Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 03, 2006

Turijn bouwt aan de toekomst

Turijn begint de dagen af te tellen naar de Olympische Winterspelen, die er van 10 tot 26 februari worden gehouden. Het stadsbestuur pompte meer dan 5 miljard euro in renovatieprojecten en het openbaar vervoer. Op die manier hoopt Turijn niet alleen het evenement perfect te kunnen ontvangen, maar hoopt men tevens de stad ook toeristisch te promoten.

"Turijn bereidt zich vooral voor op de toekomst na de Olympische Spelen," vertelde Marilu Brancato, woordvoerster van Turisme Torino, aan de krant Chicago Daily Herald. Daarbij hoopt de Italiaanse stad zich te kunnen spiegelen aan Barcelona, dat na de Olympische Spelen van 1992 één van de meest populaire toeristische bestemmingen van Europa werd en op vijftien jaar tijd een hele gedaanteverandering onderging.

In 1990 mocht de Catalaanse stad zich verheugen in het bezoek van 1,7 miljoen toeristen. Maar in 2004 was dat aangegroeid tot 4,5 miljoen bezoekers. Het aantal overnachtingen steeg tijdens diezelfde periode van 3,8 miljoen tot 10,1 miljoen. De gemiddelde verblijfsduur per bezoeker steeg van 2,84 tot 3,57 dagen.

Turijn verwacht dit jaar 850.000 bezoekers, maar hoopt dat aantal de volgend jaren te kunnen opdrijven, dankzij het gebruik van de sportinfrastructuur voor andere evenementen, het bouwen van nieuwe accommodatie en een verbetering van het transport. "Barcelona is na de Olympische Spelen compleet veranderd," benadrukte Giorgio Deiana, woordvoerder van het organiserend comité (TOROC). "Ook Turijn ondergaat een grondige gedaanteverandering."

De stad was de voorbije jaren dan ook het decor van koortsachtige bouwwerken, waarbij nagenoeg alle stadswijken aan de beurt kwamen. Het grootste werk was het ondergronds brengen van twaalf kilometer spoorwegen, waardoor een gigantisch gebied in het midden van de stad vrij komt. Dat zal gebruikt worden voor parken, cultuurinfrastructuur en openbare functies. Ook het station van Porta Susa werd grondig aangepakt en moet het belangrijkste spoorwegknooppunt van Turijn worden met betere verbindingen naar de voorsteden en het omliggende berggebied.

Het voormalige Stadio Communale, gebouwd in de jaren dertig, kreeg een belangrijke renovatie en wordt gebruikt als Olympic Stadium en de locatie van de opening- en slotceremonies. Na het evenement zal het complex de thuisbasis worden voor het beroemde Juventus, dat er tot in de jaren tachtig zijn thuiswedstrijden speelde. Voor diverse Olympische nummers werd nieuwe sportinfrastructuur opgetrokken. Ook die moeten later voor uiteenlopende activiteiten ingeschakeld worden.

Turijn hoopt met deze injecties zijn imago van klassieke industriële stad te kunnen afwerpen en zich als een moderne metropool met een klassiek verleden te kunnen opwerpen. Turijn was vroeger immers een bijzonder invloedrijke stad, bestuurd door de machtige Savoy-familie. In 1861 werd Turijn trouwens de eerste hoofdstad van het eengemaakte Italië. Getuigen van dat roemrijke verleden zijn het Piazza Castello, het Palazzo Reale, de Armeria Reale, de Bibliotheca Reale en het Duomo met de beroemde Lijkwade. Andere troeven van de stad zijn het National Museum of Cinema, het Museum of Contemporary Art en de Gallery of Modern and Contemporary Art.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home