Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 06, 2006

Microsoft blokkeert Chinees blogger

Microsoft heeft toegegeven vorige week de blog van een Chinees journalist van MSNSpaces verwijderd te hebben. Het bedrijf verwijst daarbij naar zijn beleidsvisie om zich te voegen naar de locale wetgeving. Maar critici stellen dat die bewering kant noch wal raakt. Ze stellen dat MSNSpaces een Amerikaanse website is en zien dan ook niet in waarom die onderworpen zou moeten zijn aan de Chinese wet.

De blog van Zhao Jing, ook bekend als Michael Anti, werd volgens onderzoeksjournaliste Rebecca Mackinnon op 31 december van de MSN-servers verwijderd. "De site werd niet geblokkeerd door de Chinese overheid, maar werd door MSN-personeel manueel van de servers verwijderd," benadrukte ze. Robert Scoble, de huisblogger van Microsoft, reageerde daarop met te stellen dat hij teleurgesteld was door het nieuws en zou Anti aangeboden hebben om via de Scoble-site verder te bloggen.

"Er is een groot verschil tussen het censureren van een aantal woorden door middel van een algoritme en het optreden als een vertegenwoordiger van een regering en het hele werk van een blogger te blokkeren," benadrukte Scoble. In de zomer van vorig jaar had Microsoft al toegegeven uit de Chinese MSN-portal de begrippen vrijheid en democratie verwijderd te hebben. Scoble zou binnen het bedrijf inmiddels al de nodige opmerkingen gekregen hebben op het naar buiten brengen van zijn mening.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home