Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 05, 2006

Bonzai-vee voor kleine boederijen


Amerikaanse veetelers willen kleinere dieren kweken om kleinere boerderijen een hogere efficiëntie te bezorgen. Daarbij wordt gestreefd naar dieren die drie keer kleiner zijn dan de traditionele veestapel. Dit miniatuurvee heeft volgens de kwekers talrijke voordelen, zowel voor de producent als voor de consument.

De telers stellen dat kleinere dieren veel voordelen bieden. In de eerste plaats zouden ze tien keer minder ruimte nodig hebben, maar kunnen ook de voedingvoorraden met tweederde worden teruggeschroefd. Bovendien hebben deze dieren ook voordelen op de markt. "Het wordt voor de klant immers veel aantrekkelijker om een heel dier te kopen," merkt de krant Kansas City Star op. De gewone dieren leveren immers 600 tot 750 kilogram vlees op, wat voor een gewone familie teveel is. Een kleiner dier levert 250 tot 350 kilogram vlees op en dat is voldoende om een gezin met vier personen zes maand lang van vlees te voorzien.

Telers betalen voor de miniatuur-kalven wel een hogere prijs. De dieren zijn immers nog relatief zeldzaam en kosten ongeveer 1.000 dollar voor een stier en 1.600 dollar voor een koe. Bij normale kalveren ligt de koopprijs op 500 tot 600 dollar. Verwacht wordt echter dat de prijs zal dalen naarmate de mini-dieren meer gewoon worden. Ze worden tot nu toe vooral gekocht als huisdier, maar ook voor een beperkte melkproductie, wedstrijden, organische vleesproductie en kleine landbouwbedrijfjes.

Miniatuurvee haalt een maximum heuphoogte van ongeveer één meter.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home