Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 16, 2005

China betaalt beter dan India

Geschoolde werknemers verdienen in het communistische China meer dan in India, de oudste democratie van de wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van het hr-bureau Mercer. Chinese project-managers krijgen zelfs dubbel zoveel wedde als hun Indische collega's.

Ook software-technici, verkopers, financiële analisten en fabrieksarbeiders krijgen in China hogere vergoedingen dan in India. Anderzijds komt Mercer wel tot de vaststelling dat het gemiddelde loon in India sneller aan het stijgen. "Die trend zou nog kunnen versterkt worden indien de vraag naar geschoolde krachten er groter wordt dan het aanbod," voegt het bureau er aan toe.

Het loonverschil is één van de factoren die multinationale bedrijven doet kiezen waar ze hun activiteiten zullen uitbouwen. Heelwat Amerikaanse en Europese bedrijven hebben hun bedrijven naar India overgebracht omdat daar het minste moet betaald worden voor geschoolde arbeidskrachten. Anderzijds willen veel bedrijven - vooral in de financiële sector - aanwezig zijn op de Chinese markt.

In China krijgt een project-manager gemiddeld 12.173 Britse pond per jaar, een software-technicus 6.998 pond, een accountant 4.677 pond, een verkoper 2.649 pond en een fabrieksarbeider 1.214 pond. In India is dat voor een project-manager 5.220 pond, een software-technicus 5.344 pond, een accountant 2.956 pond, een verkoper 2.464 pond en een
fabrieksarbeiders 964 pond.

In India steeg het gemiddelde loon sinds de eeuwwisseling echter met 11,5 procent per jaar. In China bleef dit beperkt tot 7,5 procent per jaar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home