Chirac voegde er aan toe dat Frankrijk ook inspanningen zal moeten doen op het gebied van zonne-energie en elektronische en hybride autos en de productie van biomassa de volgende twee jaar zou moeten vervijfvoudigen. Het staatsbedrijf Electricité de France werkt op dit ogenblik al aan een nieuwe reactor van 1.600 megwatt. Deze reactor van de derde generatie zou in 2012 in gebruik genomen moeten worden.

Sinds 1993 heeft Frankrijk echter geen nieuwe, grote kerncentrales gebouwd en moet extra projecten voorzien om de groeiende vraag en de vervanging van verouderende installaties te kunnen volgen. Bij de nieuwe plannen zouden zowel binnenlandse als buitenlandse partners betrokken worden. Het Italiaanse energiebedrijf Enel zou al interesse hebben laten blijken, maar een definitieve overeenkomst is daarbij nog niet tot stand gekomen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home