Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 04, 2006

Cheerleaders ongezond bezig


Cheerleaders zijn in de Verenigde Staten een onmisbaar onderdeel geworden van het basket en football, maar hun enthousiaste acrobatieƫn zorgen voor steeds meer extra werk bij de spoedgevallen in de ziekenhuizen. Jaarlijks moeten 16.000 jonge dames voor allerhande kwetsuren behandeld worden.

Cheerleaders vormen een onlosmakelijk onderdeel van Amerikaanse sportevenementen en hebben inmiddels ook hun weg gevonden naar het buitenland. Om de show zo aantrekkelijk mogelijk te maken, worden de optredens van de jonge dames steeds professioneler en sensationeler. Maar dat blijkt zijn tol te eisen. Uit een onderzoek van het Children's Hospital in Columbus in de Amerikaanse staat Ohio blijkt dat het aantal kwetsuren tussen 1990 en 2002 meer dan verdubbeld is.

In dat laatste jaar moesten 16.000 cheerleaders tussen vijf en achttien jaar op de spoedafdelingen behandeld worden wegens verstuikingen, verrekkingen, breuken, hersenschuddingen, spierscheuren en andere verwondingen. Meisjes tussen twaalf en zeventien bleken het meest gevoelig te zijn voor cheerleader-ongevallen. Tachtig procent van de slachtoffers vielen in deze leeftijdsgroep.

Over een periode van dertien jaar werden 209.000 ongevallen met cheerleaders onderzocht. Het rapport stuurt aan op striktere regels voor de veiligheid van het chearleading, maar ook op een betere opleiding van de coaches. "Het groeiend aantal ongevallen heeft meer dan waarschijnlijk een rechtstreeks verband met de moeilijkheidsgraad van de acrobatie," aldus de onderzoekers. "Het cheerleading is de jongste jaren immers geƫvolueerd van een schoolactiviteit naar een sport die een hoog niveau van gymnastieke en artistieke vaardigheden vereist."

Het georganiseerde cheerleading vond zijn oorsprong in 1898, toen het bij het universiteits-football in Minnesota werd ingevoerd. Tussen 1990 en 2002 is het aantal beoefenaars in de Verenigde Staten met achttien procent toegenomen. De cheerleaders treden niet alleen op bij sportwedstrijden, maar komen nu ook in onderlinge competities tegen elkaar uit.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home