Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 17, 2005

Economie in de media


De internationale pers heeft in Hollywood aan de Brits-Amerikaanse acteur Anthony Hopkins een ereprijs voor zijn levenswerk toegekend. Hopkins krijgt de Cecil B. DeMille Award tijdens de uitreiking van de Golden Globes op 16 januari in Beverly Hills. Hopkins (67) is vooral beroemd door zijn vertolking van Hannibal Lecter in 'The Silence Of The Lambs', waarvoor hij in 1991 een Oscar won. Hij werd zes keer voor een Golden Globe genomineerd, onder meer voor 'Nixon', 'The Remains Of The Day' en 'Magic'. Hopkins kwam in Wales ter wereld. Hij werd in 1993 geridderd. Hij nam in 2000 de Amerikaanse nationaliteit aan. Eerdere winnaars van de prestigieuze ereprijs, genoemd naar de filmgrootheid Cecil B. DeMille, waren onder andere Al Pacino, Michael Douglas, Barbra Streisand, Sean Connery en Robin Williams.

De tijd dat een mailbox 2 megabyte groot was, is definitief voorbij. De nieuwe e-maildienst Mailnation biedt een mailbox ter grootte van 1000 gigabyte. Dat is vijfhonderd keer zoveel opslagruimte als de 2 gigabyte van Google's Gmail. Bij de nieuwe e-maildienst is het niet nodig om een uitnodiging van iemand te krijgen om er gebruik van te kunnen maken. Daarnaast biedt Mailnation beduidend meer ruimte voor e-mails dan bijvoorbeeld 30gigs.com met een grootte van 30 gigabyte. Attachments hebben een maximale grootte van 10 megabyte. Bij een betaald abonnement van eenmalig 30 dollar wordt dit echter opgeschroefd tot 50 megabyte. Alle e-mails worden gescand op virussen door Norton, Mcafee en Sophos.

Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt is er voorstander van dat het Waals gewest in de toekomst de Grote Prijs Formule 1 in Francorchamps organiseert. Dat zou het Waals gewest minder kosten dan het verbreken van het contract met F1-topman Bernie Ecclestone, zelfs indien de schadeloosstellingen in dat geval tot een minimum zouden worden herleid. Marcourt herhaalde de analyse die minister-president Elio Di Rupo vorige week maakte. Hij kwam terug op het contract dat de vennootschap die instaat voor de promotie van het circuit sinds 2003 bindt met Formula One Management (FOM), dat wordt geleid door Ecclestone.

Iran is zoals gepland begonnen met de conversie van uranium in gas voor de productie van verrijkt uranium. Dat verrijkt uranium kan gebruikt worden voor militaire doelwitten. Dat heeft het Franse persbureau AFP woensdag in diplomatieke kringen vernomen. Volgens de inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) werden de eerste vaten uraniumerts woensdagochtend de conversiefabriek van Ispahan binnengebracht, verklaarde een diplomaat die anoniem wilde blijven. Iran staat op het punt vijftig ton uraniumerts om te zetten zodat het land over een aanzienlijke voorraad yellowcake zal beschikken die desgewenst kan verrijkt worden, aldus diplomatieke kringen eerder op de dag.

Tweeëntwintig procent van de Belgen staat open voor reclame via de gsm-diensten. Dat is een van de conclusies van een onderzoek door reclamegroep BBDO en Proximity. Eén op vijf wil zelfs voor die reclame betalen. Doel van de studie was achterhalen welke plaats het mobieltje inneemt in het leven van jonge gebruikers. Andere opvallende conclusies zijn dat zestig procent van de ondervraagden niet wakker ligt van het privacy-storende aspect van de gsm, meer dan een vijfdede gsm verkiest boven de televisie en 87 procent van de mobiele jongeren de gsm dagelijks gebruikt.

