Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 06, 2006

Economie in de media


Duitsland gaat de Navo vragen om patrouillevliegtuigen beschikbaar te stellen voor luchtsurveillances tijdens het wereldkampioenschap voetbal komende zomer. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse minister van binnenlandse zaken Wolfgang Schäuble bekendgemaakt. De Navo-vliegtuigen zouden een bijdrage moeten leveren aan de beveiliging van het luchtruim tijdens de wedstrijden om de wereldbeker om mogelijke aanslagen op stadions te voorkomen. De Duitse minister van defensie Franz Josef Jung zal waarschijnlijk op korte termijn een officieel verzoek om luchtsteun neerleggen bij de Navo. De verdragsorganisatie heeft de afgelopen jaren verscheidene malen assistentie verleend bij grote evenementen, zoals de Olympische Spelen van 2004 in Athene en het bezoek van paus Benedictus XVI aan Keulen. Het WK voetbal wordt van 9 juni tot 9 juli gehouden.

Volvo Europa Truck in Gent (Oostakker) wordt het Europese zenuwcentrum voor de assemblage van bus- en vrachtwagenbanden. Bij het bedrijf was niemand bereikbaar voor commentaar. Vanaf 2007 zullen er in Oostakker 500.000 banden per jaar geproduceerd worden. Dat levert tientallen nieuwe banen -volgens de VRT tot 300 jobs- op. De bus- en vrachtwagenbanden die in Oostakker zullen gemaakt worden zijn bestemd voor de eigen fabriek, maar ook voor die in Zweden en Polen. Voordien werden de banden gemaakt door het Nederlandse bedrijf Fitlog. Eind 2006 loopt dat contract af en daarom heeft Volvo beslist om de banden weer in eigen handen te nemen. Dat is opmerkelijk, want de laatste jaren werden heel wat opdrachten uitbesteed.

Het farmaceutisch bedrijf Xian-Janssen, de joint-venture tussen Janssen Pharmaceutica en de Chinese overheid, is woensdagavond in China verkozen tot Werkgever van het Jaar. Xian-Janssen kreeg deze titel tijdens een grote televisieshow op China Central Television Station (CCTV) omdat het, na uitgebreide evaluaties van de universiteit van Beijing, ruimschoots voldeed aan de vooropgestelde selectiecriteria van de wedstrijd. Enkele daarvan waren onder andere een goede werkomgeving voor alle medewerkers, goede lonen, goede arbeidsvoorwaarden, werkzekerheid en groei- en opleidingsmogelijkheden. Medestrijders naar de titel waren onder andere Ericsson China en Beijing Starbucks. De bekroning is eveneens een mooie climax om het 20ste jubileumjaar van de joint-venture tussen Janssen Pharmaceutica en de vier Chinese staatsbedrijven (Shaanxi Han Jiang Pharmaceutical Ltd., Shaanxi Pharmaceutical Industry Corporation, China National Pharmaceutical Industry Corporation, China National Pharmaceutical Foreign Trade Corporation), af te sluiten. Ondanks het feit dat Xian-Janssen al jaren een grote reputatie in China heeft, is het de eerste keer dat het bedrijf daar ook voor bekroond wordt met deze titel. In Fortune Magazine stond het wel al meermaals genoteerd in de top-tien van de meest gereputeerde bedrijven en de beste werkgevers in China. Momenteel werken meer dan 2.000 mensen in de productievestiging in Xian, het hoofdkantoor in Beijing en de vijf distributiecentra, verspreid over China.

De Syrische regering heeft beslag gelegd op de bezittingen van de voormalige vice-president van het land, Abdul-Halim Khaddam. Dat heeft de staatskrant Al-Thawra donderdag gemeld. Khaddam veroorzaakte een schandaal door op tv te verklaren dat de Syrische president Bashar Assad de Libanese oud-premier Rafik Hariri had bedreigd voordat hij werd vermoord. Het Syrische parlement bepaalde na die uitlatingen dat Khaddam voor hoogverraad moet worden berecht. Het ministerie van financiën heeft volgens de krant op de bezitting van Khaddam beslag laten leggen om te garanderen dat eventuele schulden die voortvloeien uit een gerechtelijk onderzoek worden betaald. Khaddam trok zich vorig jaar juni terug als vice-president. Hij bevestigde als eerste voormalige lid van de Syrische regering beschuldigingen uit het VN-onderzoek naar de moord op Hariri, dat Assad de oud-premier had bedreigd tijdens besprekingen over de verlenging van het mandaat van de pro-Syrische president van Libanon. Hariri was daar tegen. In een nieuw interview donderdag zei Khaddam dat het huidige Syrische regime onder leiding van Bashar Assad zijn langste tijd heeft gehad en binnen afzienbare tijd ten val zal komen. Volgens de voormalige vice-president is het huidige bewind te vergelijken met een auto uit 1916. "Niet meer bruikbaar en niet meer te repareren."

