Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 06, 2006

China wil eigen passagiersvliegtuig


China wil een eigen passagiersvliegtuig bouwen. Dat heeft de Chinese Commissie voor Techniek vandaag bekend gemaakt. De ontwikkeling van een toestel met 150 tot 200 plaatsen zal in het volgende vijfjarenplan van de Chinese lucht- en ruimtevaartsector prioriteit krijgen.

"Tot nu toe gingen Chinese vliegtuigmaatschappijen voor hun grote toestellen aankloppen bij Boeing en Airbus," meldt Manager-Magazin. "Maar het land wil zelf kunnen profiteren van de groeiende binnenlandse vraag naar dergelijke toestellen. Daarom werd beslist dat er een eigen Chinees toestel moet ontwikkeld en geproduceerd worden. Een haalbaarheidsstudie zou weldra opgestart worden."

De Chinese Commissie voor techniek benadrukte dat de bouw van het vliegtuig - dat plaats zou moeten bieden aan 150 tot 200 passagiers - absolute prioriteit krijgt. Verdere technische details of een tijdschema werden niet bekend gemaakt. Een toestel met ongeveer 200 zitplaatsen is ideaal voor de luchtverbindingen tussen de belangrijkste economische centra van China, die soms meer dan duizend kilometer van elkaar verwijderd liggen.

De Chinese industrie dringt bij de regering al enkele tijd aan op de bouw van eigen passagiersvliegtuigen, zodat zou ingespeeld kunnen worden op de grote vraag naar toestellen. Verwacht wordt immers dat de Chinese vliegtuigvloot de volgende jaren een grote uitbreiding zal kennen. In 2004 vormde China met 120 miljoen passagiers al de derde grootste markt voor de burgerluchtvaart, na de Verenigde Staten en Europa.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home