Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 05, 2006

Managers krijgen teveel vrije hand

Het management van bedrijven krijgt van de grootaandeelhouders vaak te lang de vrije hand, zelfs wanneer de resultaten blijken tegenvallen. Dat is de conclusie van professor Luc Renneboog, hoogleraar corporate finance aan de universiteit van Tilburg. Als managers al wegens slecht beleid worden ontslagen, dan gebeurt dat volgens hem doorgaans veel te laat.

Maar niet alleen daar blijkt volgens Renneboog iets te schorten aan de relatie tussen grootaandeelhouders en het topmanagement. "Een ander groot probleem is volgens hem het manipuleren van bedrijfsresultaten door het management," aldus het magazine Zibb. "Dit gebeurt bijvoorbeeld door het spreiden van de resultaten door de tijd heen. Daardoor worden de slechte bedrijfsprestaties verbloemd."

Dergelijke praktijken kunnen de managers volgens Renneboog goed uitkomen in verband met de beloning die zij ontvangen. "Hij vindt dat er duidelijker regels moeten komen over hoe bepaalde transacties moeten worden geboekt," stipt Zibb aan. "De hoogleraar betoogt verder dat de relatie tussen de tussen de prestaties en de honorering zoek is. Slechts in een enkel geval krijgt een bestuurder die het niet goed doet, volgens hem inderdaad een lagere beloning."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home