Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 17, 2005

Franse auto's met glaasje op

Ook in Frankrijk wordt streng opgetreden tegen het alcoholgebruik in het verkeer. Maar in de toekomst zal men er mogelijk wel een onderscheid maken tussen de bestuurder en zijn voertuig. Er zijn immers plannen om auto's te laten rijden op biobrandstof die vervaardigd is op basis van druiven.

Met dat experiment hoopt Frankrijk een halt toe te kunnen roepen aan het dalend succes van de Franse wijnen, die geconfronteerd worden met een lagere verkoop, overproductie en een grotere concurrentie vanuit het buitenland.

Frankrijk is de grootste wijnmaker van wereld en produceerde vorigjaar 5,8 miljard liter. Maar om die afzet te blijven garanderen, wil men nu een gedeelte van de oogst gebruiken als basis voor biobrandstof. Daarbij zou de alcohol moeten gedistilleerd worden om in pure vorm aan traditionele brandstoffen toegevoegd te worden.

Het Institut Coopératif du Vin (ICV) zoekt nu naar economische productiemethoden voor het gebruik van druiven als brandstof. Zij leveren immers zeven keer minder alcohol op dan suikerbieten. Frankrijk produceert op dit ogenblik 200.000 ton ethanol per jaar, voornamelijk op basis van suikerbiet of graanproducten. Daarmee staathet land in Europa op de derde plaats, na Spanje en Polen.

Uiteindelijk hoopt men, met behulp van de druivenoogst, aan een productie van 40 miljoen liter alcohol te kunnen komen. Maar gehoopt wordt met betere technieken die productie nog te kunnen opdrijven. Dat zou voor de wijnbouwers volgens het ICV een belangrijk extra inkomenkunnen betekenen. Volgende maand zou een werkgroep worden opgericht om de technische en economische mogelijkheden te onderzoeken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home