Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 05, 2006

Economie in de media


Philips Electronics introduceert in de tweede helft van 2006 Blu-ray spelers. Dit heeft het elektronicaconcern donderdag bekendgemaakt bij de start van de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Blu-ray is de beoogde opvolger van de DVD en heeft een veel grotere opslagcapaciteit. Philips gaat Blu-ray schijven verkopen met een opslagcapaciteit van 25 Gigabyte en 50 Gigabyte. Op een DVD-schijf past maximaal 8 Gigabyte. Philips brengt in de tweede helft van 2006 zowel een Blu-ray speler als een opname-apparaat voor Blu-ray schijven op de markt. Het concern heeft daarnaast een nieuwe range Ambilight FlatTV's aangekondigd. Zo komt Philips met de Full Surround Ambilight-televisie, waarbij alle vier zijden van het scherm verlicht worden en een versie met drie verlichte zijden. Ook komt Philips met twee jukeboxes die beschikken over een harde schijf van respectievelijk 8 Gigabyte en 30 Gigabyte. Eerder kondigde Philips al aan in samenwerking met Skype met een internettelefoon te komen. Het concern gaat een nieuwe samenwerking met Yahoo! aan waarbij via een draadloze link naar muziek van de Yahoo! Music Engine van het internet geluisterd kan worden op bestaande home entertainment systemen.

Warner, EMI en Sony gaan in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank die oordeelde dat het nummer "Frozen" van Madonna plagiaat is van een nummer van Salvatore Acquaviva. Deze man uit Moeskroen componeerde het nummer in 1979. Dat heeft Victor-Vincent Dehin, de advocaat van Acquaviva, woensdag meegedeeld. Fabienne Brison, die de belangen van Warner, EMI en Sony in deze zaak verdedigt, wil voorlopig niet reageren. Volgens mr. Dehin zal het beroep op 24 januari voor het hof van beroep in Bergen worden ingediend. De pleidooien volgen vermoedelijk pas vier of vijf maanden later. Op 18 november 2005 besliste de kortgedingrechter van Bergen dat het nummer "Frozen" niet meer verkocht of gedraaid mocht worden op Belgisch grondgebied. Warner, EMI en Sony kregen het bevel om naar de verschillende media en muziekverdelers een bericht te sturen met de beslissing van de rechtbank, op straffe van twee aparte boetes van 125.000 euro. De eerste boete sloeg op het verbod op de verkoop, de tweede op het verbod op de verspreiding.

Enkele Europese landen hebben woensdag hun bezorgdheid uitgesproken over de plannen van Iran om zijn onderzoek naar nucleaire brandstof te hervatten. De directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) Mohamed ElBaradei heeft een Iraanse gezant gevraagd details te verstrekken over de nucleaire activiteiten van het land. Een onderhoud tussen ElBaradei en de Iraanse vertegenwoordiger liep op niets uit, volgens diplomaten en Amerikaanse en functionarissen die met persbureau Associated Press spraken. Wel zegde de vertegenwoordiger toe donderdag met informatie te komen over het voornemen van Iran om het onderzoek naar verrijking van uranium te hervatten. Die informatie zal bepalend zijn voor de beslissing of Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië onderhandelingen met Iran, die gepland staan voor 18 januari, laten doorgaan of zullen afblazen. Als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië besluiten de onderhandelingen te stoppen nadat ze de details over het nucleaire programma hebben vernomen, zullen volgens hem de Europese landen en de Verenigde Staten Iran overdragen aan de VN-Veiligheidsraad.

Overbevissing heeft de populaties van sommige soorten diepzeevis in de Atlantische Oceaan zo uitgedund, dat ze met uitsterven worden bedreigd. Met sommige soorten is het zelfs slechter gesteld dan met erkende probleemgevallen als de reuzenpanda en de Bengaalse tijger. Dat blijkt uit onderzoek van Canadese biologen, berichtte het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature woensdag. De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar vijf soorten om na te gaan welke gevolgen de toename van het vissen met sleepnetten in de afgelopen zeventien jaar heeft gehad. Ze ontdekten dat het aantal exemplaren van de vijf vissoorten in die periode met tussen 87 en 98 procent is afgenomen. De vissoorten die de Canadezen hebben bestudeerd, kunnen zestig jaar oud worden en zijn pas laat geslachtsrijp. Een scherpe afname van het aantal volwassen dieren betekent dan ook dat er te weinig overblijven die nageslacht kunnen voortbrengen en de soort in stand kunnen houden.

