Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 07, 2006

Economie in de media


Een felle brand heeft vrijdag een 116 jaar oude baptistenkerk in de Amerikaanse stad Chicago in de as gelegd. De kerk, die oorspronkelijk gebouwd was als synagoge, stond bekend als de geboorteplaats van de Amerikaanse gospelmuziek. De synagoge werd in de jaren twintig van de vorige eeuw omgebouwd tot kerk toen de Joodse gemeenschap uit de wijk verhuisde. De wijk Bronzeville werd een vooral zwarte buurt. In de kerk vermengde de organist de klassieke gezangen met blues, waardoor gospels ontstonden. In zijn koor zongen latere sterren als Mahalia Jackson, James Cleveland en Sally Martin.

De gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, Jeb Bush, wil bijna 600 miljoen dollar uittrekken voor maatregelen die de 'Sunshine State' beter moeten beschermen tegen orkanen. Dat berichtte The Miami Herald vrijdag. De broer van de Amerikaanse president wil het geld besteden aan onder meer het steviger bouwen van huizen en de aanleg van betere schuilplaatsen voor burgers. Bush kwam vorig jaar bloot te staan aan kritiek omdat hij te laat in actie kwam na de orkaan Wilma in oktober. Nu zegt Bush dat het tijd is voor extra investeringen. Het parlement van Florida zal over enkele maanden besluiten over het voorstel van de gouverneur. Florida lijdt elk jaar onder schade door orkanen.

Australië is van plan om als eerste land ongeveer 65 miljoen euro te steken in een nieuw internationaal fonds voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologie in de opstomende economieën India en China. De storting is volgens The Australian onderdeel van een initiatief van Australië, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, China en India om klimaatveranderingen in de wereld te bestrijden. Het initiatief is bedoeld als een alternatief voor het zogeheten Kyoto-protocol. Dit internationale klimaatverdrag bindt ondertekenaars aan concrete doelen om de uitstoot van klimaatbedreigende gassen te verminderen. Australië en de VS zijn de enige twee grote industriestaten die niet meedoen aan 'Kyoto'. Zij vinden dat het verdrag hun economieën te zwaar belast en te weinig oog heeft voor de milievervuiling door landen die economisch in opmars zijn en buiten het verdrag vallen. De overeenkomst kent voor zover bekend geen verplichte doelstellingen om de uitstoot van klimaatbedreigende gassen te verminderen. De betrokken landen willen zich onder meer richten op de ontwikkeling van 'schonere' kolencentrales, een grootschaliger gebruik van gas als energiebron, het opvangen en opslaan van het broeikasgas CO2 en kernenergie.

De Russische president Vladimir Poetin wil een luxueuze villa bij Rostock aan de Duitse kust kopen. In mei 2007 is Poetin voorzitter van de vergadering van de G8 in het plaatsje Heiligendamm, waar het pand staat. Het is de oudste badplaats van Duitsland. De president is van plan het paleisje dat in de negentiende eeuw onderdak bood aan onder anderen de Russische tsarenfamilie, te renoveren met marmer, dure houtsoorten en zijden vloerkleden. Dat meldde de Duitse krant Bild vrijdag.

Oekraïne bestudeert de mogelijkheden om meer kernenergie op te wekken om op die manier zijn afhankelijkheid van Russisch aardgas te verminderen. Dat heeft de premier van Oekraïne, Joeri Jechanoerov, gezegd in een vraaggesprek met het Duitse dagblad Berliner Zeitung. De regeringsleider noemde ook de noodzaak voor Oekraïne om alternatieve energiebronnen te bestuderen, zoals windenergie en zonne-energie. Ook zal de voormalige Sovjetrepubliek energie moeten besparen. Oekraïne verspilt relatief veel energie. "Maar de belangrijkste les die we hebben geleerd is dat we onze positie als doorvoerland voor gas moeten veiligstellen," aldus Jechanoerov. Moskou had in een conflict over de gasprijs begin deze week de toevoer van aardgas naar Oekraïne drastisch verminderd. Maar ook talloze landen in Europa begonnen te klagen over een lagere aanvoer van gas omdat 80 procent van het gas dat Europa uit Rusland haalt door de pijpleidingen over Oekraïens grondgebied stroomt.

