Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 05, 2006

Arianespace blijft winstgevend


Het Europese ruimtevaartbedrijf Arianespace is er het voorbije jaar in geslaagd om een lichte winst te boeken. Dat heeft directeur Jean-Yves Le Gall bekend gemaakt. Het is het derde jaar op rij dat Arianespace uit het rood kon blijven. Het bedrijf verwacht dat deze trend zich volgend jaar zal doorzetten.

Arianespace is wereldwijd marktleider op het gebied van de lancering van commerciële satellieten. Het bedrijf zou volgens Le Gall het voorbije jaar enkele miljoenen euro winst hebben gemaakt. De omzet bedroeg 1,05 miljard euro. Dochteronderneming Starsem, dat verantwoordelijk is voor de commercialisatie van de Soyouz-lanceringen, heeft volgens de directeur-generaal een omzet gerealiseerd van een honderdtal miljoen euro, met een winst van één miljoen euro.

Na drie verliesjaren, slaagde Arianespace er in 2003 in om een evenwicht te bereiken, om in 2004 een winst te boeken van 8,3 miljoen euro op een omzet van 657 miljoen euro. "De moeilijkheden liggen duidelijk achter ons," aldus Le Gall. "Arianespace heeft zijn groeiritme vorig jaar kunnen doorzetten." De directeur-generaal voegde er aan toe te verwachten dat het bedrijf ook de volgende jaren zijn positie als marktleider zou kunnen behouden.

Arianespace heeft op dit ogenblik een orderboek voor 42 lanceringen, waarvan 37 voor Ariane en 5 voor Starsem. Tegen 2010 rekent Arianespace op een tiental lanceringen per jaar, waarvan de helft met de Ariane V, twee of drie met de Soyouz en één tot twee met de Vega, de toekomstige Europese draagraket. Het voorbije jaar waren er vijf lanceringen met de Ariane en drie met Soyouz. In totaal werden elf satellieten gelanceerd. "Dat is meer dan de verzamelde concurrentie," stipte Le Gall aan.

Voor 2006 verwachtte de directeur-generaal een even drukke agenda als vorig jaar. Er zijn vijf tot zes lanceringen voorzien met de Ariane-raket en drie met de Soyouz. De eerstvolgende lancering is voorzien voor 21 februari. Dan zal een Ariane V de satellieten Spainsat en Hotbird VII A in de ruimte brengen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home