Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 15, 2005

Economie in de media


De Lamborghini Gallardo mag zich voortaan de meest succesvolle sportwagen in de historie van het Italiaanse merk noemen. Recent vervaardigde Lamborghini het drieduizendste exemplaar, waarmee het productierecord van de Diablo werd overtroffen. Lamborghini had amper twee jaar nodig om tot het aantal van drieduizend stuks te komen endaarmee het productierecord van de Diablo, die meer dan tien jaar in productie was, te passeren. De Italianen hadden een dergelijk verkoopsucces van het kleinste model wel verwacht, maar niet zo kort na de marktintroductie. De planning was om in het eerste volledige verkoopjaar (2003) zo'n 600 Gallardo's te produceren. Uiteindelijk bleef de teller steken op 890 stuks, maar om dat aantal te bereiken had Lamborghini wel de hulp nodig van moederconcern Audi. Van de Gallardo werden 280 exemplaren in Duitsland gebouwd. Het gamma wordt begin volgend jaar uitgebreid met de Spyder, die reeds in september is voorgesteld. Lamborghini verwacht komend jaar alleen al van die open variant 800 stuks te produceren.

De ontbossing gaat minder snel dan voorheen, maar nog steeds verdwijnt er elk jaar ongeveer 13 miljoen hectare bos. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de voedsel- en landbouworganisatie FAO. "De ontbossing gaat door in een alarmerend tempo," aldus de FAO in het verslag Global Forest Resources. Volgens de in Rome gevestigde organisatie van de Verenigde Naties verdween er tussen 2000 en 2005 jaarlijks 7,3 miljoen hectare, een gebied ter grootte van Sierra Leoneof Panama. Dat was minder dan de 8,9 miljoen hectare bos die er jaarlijks werd gekapt tussen 1990 en 2000. Het verlies is minder dankzij nieuwe aanplant en natuurlijke uitbreiding van bossen.

De burgerluchtvaart van China heeft in de komende vijf jaar enkele honderden nieuwe vliegtuigen nodig. De commerciële luchtvaartmaatschappijen zouden in totaal tot 2010 jaarlijks honderd tot 150 toestellen aanschaffen. Dat meldden maandag de Chinese staatsmedia op basis van de autoriteiten voor de burgerluchtvaart (CAAC). Momenteel hebben de Chinese luchtvaartmaatschappijen tezamen negenhonderd vliegtuigen. Over vijf jaar zal dat aantal zijn gegroeid tot 1600. Tegelijkertijd heeft China in de komende vijf jaar veertig nieuwe luchthavens nodig, waardoor het totaal aantal vliegvelden in 2010 op 187 uitkomt. De economie van China groeit al jaren achtereen met rond 9 procent per jaar.

De Duitse luchtvaartmaatschappij DBA heeft bij het Amerikaanse vliegtuigbouwconcern Boeing veertig toestellen van het type 737 besteld. De prijsvechter wil daarmee zijn vloot uitbreiden. DBA least op het ogenblik 29 vliegtuigen. De financiering van de eerste paar toestellen is rond, aldus DBA maandag. De leveringen vinden plaats van 2008 tot 2010. Wat DBA voor de vliegtuigen betaald, is niet bekendgemaakt. DBA is in 1992 opgericht door British Airways en enkele banken. In 2003 werd de maatschappij overgedaan aan een Duitsezakenman. Eerder dit jaar liep een fusie met Germania Express stuk.

De Britse premier Tony Blair heeft maandag de Europese Unie en de Verenigde Staten uitgedaagd om een succes te maken van het wereldhandelsoverleg in Hongkong volgende maand door hun landbouwsubsidies te verminderen. In een toespraak in Londen zei Blair dat er in Hongkong een ambitieuze overeenkomst moet worden gesloten die handelsbarrières voor onder meer landbouwproducten verlaagt.Verder moet er een datum worden afgesproken waarop alle exportsubsidies voor landbouwproducten verleden tijd zijn en moet het aantal landbouwproducten dat extra bescherming geniet aanzienlijk worden teruggedrongen, aldus Blair. In ruil voor deze concessies moeten Brazilië, India en andere landen onder meer werk maken van de liberalisering van hun dienstensector, zei Blair. Als de onderhandelingen in Hongkong een succes worden dan profiteren nietalleen de economieën van de industrielanden hiervan, maar stijgt volgens Blair ook de levensstandaard van miljarden mensen in de ontwikkelingslanden.

