Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 16, 2005

Moeder Aarde persoonlijkheid van het jaar?


Moeder Aarde loopt grote kans om verkozen te worden tot 'Persoonlijkheid van het Jaar'. Dat meent het persbureau Reuters. De wereldbol is immers door de tsunami, orkanen en aardbevingen dit jaar zo in het nieuws te komen, dat vele analisten menen dat de Moeder Aarde dit jaar met de titel zal gaan lopen.

De laureaat wordt pas op 18 december bekend gemaakt op de website van het magazine Time en een dag later in het nieuwe nummer van het weekblad. Maar ondertussen doet al een officieuze lijst van genomineerden de ronde.

Er wordt ook geen officiƫle shortlist gemaakt en de juryleden bepalen onder elkaar aan wie de prijs zal toegekend worden. "De naam van de overwinnaar blijft tot op 18 december geheim, maar het is al geruime tijd de gewoonte dat vooraf druk gespeculeerd wordt over de uitslag."

Reuters stipt aan dat Moeder Aarde de voorbije twaalf maand niet uit het nieuws is weggeweest. "Er waren de tsunumi, orkanen en andere natuurrampen, maar ook de problemen rond de olieprijzen en het leefmilieu," voerde het NBC-nieuwsanker Brian Williams aan.

Andere gegadigden zijn de Amerikaanse luitenant-generaal Russel Honore, militair commandant van de heropbouw na de orkaan Katrina; Al-Qaeda-voorman Abu Musab al Zarqawi; de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice; Microsoft-oprichter Bill Gates; paus Benedictus XVI en Potter-auteur J.K. Rowling.

De jaarlijkse verkiezing begon met een pijnlijke vergetelheid. In 1927 vergat Time immers om Charles Lindbergh op zijn frontpagina te zetten na diens historische solovlucht over de Atlantische Oceaan. Dat werd op het einde van het jaar opgevangen door hem tot man van het jaar te kronen.

Sommige laureaten hebben ook niet echt veel enthousiasme opgewekt bij de lezers. Zo vermeldt de erelijst onder meer ook Adolf Hitler (1938), Jozef Stalin (1939) en de Ayatollah Khomeini (1979).

Het zou niet de eerste keer dat er geen menselijk persoon als persoonlijkheid van het jaar wordt verkozen. In 2003 ging de eer naar de 'American Soldier', in 1988 naar 'the Endangered Earth' en in 1966 naar 'The 25 and Under Generation'. Vorig jaar werd de Amerikaanse president George W. Bush tot persoonlijkheid van het jaar verkozen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home