Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 17, 2005

Wordt helaal een commerciële ruimte?


De privé-industrie moet een grotere rol kunnen spelen in de ruimtevaart. Dat vertelde Michael Griffin, directeur van deAmerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, tijdens het jaarcongres van de American Astronautical Society. Het internationaal ruimtestation kan daarbij volgens hem een belangrijke rol spelen.

"Het onderzoek van het zonnestelsel kan onmogelijk gebeuren zoals we dat graag zouden hebben, indien de kosten alleen gedragen worden door de Amerikaanse belastingbetaler of de belastingbetalers van landen die met ons willen samenwerken," benadrukte Michael Griffin.

Het International Space Station (ISS) biedt volgens Griffin de mogelijkheid om commerciële ruimteprojecten op te starten, zodat de NASA zijn exploratie-objectieven kan vervullen en er tegelijkertijd een nieuwe industrie en nieuwe jobs kunnen gecreëerd worden. "Wanneer de shuttles in 2010 uit dienst worden genomen, zou het ideaal zijn dat de commerciële industrie het transport van bemanningen en cargo zou overnemen."

Griffin zei ervan overtuigd te zijn dat een dergelijke overeenkomst dankzij het mechanisme van de concurrentie tot een meer kostenefficient project zou leiden dan wanneer de overheid dergelijke projecten moet beheren. Nog dit najaar zou de NASA bedrijven aanspreken voor een dergelijke samenwerking.

Als voorbeeld verwees de NASA-directeur onder meer naar een maanbasis, die door de private sector zou kunnen ontwikkeld worden. Bovendien zou de industrie volgens hem ook actief kunnen zijn op het gebied van de ontwikkeling van communicatie- en navigatie-systemen en het uitbouwen van tankstations in de ruimte, waar ruimtetuigen brandstof zouden kunnen inslaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home