Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, November 14, 2005

Is GM-voedsel katholiek?


Het Vatikaan zou de mogelijkheden van biotechnologisch voedsel moetpromoten. Dat heeft de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de HeiligeStoel benadrukt tijdens zijn eerste ontmoeting met Benedictus XVI. Hetis volgens ambassadeur Francis Rooney de morele plicht om teonderzoeken welke mogelijke voordelen landbouwtechnologie kan hebbenom de hongersnood op de wereld te bestrijden.

"Er is niets dat het complexe probleem van de honger in de wereld kanoplossen," voerde Rooney aan. "Maar we kunnen niet toestaan dat eenirrationele angst ons zou beletten om bepaalde antwoorden verder teonderzoeken." Benedictus daarentegen vroeg volgens het persbureauAssociated Press dat de Verenigde Staten zijn genereuze hulp aan amrelanden zou verder zetten.

De Verenigde Staten en zijn grote biotechnologische sector stellen aljaren dat genetisch gemanipuleerde producten een belangrijke oplossingzouden kunnen vormen voor het bestrijden van de hongersnood op dewereld. Critici stellen echter dat er voldoende voedsel is om dewereld te voeden, maar dat er vooral een politieke wil en een degelijkbeleid nodig zijn om de honger te bestrijden.

Tegenstanders wijzen er ook op dat genetisch gemanipuleerdevoedingsproducten ook potentiƫle gevaren in zich dragen die devoordelen teniet zouden doen. Europa stelt zich skeptisch op tegenoverbiotechnologische producten, maar de Verenigde Staten heeft in kringenrond het Vatikaan blijkbaar medestanders gevonden. Officieel heeft deHeilige Stoel op dit vlak geen officieel standpunt.

Kardinaal Renato Martino, hoofd van de Pontificale Raad voorGerechtigheid en Vrede, heeft zich al uitgesproken in het voordeel vande technologie en organiseerde rond de problematiek twee jaar geledeneen internationaal congres. In september stelde hij dat het Vatikaanopen stond voor experimenten in dit gebied, maar drong aan op denodige voorzichtigheid.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home