Midden de kille winter stelt Frankrijk zich door de droogte van vorig jaar al in op het gebrek aan drinkwater voor komende zomer. In vele steden zal tijdens de zomer de waterkraan mogelijk dichtgedraaid worden. Dat zei minister van Milieu Nelly Olin donderdag in Parijs. Of het zover komt, wordt pas eind maart duidelijk. Eerst zal in zes Franse departementen bij wijze van proef het waterverbruik administratief beperkt worden. "De toestand is nu al zeer verontrustend en we zijn niet erg optimistisch wat betreft de afloop van de watercrisis", zei Olin. "In vele landsdelen is er een gemis aan 30 tot 50 procent neerslag. Zelfs wanneer het tot eind maart regelmatig regent, kunnen we geen normale situatie meer bereiken". Omdat het vorig jaar weinig heeft geregend in Frankrijk en de zomer van 2005 uitzonderlijk droog was, dreigt er in 2006 een historische dorheid. De landbouw zal er zich bij haar productie op moeten instellen.

Microsoft begint opnieuw een offensief tegen on-line-muziek concurrent Apple Computers. Op een beurs in Las Vegas kondigde Bill Gates de komst van muziekplatform URGE aan. Microsoft gaat ook in de aanval tegen het succes van Apples iPod. De softwarereus kondigde draagbare toestellen aan van Toshiba en LG Electronics met Microsoft Media Player. URGE zou worden geïntegreerd in Windows Media Player en in het eerste halfjaar van 2006 voor Windows XP en opvolger Vista beschikbaar zijn. In totaal zullen twee miljoen liedjes beschikbaar zijn. Enkele maanden geleden luidde het bij Microsoft -bij pogingen het online-muziekaanbod uit te bouwen- dat de onderhandelingen met de grote platenfirma's waren mislukt over de prijs. Nu domineert Apple Computer met een marktaandeel van 70 pct de markt via iTunes Music Store.

Sondes die door de mens naar Mars zijn gestuurd, hebben zowat een miljard sporen van bacteriën naar de Rode Planeet gebracht. Dit heeft een deskundige van het Franse ruimtevaartbureau CNES gezegd. Een en ander kan een bewijs van eventuele oorspronkelijke levensvormen op onze buurplaneet bemoeilijken. Bacteriën zijn veel resistenter dan aangenomen en kunnen ondanks de extreme condities op Mars "overwinteren", aldus André Debus van het CNES die zich baseert op microbiologische controles. Bovendien lijkt de planeet Mars een beetje minder onherbergzaam. De Europese sonde Mars Express heeft immers de aanwezigheid van ijslagen op de noordelijke pool van het hemellichaam ontdekt. Het is aldus mogelijk dat een sensationele ontdekking van levensvormen op Mars zich op Aarde zou hebben ontpopt.

Het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler is goed op weg met de omvangrijke reorganisatie bij de Mercedes-divisie, die 8500 werknemers hun baan kost. Tot dusver zijn al vijfduizend werknemers van het bedrijf in Duitsland akkoord gegaan met een vrijwillig vertrek. Dat komt neer op zo’n 60 procent, zo maakte het concern donderdag bekend. Ongeveer 1100 werknemers zijn akkoord gegaan met een vervroegd pensioen. Met de rest is een afvloeiingsregeling getroffen. Het bedrijf heeft 950 miljoen euro uitgetrokken voor de reorganisatie bij de Mercedes Car Group. DaimlerChrysler kondigde de banenreductie in september vorig jaar aan. De afslanking moet binnen twaalf maanden zijn afgerond. DaimlerChrysler kampt met tegenvallende resultaten bij de Mercedes-divisie, waar ook de automerken Smart en Maybach onder vallen. In totaal werken bij het onderdeel in Duitsland ongeveer 160.000 mensen.

Het Duitse autoconcern Volkswagen maakte donderdag bekend dat het gaat samenwerken met Chrysler bij de productie van een nieuw busje voor de Amerikaanse markt. Volgens VW-directeur Wolfgang Bernhard begint de productie in 2008. De voertuigen worden gebouwd in de fabrieken van Chrysler in Windsor in de Canadese provincie Ontario of in een fabriek in de omgeving van St. Louis in de Amerikaanse staat Missouri. De zogenoemde ’minivan’ wordt gebaseerd op het chassis van de volgende generatie busjes van Dodge en Chrysler. Volkswagen neemt de verantwoordelijkheid voor het interieur en de buitenkant van de wagen. Bernhard rekent op een verkoop van ongeveer 10.000 stuks als het busje eenmaal op de markt komt.

De autofabrikanten in Duitsland hebben vorig jaar het recordaantal van 5,35 miljoen personenwagens geproduceerd. Het record is te danken aan een toename van de vraag uit het buitenland, waardoor de export groeide met 3,5 procent tot 3,8 miljoen stuks. In Duitsland zelf was er voor het eerst sinds vijf jaar sprake van een redelijke toename van de verkoop. Die toename bedroeg 2 procent, tot 3,34 miljoen auto’s, zo maakte het VDA, het verbond van Duitse autoproducenten, donderdag bekend. Volgens Bernd Gottschalk, de voorzitter van het VDA, zal dit jaar de verkoop ook groeien. Met het oog op de komende btw-verhoging zullen veel aspirantkopers hun aanschaf vervroegen. Gottschalk denkt dat de autoverkoop dit jaar op 3,35 miljoen stuks uitkomt. Wel noemt het VDA de binnenlandse markt "zeer gevoelig". De koopbereidheid staat onder druk van de grote werkloosheid, de hoge olieprijs en de discussies over het belasten van leasewagens. Niettemin ziet het verbond ook in 2007 een groei van de verkoop, omdat de gemiddelde leeftijd van de auto’s in Duitsland inmiddels op acht jaar ligt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home