Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 05, 2006

Turkije investeert in Gaza-strook

Turkije wil de Palestijnen helpen om de Gaza-strook economisch te laten heropleven. Tijdens een samenkomst in Ramallah beloofde de Turkse minister van buitenlandse zaken Abdullah Gul aan de Palestijnse eerste minister Ahmed Qurei daarvoor een financiële steun van 5 miljoen dollar voor de uitbouw van een industriële zone

Turkse bedrijven zouden investeren in de industriële zone van de stad Beit Hanoun en daarmee 10.000 nieuwe jobs creëren. De voorbije achttien maanden lag de industriezone (Erez International) nagenoeg plat, maar zal nu opnieuw geactiveerd worden. Het project zou de Palestijnse economie volgens Gul miljoenen exportdollars moeten opleveren.

Gul benadrukte dat het belangrijk is dat Palestina niet alleen een onafhankelijke staat moet worden, maar ook in staat moet gesteld worden om ook een stevige economische basis te creëren. Op dit ogenblik bedraagt de werkloosheid in de Gaza-strook 35 procent, terwijl ongeveer één derde van de locale bevolking het moet stellen met een inkomen van minder dan 2,2 dollar per dag, wat als armoedegrens wordt beschouwd.

Turkije is economisch en militair een goede bondgenoot van Israël, maar heeft wel sterke kritiek geuit over de behandeling van de Palestijnen. De Turkse minister van buitenlandse zaken zou van Israël een formele goedkeuring willen krijgen voor het Gaza-project. Gul zou daarvoor vandaag een gesprek hebben met de Israëlische autoriteiten, maar door de zorgelijke gezondheidstoestand van premier Sharon is die ontmoeting uitgesteld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home