De omzet van platenmaatschappij EMI, de derde grootste ter wereld, is het voorbije semester gestegen tot 1,37 miljard euro. Dat is een stijging met 5,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het is de eerste omzetstijging sinds 2000. EMI België volgt de groeiende trend. Het succes van de nieuwste albums van Coldplay, Gorillaz en the Rolling Stones, en de stijging van de verkoop van muziek via het internet hebben bijgedragen tot de stijgende omzet. Het marktaandeel van EMI steeg van 12,5 procent naar 13,1 procent. EMI heeft onder meer ook Kate Bush, Robbie Williams, Norah Jones, Kylie Minogue, Tina Turner, Paul Mc Cartney, Depeche Mode, Phil Collins, Radiohead, the Beastie Boys en the Chemical Brothers onder contract. De digitale sector heeft duidelijk bijgedragen tot het succes van EMI, met een stijging van 142,4 procent tot 65,2 miljoen euro. De digitale verkoop maakt nu voor 4,9 procent deel uit van de totale omzet van de groep, tegenover 2,1 procent vorig jaar.

Euro Disney, het grootste pretpark van Europa, heeft het boekjaar 2004-2005 dat eind september afliep afgesloten met een verlies van 94,9 miljoen euro. Dat is veel minder dan de 145 miljoen euro verlies dat vorig boekjaar werd geleden. Dankzij de lagere leninglast verbeterde het resultaat. De omzet steeg op zijn beurt met 2,7 procent tot 1,076 miljard euro. Het aantal bezoekers kwam uit op 12,3 miljoen, iets minder dan de 12,4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Wel waren er voor het eerst sinds 2002 meer hotelgasten. De groep beklemtoonde woensdag dat ze verder werkt aan het herstel van de rendabiliteit. Volgens topman Karl Holz moet vooral op de personeelskosten bespaard worden. Ontslagen zijn niet gepland, maar wel meer flexibiliteit en efficiëntie vanwege het personeel. Het afgelopen boekjaar stond in het teken van een herschikking van de schulden (2,7 miljard euro), nodig voor het overleven van het bedrijf. Door die herfinanciering van de schulden, daalden de afbetalingskosten.

Het aantal inschrijvingen van nieuwe wagens in Europa is in oktober met 2,6 procent gedaald tegenover oktober vorig jaar, tot 1,16 miljoen. Vooral de Britse, Franse en Spaanse markt waren zwak, met dalingen van om en bij de 10 procent. In België daalde het aantal auto-inschrijvingen met 5,5 procent. Dat maakte de ACEA, de vereniging van Europese autoconstructeurs, bekend. Binnen de vijftien EU-lidstaten kende de autoverkoop met 1,07 miljoen stuks de zwakste oktobermaand sinds 1996. Volgens de ACEA wijzen de inschrijvingscijfers op een nog steeds onzekere markt. Als verklaring voor het dalend aantal inschrijvingen wijst ze naar de zwakke economie en berichten over herstructureringen. Over de eerste tien maanden van dit jaar lag de autoverkoop slechts 0,3 procent lager dan vorig jaar, met in totaal 12,97 miljoen nieuwe wagens die werden ingeschreven. De groep Volkswagen blijft veruit de grootste in Europa, met een marktaandeel van 21 procent. De grootste verliezers waren de Franse en Amerikaanse merken. Zo verloor Renault bijvoorbeeld 11,5 procent en General Motors 6,1 procent.

Dinsdag is in Tunis een akkoord gesloten over het beheer van het internet. De onderhandelaars op de internationale top over de informatiemaatschappij (SMSI) vermeden zo een breuk tussen de VS, afkerig van internationale controle op het internet, en de rest van de wereld. Volgens diplomaten kwam een werkgroep, enkele uren voor de opening van de top, tot een akkoord over de belangrijkste punten die de middelen beschrijven om het internet te controleren. De huidige controle over het web is in handen van een Amerikaans privébedrijf, de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), die domeinnamen toekent. Die organisatie staat onder de leiding van de Amerikaanse regering, die het voogdijschap weigert te delen. Het akkoord voorziet in een internationaal forum, dat zaken die gerelateerd zijn aan het internet (zoals spam, virussen en internetcriminaliteit) zal bespreken, zonder daarbij te raken aan de functie van Icann.

De Europese superraket Ariane-5 ECA is donderdag vanuit Frans Guyana gelanceerd. De raket zal twee telecommunicatiesatellieten in een baan om de Aarde brengen. Dit type Europese raket kan tien ton aan lading mee in de ruimte nemen. De eerste lancering mislukte eind 2002. Technische problemen zorgden ervoor dat de sinds juni geplande nieuwe pogingen donderdag pas daadwerkelijk leidden tot de lancering van de Ariana 5-ECA. De satellieten die de Ariane in omloop brengt, zijn van een Amerikaanse en van een Indonesische ondermeming.

