Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 15, 2005

Militaire macht door controle op landbouw?


De Europese Unie werkt aan de uitbouw van een eigen netwerk van spionage-satellieten. Hoofdzakelijk is het project gericht op de controle op landbouwprojecten en rampen, maar het systeem moet volgens sommigen van Europa eindelijk een militaire macht maken.

De 'Global Monitoring for Environment and Security' (GMES) zou in 2010 actief moeten zijn. Voor toepassingen worden gedacht aan het coördineren van reddingswerk na rampen of real-time beelden van bosbranden of olievervuiling. Maar er werd toegegeven dat de GMES ook gebruikt zou worden voor de implementatie en de controle op deuitvoering van het EU-beleid.

Daarbij wordt onder meer verwezen naar landbouw en visserij, waarbij het volgens bepaalde leden van de Europese Commissie nodig dat is gelet wordt op fraude en ook in interne Europese veiligheid wordtopgetrokken. Maar bovendien wordt gehoopt dat GMES voor Europa de eerste stap zal zijn op weg naar een toekomst als militaire macht.

Daarbij wordt erop gewezen dat de Verenigde Staten al met veel wantrouwen kijken naar de ontwikkeling van het Europese Galileo-netwerk. Dat navigatiesysteem met dertig satellieten wil immers de betere versie worden van het Amerikaanse gps-systeem. De Europese uitnodiging aan China om mee in het project te stappen, heefthet Amerikaanse wantrouwen alleen nog maar verhoogd.

Gregor Kreuzhuber, EU-woordvoerder voor industriebeleid, beschreef GMES als een kleine broer van Galileo, een satellietsysteem waarmee men beter kan controleren wat er op de planeet gebeurt. Het opvallende is dat gebruik gemaakt zou worden van bestaande satellieten, wat nieuwe lanceringen grotendeels overbodig maakt.

De Europese Commissie vertrouwt het management van het GMES-netwerk toe aan het European Space Agency (ESA), waar naast de EU-leden ook Groot-Brittannië, Noorwegen en Zwitserland zijn betrokken. Het hele project zou een investering vergen van 2,28 miljard euro. Dat geld wordt verzameld door de Europese Commissie, nationale regeringen en industriële partners.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home