Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 17, 2005

Newmont Indonesië vrijgepleit

Een Indonesische rechtbank heeft een burgerlijke klacht van de Indonesische regering tegen Newmont Minahasa Raya afgewezen. De dochteronderneming van het Amerikaans bedrijf Newmont werd beschuldigd van milieuvervuiling, maar de rechter stelde dat het dossier aan een internationale instantie moet worden voorgelegd.



De beslissing van de rechter heeft echter geen invloed op het strafrechterlijk proces tegen de Amerikaan Richard Ness, de topman vande Indonesische Newmont-dochter. Het betreft dezelfde feiten, een vermeende milieuvervuiling op één van de Newmont-mijnen op het eiland Sulawesi.

De rechter oordeelde echter in het burgerlijk geding onbevoegd te zijn. "Het contract bepaalt dat een dergelijk geschil door een minnelijke schikking moet geregeld worden of moet voorgelegd wordenaan een internationale arbitrage," luidde zijn oordeel. De Indonesische minister van leefmilieu legde eerder dit jaar klacht neer en eiste van Newmont, de grootste goudproducent van de wereld, een schadevergoeding van 133,6 miljoen dollar.

De raadsman van de Indonesische regering zei misschien in beroep te zullen gaan, maar wenste eerst met de betrokken minister overleggen. Het bedrijf reageerde daarentegen tevreden en stelde dat het nu aan de regering was om gesprekken te beginnen over een mogelijke internationale arbitrage.

Een woordvoerder van het bedrijf noemde de uitspraak een zege voor elk bedrijf dat zaken doet met de Indonesische regering. "Het toont aan dat de Indonesische rechtbank de regering aan zijn beloftes en akkoorden houdt," aldus Newmont.

De legale problemen van Newmont in Indonesië worden nauwgezet gevolgd door buitenlandse investeerders, die al argwanend staan ten opzichte van het zwakke gerechterlijk systeem van het land. Ook milieubewegingen volgen het proces op de voet, want zij zouden graag zien dat een overheid voor de eerste keer in de recente geschiedenis een multinationaal mijnbedrijf bestraft.

Indonesië stelt dat Newmont Minahasa Raya de milieuwetgeving heeft overtreden door op Sulawesi miljoenen tonnen vervuilende productengestort te hebben. Omwonenden zouden daardoor allerlei ziektes hebben opgelopen. Het bedrijf stelt dat het politie-onderzoek georchestreerd was en dat er geen bewijzen zijn dat de bewoners ziek zijn geworden.

Indien hij veroordeeld wordt, riskeert Ness een gevangenisstraf van tien jaar. Newmont ging op Sulawesi van start in 1996 en stopte twee jaar geleden met de mijnoperaties, nadat alle goudvoorraden waren uitgeput. De productie werd echter verder gezet tot 31 augustus 2004, toen de mijn definitief werd gesloten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home