De Amerikaanse federale recherche FBI heeft een lijst van gestolen schilderijen en andere kunstwerken op het internet gepubliceerd. Het gaat om de tien belangrijkste, nog niet opgeloste kunstroven, meldden Amerikaanse media woensdag. Met het overzicht hoopt de FBI op informatie om de diefstallen te kunnen oplossen. De lijst bevat werken van onder anderen Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci en Edvard Munch, wiens De Schreeuw vorig jaar is gestolen. Ook duizenden verdwenenkunstobjecten uit Irak komen in het overzicht voor. De FBI schat de totale waarde van de gedocumenteerde buit op ruim 500 miljoen euro. De FBI zette een speciaal kunstteam op in verband met de plunderingen van Iraakse musea in de woelige periode van de Amerikaanse invasie. Sinds de oprichting een jaar geleden kon de eenheid ruim honderd objecten met een gezamenlijke waarde van bijna 35 miljoen euro achterhalen.

Het Europees Parlement gaat heroverwegen of het wel op twee plaatsen moet blijven vergaderen. Daartoe is woensdag besloten als onderdeel van een plan om energie te besparen. Het Europarlement is nu het enige reizende parlement ter wereld. Het vergadert beurtelings in Brussel en de Franse stad Straatsburg. De maandelijkse verhuizing kost 200 miljoen euro per jaar, veel reistijd en nogal wat milieuvervuiling. Het schrappen van de verhuizing is echter lastig. De twee vergaderplaatsen zijn vastgelegd in het Verdrag van Amsterdam in 1997 en de ontwerpgrondwet voor de Europese Unie. Het parlement kan dit niet veranderen zonder instemming van Frankrijk en alle andere EU-landen. Het is wel de eerste keer dat het europarlement besluit om over de dubbele vergaderplek te denken. In april was er nog een meerderheid voor behoud.

China gaat opnieuw meten hoe lang de Grote Muur is. De lengte die nu nog wordt aangehouden, 7300 kilometer, is waarschijnlijk niet erg accuraat, meldde het Chinese Grote Muur Instituut woensdag. Nieuwere meetmethodes vanuit de lucht moeten meer duidelijheid geven. Het immense bouwwerk, opgericht als verdediging tegen binnenvallende nomaden, kreeg zijn huidige vorm tijdens de Ming-Dynastie (1368-1644). Het begint ten oosten van de hoofdstad Peking en loopt tot de autonome regio Xinjiang in het uiterste westen van China.

Wederom heeft Porsche een recordwinst behaald. In het eind juli afgesloten boekjaar 2004/2005 heeft de Duitse sportwagenproducent een nettowinst geboekt van 779 miljoen euro, 12,9 procent meer dan in het vorgaande boekjaar. Porsche maakte zijn winstcijfer woensdag bekend. In september had de onderneming al laten weten dat de omzet met 6,8procent is toegenomen tot 6,56 miljard euro. De verkoop groeide met 15 procent tot bijna 88.400 wagens. Porsche verhoogt zijn dividenduitkering met 1 euro per aandeel.

Duizenden Italianen hebben woensdag in het Noord-Italiaanse Bussoleno geprotesteerd tegen plannen voor een tunnel die nodig is voor het traject van een hogesnelheidstrein tussen Lyon en Turijn. Bussoleno en het omliggende gebied van de Susa Vallei, ongeveer vijftig kilometer ten westen van Turijn, zijn de afgelopen maanden herhaaldelijk het toneel geweest van protesten. In Turijn worden van 10 tot 26 februari de Olympische Winterspelen 2006 gehouden. In het bij Bussoleno gelegenBardonecchia is een Olympisch dorp gepland. De overgrote meerderheid van de bewoners van de vallei, die gelegen is tussen Turijn en de Franse grens, zijn tegen het plan voor de hogesnelheidstrein. Eerder deze maand werd op een autoweg in het gebied een bom gevonden. Leiders van de protestbeweging veroordelen het gebruik van geweld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home