Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 04, 2006


InBev Belgium heeft de gemeente Hoegaarden een tijdje geleden een brief gestuurd waarin het voorstelt om een bezoekerscentrum op te richten als compensatie voor de verhuis van de brouwerij naar Jupille. In het bezoekerscentrum zouden geïnteresseerden kunnen zien waar het Hoegaardse witbier vandaan komt. De verhuis van de brouwerij van het Hoegaardse witbier naar Jupille is een onderdeel van een herstructureringsplan waarbij in de Belgische vestigingen van InBev 232 jobs sneuvelen. In Hoegaarden verdwijnen 59 jobs. Toen het nieuws anderhalve maand geleden bekend raakte, gingen de werknemers van de brouwerij drie dagen in staking. Enkele dagen later betoogden nog circa 3.000 mensen in Hoegaarden tegen deze beslissing.

Irak was in 2005 voor journalisten het gevaarlijkste land. Dat blijkt uit cijfers van Reporters Sans Frontières en van het Comité ter Bescherming van Journalisten. In 2005 vonden volgens het Comité 22 journalisten in Irak de dood, Reporter telde 24 doden. Sinds de invasie van Irak in maart 2003 tot het eind van 2005 kwamen in Irak al zestig journalisten om. Dat zijn er twee meer dan het aantal journalisten dat stierf in de oorlog in Algerije van 1993 tot 1996, aldus het Comité. Irak is daarmee het land waarin de meeste journalisten zijn omgekomen sinds het Comité dit 24 jaar geleden begon bij te houden. Uit de cijfers van het Comité is af te lezen dat de moordenaars van journalisten bijna altijd vrijuit gaan. In 2005, net als in de meer dan tien jaren daarvoor, werden de daders slechts in tien procent van de gevallen gestraft. Hoeveel journalisten er in 2005 wereldwijd precies zijn gestorven in het harnas is onduidelijk, aangezien Reporter ohne Grenzen en het Comité afwijkende cijfers geven. Volgens Reporter kwamen zeker 63 journalisten om. Het Comité komt niet verder dan 47. De Filipijnen waren na Irak het gevaarlijkste land voor journalisten. In 2005 hadden er volgens het Comité vier moorden plaats. Reporter telde zeven journalistenmoorden in de Filipijnen.

Het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne is opgelost. Beide landen slaagden er woensdag in een akkoord te bereiken over de voorwaarden waaronder Rusland gas aan het buurland zal leveren. Het akkoord heeft een looptijd van vijf jaar. De afgelopen dagen ontstond een rel over de Russische gasleveranties. Moskou eiste dat Oekraïne opeens vier keer zoveel voor het Russische gas ging betalen. Kiev weigerde dat, waarop Rusland de gastoevoer naar de voormalige sovjetrepubliek verminderde. De eerste berichten over de details van het akkoord zijn niet eenduidig. Het Russische persbureau Interfax meldde dat Oekraïne voortaan 230 dollar per 1000 kubieke meter gas gaat betalen. De oude prijs was 50 dollar. Het persbureau baseert zich op de topman van het Russische gasbedrijf Gazprom, Alexei Miller. Hij zei tevreden te zijn over de overeenkomst. Het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz noemde een prijs van 95 dollar per 1000 kubieke meter. Verder krijgt Oekraïne meer geld voor het gebruik van zijn pijpleidingen voor het gastransport vanuit Rusland naar andere Europese landen.

De Chinese overheid gaat de komende vijf jaar elf satellietsteden bouwen bij de hoofdstad Peking. De nieuwe steden, die plaats bieden aan 5,7 miljoen mensen, moeten meer dan 18 vierkante meter groen per inwoner bieden, meldde het staatspersbureau Xinhua woensdag. Hiermee hoopt China de problemen van de oude stadsstuctuur te verminderen. Peking, met 2,5 miljoen inwoners, is overbevolkt en heeft te maken met enorme verkeersproblemen en sterke milieuvervuiling. De autoriteiten noemden de Olympische Spelen van 2008 in de hoofdstad eerder „de groene spelen”. In en rond de stad worden steeds meer groenstroken aangelegd, zoals een bosring van 116 vierkante kilometer.

Een uitverkochte Hurricane Katrina bustour maakt woensdag zijn eerste rit langs de door de orkaan zwaarst getroffen delen van New Orleans. Voor 35 dollar per persoon kunnen passagiers de Superdome en het Conferentiecentrum zien, waar duizenden mensen dagenlang in de hitte zaten zonder voedsel of water. Ook rijdt de bus langs de buurten die door Katrina werden verwoest. De rit duurt drie uur. De busmaatschappij heeft gezegd dat van de opbrengst van elk kaartje drie dollar naar liefdadigheidsprojecten gaat.

Een gemeente in Noorwegen wil ongeveer twintig kamelen aanschaffen die de plaatselijke buitenlandse vluchtelingen moeten helpen beter te integreren. Dat hebben Noorse media dinsdag bericht. De gemeente Löten heeft voor het plan financiële steun gevraagd aan de Staat. "Kamelen speelden een belangrijke rol in het dagelijkse leven van deze vluchtelingen," aldus Wenche Irene Stenseth, die in Löten verantwoordelijk is voor integratiezaken. Zij verwacht dat de kamelen, die melk, vlees en leer produceren, de vluchtelingen een baan geven. „Ze willen namelijk niets anders dan werken en belasting betalen”, meent Stenseth, die aantekende dat de dieren ook wel nieuwsgierige toeristen naar Löten zullen trekken.

Matthew Simmons, een voormalig adviseur voor energiezaken van de Amerikaanse president Bush, verwacht dat in de komende jaren de olieprijs dramatisch zal stijgen als gevolg van almaar afnemende voorraden. „We moeten voor de komende jaren rekenen op een olieprijs van 200 tot 250 dollar per vat.” De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie bedraagt momenteel ongeveer 62,50 dollar per vat (van 159 liter). Simmons sprak zijn verwachting uit in de januari-uitgave van het Duitse economische tijdschrift Capital. Volgens hem is de oorzaak van die forseprijsstijging het gegeven dat steeds minder nieuwe olievelden worden aangeboord. "Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn nooit zo weinig nieuwe olievelden ontdekt als in 2005," aldus Simmons. Hij gaat er tevens van uit dat de oliereserves van Saudi-Arabië te hoog worden ingeschat. Officieel beschikt dat land over een bewezen reserve van ongeveer 260 miljard vaten. Simmons denkt echter dat deze hoeveelheid een hersenspinsel is.

De film Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith was in 2005 de succesvolste film in de wereld. In totaal bracht deze laatste Star Wars-film 848,5 miljoen dollar op, aldus het Amerikaanse blad voor filmindustrie Screen International. Bijna de helft van de opbrengst kwam uit de Verenigde Staten. Harry Potter en de Vuurbeker was de op één na succesvolste film. De rolprent was goed voor in totaal 715,3 miljoen dollar. Bij de eerste vijf films van vorig jaar staan verder War Of The Worlds (588.9 miljoen), Madagascar (525,7 miljoen) en Sjakie en de Chocoladefabriek (471,9 miljoen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home