Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 06, 2006

Superlens maakt moleculair niveau zichtbaar


Amerikaanse wetenschappers werken aan een superlens, die nieuwe mogelijkheden zou moeten bieden aan de optica en nieuwe toepassingen zou toelaten op het gebied van elektronica, lithografie en talloze andere vlakken. Dat meldt het magazine Applied Physics Letters.

Wetenschappers aan de Oregon State University zouden een belangrijke stap hebben gezet in de richting van de creatie van een superlens. Daarbij zou het licht verbogen worden in de omgekeerde richting dan bij gewone materialen het geval is. Een dergelijke superlens zou volgens het magazine een belangrijke doorbraak betekenen in de optica en kwam voor het eerst onder de aandacht vijf jaar geleden.

Het idee is gebruik te maken van een aantal specifieke materialen, die de mogelijkheid zouden hebben om het licht op een negatieve manier te breken, zodat het een compleet andere richting uitgestuurd wordt. Een aantal van dergelijke materialen werden enkele jaren geleden ontwikkeld, maar concrete toepassingen worden nog met een aantal obstakels geconfronteerd.

"In een conventionele lens wordt het licht verbogen als het door glas of een ander materiaal gaat," benadrukken de onderzoekers. "Alle natuurlijke materialen hebben een positieve breking. Maar indien we erin slagen een lens te produceren met een negatieve breking zou er een compleet nieuw terrein van optische mogelijkheden openkomen." De onderzoekers van de Oregon State University zouden nu een optimale configuratie voor een dergelijke superlens hebben ontwikkeld. Bovendien zou de resulotie van de superlens dubbel zo groot zijn als de tot nu toe bestaande concepten.

De wetenschappers stellen dat de resultaten van hun onderzoek de bouw van een superlens gemakkelijker zou moeten kunnen maken. Voor uiterst dunne superlenzen zijn er al materialen beschikbaar, maar grotere toepassingen zouden kunstmatig gecreƫerde materialen vereisen. In tegenstelling tot de conventionele lenzen, die meestal gericht zijn op het vergroten van voorwerpen, zijn superlenzen in eerste instantie bedoeld voor een uitzonderlijk resolutie-niveau. In theorie zou een superlens het niveau van de nanometer zichtbaar moeten kunnen maken.

Een superlens zou kunnen gebruikt worden in de elektronica-fabricage, waar aan de hand van apparaten veel gedetailleerder zou kunnen ingegaan worden op de productie, gaande van semiconductoren tot dvd's. "De mogelijkheid om veel kleinere entiteiten te beschrijven en te lezen, zou een grote meerwaarde kunnen betekenen voor de opslag van data," aldus de onderzoekers. "Een superlens zou immers dingen op het moleculair niveau kunnen visualiseren en fotograferen. Radar en de transmissie van microgolven zouden eveneens voordelen kunnen ondervinden van deze toepassingen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home