Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 05, 2006

Morales een ongewapende Che Guevara?


De verkozen Boliviaanse president Evo Morales stuurt naar eigen zeggen aan op een democratische versie van de Argentijnse revolutionair Che Guevara. Hij stelt daarbij de Bolivianen uit de armoede te zullen helpen en bedrijven te zullen beletten illegale operaties op te zetten.

"Het enige verschil met Che Guevara is zijn gebruik van wapens," voerde hij aan tijdens een bezoek aan de Spaanse hoofdstad Madrid. "We willen de dingen niet veranderen met wapens, maar met stemmen." Morales wil een grotere controle over de olie- en gasvoorraden van zijn land. De opbrengsten daarvan wil hij naar eigen zeggen gebruiken om de armoede te bestrijden. Bolivië is het armste land van Zuid-Amerika.

Morales beloofde radicaal te zullen optreden tegen oliebedrijven die zich niet plooien naar de Boliviaanse wet, geen taksen betalen en zich als smokkelaars gedragen. "We willen privébedrijven als partners, maar niet als eigenaars van onze natuurlijke rijkdommen," benadrukte hij.

De Spaanse eerste minister Zapatero beloofde Morales het grootste deel van de Boliviaanse schulden (120 miljoen dollar) te zullen kwijtschelden om het onderwijs van het Zuid-Amerikaanse land en een aantal irrigatie-projecten te zullen ondersteunen. De Spaanse overheid stelde daarbij overtuigd te zijn dat de Boliviaanse plannen compatibel zijn met de belangen van de Spaanse bedrijven. Het Spaanse Repsol YPF is de grootste investeerder in Bolivië en heeft er voor 1,2 miljard dollar aan eigendommen.

Zapatero heeft ook steun toegezegd aan andere Zuid-Amerikaanse landen. Zo beloofde hij in november militair materiaal te zullen leveren aan het Venezuela van Hugo Chavez, die zich tot grote tegenstander van de Verenigde Staten heeft uitgeroepen. Chavez gebruikt de olierijkdom van het land om de banden met zijn buurlanden te versterken. Zo hielp hij de Argentijnse president Nestor Kirchner, door voor 337 miljoen dollar Argentijnse overheidsobligaties te kopen, nadat eerder Citigroup en JPMorgan Chase het Argentijnse aanbod hadden afgewezen.

Morales wees erop dat Venezuela het bijzonder goed doet met zijn petroleuminkomsten en stelde dat ook Bolivië opnieuw eigenaar wil worden van zijn rijkdommen en daar meer inkomsten uit wil halen. "We zullen die rijkdommen nationaliseren, maar dat wil niet zeggen dat we bedrijven willen overmeesteren, onteigenen of verbannen," benadrukte hij.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home