Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 15, 2005

Internet verovert Irak


Salam Pax, de destijds onbekende bekende blogger van Bagdad, zette zijn boodschappen van thuis uit op het net. Daarmee was hij een uitzondering, want het internet was tijdens het Irak van Saddam heel duur en strikt gecontroleerd. Op dit ogenblik is het medium echter volop het Iraakse grondgebied aan het veroveren.

"Voor Saddam Hussein in de lente van 2003 ten val werd gebracht, hadden vele Irakezen al van het internet gehoord, maar weinigen haddenhet al gebruikt," merkt de Amerikaanse krant USA Today op. "Internetcafé's waren niet ingeburgerd en de veiligheidsbeperkingen waren heel strikt. Een privé-verbinding in de eigen woning was bijzonder duur."

Tijdens het regime van Saddam werkten de veiligheidsdiensten van het regime vanuit het ministerie van informatie onafgebroken door aan het blokkeren van websites, e-mails en chatrooms. "Het regime kon het immers niet gebruiken dat Irakezen met buitenstaanders zouden communiceren of websites van bannelingen zouden bezoeken," aldus USA Today.

Onder Saddam kostte een jaarlijks internetabonnement 500 dollar. Met een wedde van enkele dollars per maand, kon zich bijna niemand dat veroorloven. E-mails moesten opgevraagd worden langs het ministerie. "Dat betekende dat de inhoud gecontroleerd werd door veiligheidsagenten," stipt de krant aan.

USA Today stelt dat nu veel Irakezen een hoger inkomen hebben dan onder Saddam. "Over het hele land ziet men nu mensen locaties met internet binnen stappen om hun e-mail te controleren, te chatten en te surfen, ondanks het gevaar dat elke publieke plek kan aangevallen worden," voegt de krant daar aan toe.

Eén van de eerste intiatieven was het al-Rubei internetcafé in Bagdad, dat drie maanden na de val van Saddam van start ging. "We wilden met deze ruimte iets doen wat de mensen echt nodig hadden," verteldeuitbater Jarir Majid aan USA Today. "Sindsdien is het bergop blijven gaan."

Naast de talloze intercafé's worden ook steeds meer thuisverbindingen aangeboden, meestal aan een prijs van 50 dollar per maand. Maar het telefoonnetwerk, dat door de Iraakse staat beheerd wordt, is volgens velen te traag en onbetrouwbaar.

Bovendien is ook nu nog het maandgeld nog veel te duur voor de meeste Irakezen. Maar daar kunnen de internetcafé's een oplossing bieden. Eenuur internetten kost er ongeveer één dollar, een prijs die ook hier betaald wordt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home