Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 15, 2005

Journalisten en bloggers werken samen

In de Verenigde Staten gaan journalisten en webloggers samenwerken. Woensdag wordt een website gelanceerd waar de waarden van de traditionele journalistiek gecombineerd worden met de spontane commentaren van de weblogs.

Een zeventigtal webjournalisten, waaronder Glenn Reynolds (Instapundit) en David Corn (Nation), hebben zich bereid verklaard om deel te nemen aan Open Source Media (OSM), zoals het nieuwe project wordt genoemd. OSM wil in een speciale sectie daarbij links leggen naar individuele blog-berichten en de beste bijdragen in de kijker zetten. De bloggers worden betaald naar gelang de trafiek die ze genereren.

De OSM-website wordt gefinancierd door advertenties en brengt ooknieuweberichten van Newstex, dat een aantal berichten van Associated Press, Knight-Ridder en andere media zal samen brengen. "Door het aantrekken van bloggers willen we iets nieuw proberen," vertelde Roger L. Simon, mede-oprichter van het project, aan Associated Press.

Volgens het Pew Internet and American Life Project heeft ongeveer 9 procent van de Amerikaanse internauten een eigen weblog en een kwart van de internetbevolking leest geregeld blogs. "Het publiek lijkt ook steeds invloedrijker te worden," aldus Associated Press. "Blogs kunnen mee de berichtgeving van de media en de agenda van de politici sturen."

Het werkkader van OSM moet echter nog verder verfijnd worden. Zo wil men een mechanisme creƫren waardoor de burgerjournalistiek originele bijdragen kan leveren tijdens natuurrampen, sociale onrust of andere belangrijke evenementen. "Maar daarbij zal er een manier moeten gevonden worden om de juistheid van de bijdragen te controleren," aldus Simon.

De oprichters voeren aan dat bloggers van alle politieke strekkingenzullen worden aangetrokken. OSM werd vorig jaar opgericht als Pajamas Media, waarbij ingespeeld wordt om de mogelijkheden van de bloggers om van thuis uit onafgebroken columns te kunnen schrijven. Het initiatief startte met een kapitaal van 3,5 miljoen dollar, samengebracht door risico-investeerders.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home