Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 03, 2006

Chinees nieuwjaar gevaarlijk voor vogelgriep?

Het Chinese nieuwjaar zou kunnen leiden tot een zware opstoot van vogelgriep. Daarvoor wordt door Chinese landbouwspecialisten voor gewaarschuwd. De ziekte zou immers kunnen verspreid worden door het vervoer van levend gevogelte tijdens de feestdagen.

China heeft tot nu toe een dertigtal gevallen van vogelgriep vastgesteld, maar de jongste veertien dagen zouden geen nieuwe gevallen zijn gemeld. Maar Jia Youling, directeur-generaal van het veterinair bureau van het Chinese landbouwministerie, waarschuwde tegen overdreven optimisme. Hij sloot een nieuwe uitbraak tijdens de winter of de lente niet uit. China heeft geprobeerd de ziekte te bestrijden door massale vaccinaties van de veertien miljard kippen en aanverwante dieren en een voorlichtingscampagne.

Youling wees er echter op dat de consumptie van pluimvee tijdens de nieuwjaarsperiode opmerkelijk stijgt en dat ook het transport van levende dieren duidelijk toeneemt. Dat zou volgens hem kunnen leiden tot een nieuwe uitbraak van de ziekte. Het Chinese nieuwjaar valt op het einde van januari. De overheid vreest dat landelijke dokters niet voldoende zijn uitgerust om ziektegevallen te herkennen.

In het verleden kreeg China heel wat kritiek over het verzwijgen van epidemies, zoals de sars-ziekte twee jaar geleden. Gao Qiang, minister van gezondheid, stelt echter dat de regering een grote openheid wenst. "Er wordt niets verzwegen," benadrukte hij. "We worden integendeel geconfronteerd met een tegenovergesteld probleem. Boeren hebben valse meldingen gemaakt van ziektegevallen, in de hoop daar financiƫle vergoedingen voor te krijgen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home