Intel heeft de autoriteiten in Vietnam toestemming gevraagd een fabriek te bouwen voor de productie van halfgeleiders. De bouw van de fabriek kost ongeveer 605 miljoen dollar, zo heeft een functionaris van het Vietnamese ministerie van Planning en Investeringen donderdag gezegd. "Het is een enorm project voor de technologiesector", aldus de functionaris. Er zouden 2000 mensen komen te werken. Intel wilde niet reageren. De grootste chipfabrikant ter wereld heeft al wel banden met het land. In 2003 ging het een overeenkomst aan met FPT, een semioverheidsbedrijf, voor de fabricage van zijn producten in Vietnam.

Een hoge Britse politiefunctionaris heeft donderdag het supermodel Kate Moss opgeroepen terug te keren naar Groot-Brittannië. Daar ze zal worden gearresteerd. De politie is bezig met een onderzoek naar beschuldigingen dat Moss cocaïne zou hebben gesnoven. Moss verliet het land drie maanden geleden, nadat een tabloid beelden van video-opnames afdrukte. Daarop zou te zien zijn hoe ze cocaïne snoof in een muziekstudio. Een formeel verhoor van Moss maakt onderdeel uit van een grootschalig onderzoek naar een netwerk van dealers die beroemdheden van harddrugs voorzien.

De telecomgroep France Telecom trekt haar bod op netwerkintegrator Telindus in. Dit heeft France Telecom woensdagavond meegedeeld. "France Telecom heeft beslist geen hoger bod te doen en zijn bod in te trekken, omdat het van oordeel is dat de strategische en financiële criteria van zijn industrieel project voor de overname van Telindus niet meer vervuld zijn", schrijft de Franse groep in haar mededeling. Daarmee ligt de weg open voor telecomoperator Belgacom om Telindus over te nemen. Eind vorige week bereikten Belgacom en Telindus al een akkoord over een partnerschap en dinsdagavond lieten de bestuurders van Telindus weten dat ze zouden ingaan op het bod van Belgacom, tenzij er nog een hoger bod zou komen.

Het succes van het Roemeense lowcost-filiaal Dacia heeft de verkoopresultaten van de Renault-groep de hoogte ingestuwd. Woensdag maakte de Franse autogroep bekend in 2005 wereldwijd 2,531 miljoen wagens te hebben verkocht. Dat zijn er 1,7 procent meer dan in 2004; voor het eerst werd ook de grens van de 2,5 miljoen doorbroken. De verkoop van Dacia, waarvan de Logan nu in 40 landen te koop wordt aangeboden, steeg met maar liefst 70 pct tot 164.000 wagens. Ook bij de Zuid-Koreaanse dochter Samsung steeg de verkoop met 40 procent tot 119.027.

De Belgische luchtvaartmaatschappijen SN Brussels Airlines (SNBA) en Virgin Express zouden aan een fusie werken die tot de oprichting van één bedrijf moet leiden. Dat meldt La Libre Belgique. De fusie zou plaatsvinden eind 2006 of ten laatste begin 2007. Op basis van goede bronnen meldt de krant dat de integratie van beide entiteiten onvermijdelijk zou leiden tot een inkrimping van het huidig aantal effectieven. Dat zou gebeuren via natuurlijke afvloeiingen. De financiële toestand van SNBA vereist aanpassingen. Het bedrijf verliest immers geld in Europa, de bezettingsgraad is te laag en beide bedrijven kampen met een verlies van marktaandeel op de luchthaven van Zaventem. Bovendien zal SNBA binnenkort niet langer bepaalde buitengewone inkomsten genieten en de concurrentie voor vluchten op Afrika wordt steeds scherper.

De luchthaven van Charleroi heeft in 2005 1,873 miljoen passagiers over de vloer gekregen, een daling van acht procent vergeleken met 2004, zo heeft Brussels South Charleroi Airport woensdag meegedeeld. BSCA verwacht dit jaar echter een groei van 21 procent. De daling van het aantal passagiers is volgens de mededeling vooral te wijten aan de stopzetting van de vluchten naar Londen in april 2004, de vermindering van het aantal vluchten naar bepaalde bestemmingen door de Ierse maatschappij Ryanair, opeenvolgende dagen van mist en de stakingsacties in oktober.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home