Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 03, 2006

Drummen op de juwelenmarkt

Het wordt drummen op de juwelenmarkt. Gevestigde waarden zoals Tiffany en Cartier krijgen er immers concurrentie van nieuwkomers zoals diamantproducent De Beers en zelfs het veilinghuis Sotheby's, die elk een eigen collectie aan het publiek aanbieden.

Vorige maand stelde Sotheby's zijn eigen juwelencollectie, gecreëerd in samenwerking met de Steinmetz Diamond Group uit Génève, voor. De collectie omvat ongeveer honderd stukken met een minimumprijs van 100.000 dollar. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het 261 jaar oude veilighuis dat eigen Sotheby-producten gecreëerd worden. Diamantproducent De Beers heeft in de onmiddellijke nabijheid van Tiffany aan Fifth Avenue in New York een eigen zaak geopend, net zoals in het Ginza-winkelgebied van Tokyo.

Richard Platt, directeur van PolishedPrices.com in Antwerpen, schat volgens het magazine Bloomberg dat de wereldwijde markt voor diamantjuwelen dit jaar met zes tot zeven procent zal toenemen. Dat is ongeveer dezelfde groei als het voorbije jaar. "De sterke dollar heeft die groei enigszins gestimuleerd," benadrukte Platt. "Maar de grote vraag komt wellicht uit Aziatische landen zoals China of India."

Het hogere inkomen in die landen komt volgens Jacques-Franck Dossin, analist bij Goldman Sachs, wellicht ten goede aan bedrijven zoals De Beers en Tiffany. "Nieuwe rijken willen hun welstand meestal door bekende merken gesteund zien," voerde hij aan. Bernard Fornas, topman van Cartier, voegde er aan toe dat er wereldwijd veel geld beschikbaar is, vooral in groeimarkten zoals Rusland en China. "Wanneer men zijn privéjet, boot en landhuis heeft, raakt men geïnteresseerd in dure juwelen."

Fornas benadrukte dat Cartier het voorbije jaar recordomzetten heeft gehaald met juwelen in de prijsklasse boven de 200.000 dollar. De nettowinst van het bedrijf heeft zich de voorbije zes maanden, dankzij de vraag naar uurwerken en luxe-juwelen, meer dan verdubbeld tot 270 miljoen euro.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home