De verkoop van muziekalbums, op fysieke drager zowel als numeriek, is afgelopen jaar in de Verenigde Staten met meer dan 7 procent gedaald tot cira 619 miljoen stuks, tegen 667 miljoen stuks in 2004, aldus deze week door het instituut Nielsen SoundScan gepubliceerde cijfers. De achteruitgang is minder uitgesproken (-3,9 procent) als ook rekening wordt gehouden met het equivalent in albums (10 liedjes vormen 1 album) van de door internetgebruikers van sites binnengehaalde afzonderlijke liedjes. Maar ook dan gaan het om een achteruitgang in 2005, na de lichte heropleving van 2004.

De Lijn heeft in 2005 een recordaantal reizigers vervoerd. Dat deelde Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt mee. Tegenover het recordjaar 2004 steeg het aantal reizigers vorig jaar met 36 miljoen (+8,7 procent) tot bijna 450 miljoen. Het aantal reizigers is in alle provincies gestegen. De Lijn noteert de grootste groei in Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Limburg. Sinds 1999 is het aantal reizigers bij De Lijn meer dan verdubbeld. De sterke stijging is volgens Van Brempt te danken aan de voordelige netabonnementen en de gevoelige uitbreiding van het aanbod. Van Brempt zegt dat het de ambitie is om De Lijn ten laatste over twee jaar een half miljard mensen per jaar te laten vervoeren. Daarvoor komen er dit jaar maatregelen om de doorstroming van bus en tram te bevorderen. Van Brempt zal ook een pendelplan uitwerken dat tegen 2010 het aantal autoverplaatsingen in het woon-werkverkeer met 10 procent moet doen dalen.

Zeven op tien Belgen spaart, maar hoewel 72 procent niet tevreden is over het rendement, vergelijkt slechts veertien procent intrestvoeten of gaat actief op zoek naar het beste rendement. Ook opmerkelijk is dat 57 procent van de Belgen er totaal geen idee van heeft hoeveel hun spaargeld opbrengt. Dat blijkt uit een studie van Rabobank.be, waarvan de resultaten vrijdag werden voorgesteld. Slechts 24 procent geeft aan bereid te zijn om van bank te veranderen als blijkt dat een andere financiële instelling meer spaarrendement biedt. Dat sparen de Belg toch in het bloed zit, blijkt uit het feit dat amper 16 procent van onze landgenoten geen interesse heeft in sparen. De studie bracht voorts aan het licht dat mannen en vrouwen zich in dezelfde mate met spaargeld bezig houden. Binnen het gezinsleven is het vaak ofwel de man ofwel de vrouw die deze taak op zich neemt. Slecht 16 procent van de koppels houdt er zich samen mee bezig.

Het Belgische bedrijf Mithra Pharmaceuticals heeft een contract afgesloten voor een periode van tien jaar met het Chinese bedrijf Hong Honk Medical Supplies voor de promotie en commercialisering van Daphne, een oraal contraceptiemiddel. Er werd al een bestelling ondertekend voor een eerste levering van 1 miljoen tabletten met een waarde van ongeveer 300.000 euro, aldus Eric Poskin, communicatiemanager van Mithra. De Chinese markt, traditioneel gefocust op mechanische contraceptie als condoom en spiraal, stelt zich geleidelijk open voor orale contraceptie. Voor Mithra Pharmaceuticals betekent het contract een potentieel van enkele tientallen miljoenen tabletten per jaar en een evolutie naar een verkoop van honderden miljoenen tabletten de komende tien jaar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home