De directeur van een Russisch bedrijf voor raket- en ruimtetechnologieis gearresteerd op verdenking van spionage voor China. Dat heeft deRussische binnenlandse veiligheidsdienst, de FSB, bekendgemaakt. Dedirecteur, Igor Resjetin, zou geheime technologie aan China hebbengeleverd en wordt er ook van verdacht zich met behulp van nepbedrijvenen valse papieren dertig miljoen roebel (850.000 euro) te hebbentoegeëigend. Twee van zijn naaste medewerkers worden eveneens vervolgdvoor diefstal. Resjetin staat aan het hoofd van het bedrijfTsNIIMASJ-Export, dat eigendom is van Centraal Onderzoeksinsituut voorMachinebouw, een overheidsinstelling. Hij zou de technologie hebbengeleverd aan het Chinese im- en exportbedrijf TOCHMA. Rusland verkochtChina de technologie die de basis vormt voor het bemanderuimtevaartprogramma van dat land. China is de grootste klant van deRussische wapenindustrie. Vorig jaar werd de Russische natuurkundigeValentin Danilov - na in eerste instantie te zijn vrijgesproken - totveertien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het leveren van geheimeinformatie aan China.

Vier Italianen hebben maandenlang munten uit de beroemde Trevifonteinin Rome gestolen. De politie arresteerde het viertal maandag. Demannen werkten voor een firma die het kleingeld uit de fonteinverzamelt. De bende leverde de munten niet af bij de katholiekeRomeinse welzijnsorganisatie Caritas, maar stak het geld grotendeelsin eigen zak. Caritas sloeg alarm nadat de inkomsten plotseling scherpwaren gedaald. Volgens het bijgeloof verzekert een toerist zijnterugkeer naar Rome als hij met de linkerhand over zijnrechterschouder een muntje in de barokke fontein gooit. In 2002 waseen dakloze man gearresteerd die 's ochtends vroeg munten uit hetwaterbekken viste. Hij vergaarde daarmee tot 12.000 euro per maand.

Venezuela trekt zijn ambassadeur terug uit Mexico. Dat heeft het landmaandag bekendgemaakt, uren nadat Mexico had gedreigd zijn ambassadeurterug te roepen als de Venezolaanse president Hugo Chavez zijn excusesniet zou aanbieden voor opmerkingen aan het adres van zijn Mexicaanseambtgenoot Vicente Fox. Chavez zei zondag in zijn wekelijkse toespraakvoor de Venezolaanse radio en televisie dat Fox de vorig weekeindegehouden top van de Amerika's met een bloedende wond had verlaten. Foxspande zich op de top in voor de instelling van een vrijhandelsgebiedop het westelijk halfrond (de FTAA). Chavez is een fel tegenstandervan een dergelijke zone, waarbij volgens hem vooral de VerenigdeStaten baat hebben. Vorige week noemde Chavez Fox al het schoothondjevan de Verenigde Staten. Het Mexicaanse ministerie van buitenlandsezaken stelden maandag dat Chavez' opmerkingen de waardigheid van hetMexicaanse volk en de Mexicaanse regering aantasten.

Europese landen steunen het idee om boeken en ander cultureel erfgoedte digitaliseren en op internet te zetten, maar sommige lidstatenwaarschuwen wel dat dat niet tot een bureaucratisch monster moetleiden. Dat bleek maandag bij een vergadering van Europesebewindslieden van Cultuur in Brussel. Initiatiefnemers zijn groteniet-Engelstalige landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Zij vrezendat hun cultuur buitenspel komt te staan bij recente plannen vansoftwarebedrijven Microsoft en Google, die Engelstalige boekenintegraal op internet willen zetten.

De Belgische astronaut Frank De Winne heeft maandag in de Senaat hetforum "Ruimtevaart en Onderwijs" voorgesteld. Het forum, waarvan hijvoorzitter is, telt tachtig actoren uit het onderwijs en deruimtevaartsector en wil jongeren aanzetten te kiezen voorwetenschappelijke of technische studies. "Wij hebben in ons land eentekort aan technici en wetenschappers, terwijl genoeg jongeren denodige kwaliteiten ervoor bezitten. Dat zou nefast kunnen zijn voor detoekomstige ontwikkeling en de welvaart van ons land", analyseertFrank De Winne, de initiatiefnemer van het project. Vijf werkgroepenzullen het pedagogische materiaal inventariseren, een projectoproepnaar scholen lanceren voor het schooljaar 2006-2007 en de communicatieover ruimtevaart met het grote publiek opdrijven.

Wal-Mart, de grootste detailhandelaar ter wereld, heeft in het derdekwartaal van het lopende boekjaar recordcijfers neergezet, ondanks denegatieve invloed van drie orkanen in de VS en de hoge benzine- enenergieprijzen. De keten verwacht een stevige eindejaarsperiode,nadien kunnen de zaken in januari en februari moeilijker worden, zomaakte het bedrijf met zetel in Bentonville (Arkansas) bekend.Wal-Mart sloot het op 31 oktober beëindigde kwartaal af met een winstvan 2,4 miljard dollar (2,1 miljard euro), een stijging met 3,8procent tegenover een jaar eerder. De drie orkanen die de Golf vanMexico recent geselden, hebben het concern in het derde kwartaal 40miljoen dollar gekost, zo becijferde topman Lee Scott. Een anderopvallend gegeven is dat de winstgroei buiten de Verenigde Statensterker was dan op de binnenlandse markt, waar Target een hardeconcurrentieslag uitvecht met de marktleider.

De Russische minister van defensie Sergej Ivanov is door presidentVladimir Poetin benoemd tot vice-premier. De benoeming is volgens depresident noodzakelijk om de versterking van het Russische leger beterte kunnen coördineren. Ivanov blijft aan als minister van defensie,maar onduidelijk is wat de nieuwe functie wordt van de vorigevice-premier, Aleksander Zjoekov. Poetins stafchef Dmitri Medvedev isdoor Poetin aangesteld als eerste vice-premier. Ivanov en Medvedevworden gezien als mogelijke opvolgers van Poetin, die in 2008 zalmoeten aftreden omdat hij er dan twee ambtstermijnen op heeft zitten.Er werd door ingewijden al voorspeld dat Poetin iets zou ondernemen omzijn getrouwen in de schijnwerpers te plaatsen. Waarnemers zien in debenoemingen een kans voor Ivanov en Medvedev om zich op het bijnaallerhoogste niveau te bewijzen.

Het Nederlandse kabinet kan doorgaan met de voorbereidingen voor hetProject Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR), met als grootsteonderdeel de tweede Maasvlakte. Dat heeft de meerderheid in deNederlandse kamer bevestigd. "We hechten aan een zo snel mogelijkeuitvoering van het project, de ondernemers worden ongeduldig," aldusCDA-woordvoerder Buijs. De vertraging die het PMR-project heeftopgelopen door de uitspraak van de Nederlandse Raad van State isvolgens de betrokkenen niet per definitie ongunstig. Volgens hetNederlandse Centraal Planbureau ziet de businesscase voor het projecter nu gunstiger uit dan een aantal maanden geleden. Daarbij wordtgewezen op enkele potentiële launching customers die zich op de tweedeMaasvlakte willen vestigen en de groei van de Chinese economie die totextra groei leidt voor de Rotterdamse haven. "Het realiteitsgehaltevan het scenario is verhoogd," stelde minister Zalm van Financiën.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home