Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 16, 2005

Economie in de media


Het Duitse erotiekbedrijf Beate Uhse heeft in de eerste negen maandenvan dit jaar een winst behaald van 14,4 miljoen euro. Dat is 14,1procent meer dan in dezelfde periode van het afgelopen jaar, zo heeft het bedrijf laten weten. De omzet nam toe met 7 procent tot 220,3miljoen euro. Het sterkst groeiden de postorderactiviteiten, die deonderneming voert onder het merk Pabo. Hier groeide de omzet met 15,8procent tot 101,8 miljoen en steeg de winst voor belastingen met 9,2procent tot 8,4 miljoen euro. De onderneming is tevreden en denkt dedoelstellingen voor dit jaar te kunnen bereiken, hoe somber deeconomische prognoses ook zijn. Beate Uhse mikt op een stijging van dejaarwinst voor belastingen met 15 procent en op een omzetgroei van 5procent.

Ben Bernanke, de door president Bush benoemde nieuwe voorzitter van deFederal Reserve, heeft tijdens een hoorzitting in de AmerikaanseSenaat gepleit voor continuïteit in het Amerikaans monetair beleid.Bernanke, die begin februari officieel zijn mandaat opneemt, rieptegelijkertijd op tot meer openheid over de inflatiedoelstellingen."Prijsstabiliteit op lange termijn is onontbeerlijk voor algemeneeconomische stabiliteit," zei de opvolger van Alan Greenspan. Eenbecijferde doelstelling voor de inflatie zou een stap zijn naar meertransparantie, maar Bernanke liet wel verstaan dat hij daarover eersteen consensus wil binnen het stelsel van centrale banken. Greenspanheeft een duidelijke inflatiedoelstelling steeds geschuwd. Expertenmenen dat de Fed onder Greenspans bewind een onuitgesproken cijfer van1 tot 2 procent inflatie op jaarbasis volgde. Volgens Greenspan zouhet vastleggen van zo'n doelstelling het moeilijker maken om opeconomische schokken te reageren.

Het havenbestuur van Singapore (PSA) gaat verder investeren inZeebrugge. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt naar aanleidingvan het bezoek van Vlaams minister-president Yves Leterme en Vlaamsminister Fientje Moerman. Havenvoorzitter Joachim Coens spreekt vanongeveer 70 miljoen euro tijdens de volgende drie jaren. Deinvesteringen zorgen ook voor bijkomende tewerkstelling. Deinvesteringen gebeuren onder meer op de CHZ-terminal. Daar komen in2006 drie in plaats van twee nieuwe containerkranen. Het Zeebrugsehavenbestuur heeft zich akkoord verklaard om de containerkade langshet Albert II-dok Noord de volgende jaren te verlengen van 400 naar770 meter. Daarna zal Port of Singapore Authority (PSA) er een nieuwecontainerterminal inrichten. De terminal zal goed zijn voor circa éénmiljoen containers per jaar. PSA bezit momenteel al twee derde vanalle bedrijven in Zeebrugge.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaat een grotere versie van haarB747 ontwikkelen. Op die manier wil het bedrijf de concurrentieaangaan met de superjumbo A380 van Airbus. Dat kondigde Boeing dinsdagaan. De nieuwe 747-8, een langeafstandsvliegtuig, is 3,6 meter langeren zal tot 450 mensen aan boord kunnen vervoeren, tegen maximum 416 inde huidige versie. Hiermee is het toestel het grootste ooit in degeschiedenis van Boeing.

De vijf grote Belgische bankgroepen investeren allen in bedrijven diede mensenrechten schenden. Dat is de conclusie van een onderzoek vanNetwerk Vlaanderen, een organisatie die duurzaam omgaan met geldpromoot. De financiële instellingen AXA, ING, Fortis, Dexia en KBCpompen samen voor meer dan 6,6 miljard euro in zo'n ondernemingen.Volgens Netwerk Vlaanderen komen de ondernemingen en projecten waarinde banken investeren in opspraak omwille van hun steun aandictatoriale regimes, gedwongen verhuizingen en dwangarbeid. Het gaatom aandelen in veertien controversiële bedrijven en een aantalgrootschalige infrastructuurprojecten. Voorbeelden zijn projecten vaneen pijpleiding van Total in Birma en schendingen van de rechten vanwerknemers door het Amerikaanse Wal Mart.

Met een gigantisch investeringsprogramma van 80 miljard euro willen deDuitse stroomproducenten tot 2020 hun energiecentrales moderniseren enhet stroomnetwerk uitbouwen. Voor beide onderdelen wordt telkens 40miljard euro uitgegeven. Dat heeft Werner Brinker, voorzitter van deFederatie van Elektriciteitsbedrijven (VDEW), dinsdag in Berlijnaangekondigd. Tegen 2020 zal 40.000 Megawatt centralecapaciteit,meestal oudere steenkoolcentrales, door nieuwe installaties vervangenzijn. Brinker bekritiseerde tegelijk de BTW-verhoging van drie procenttot 19 procent die de komende CDU/SPD-regering vanaf 2007 voorziet.

Heineken overweegt overnames te doen in de Oekraïne nu het proces vanconsolidatie in Rusland bijna is afgerond. Dat zegt de RussischeHeineken-topman Roland Pirmez. "Wij kijken altijd naar de Oekraïne,"zegt Pirmez in de wandelgangen van een conferentie georganiseerd doorhet Adam Smith Institute. Pirmez zegt verder dat de markt inWit-Rusland eveneens interessant is, maar minder vanwege de politiekesituatie. In Rusland zijn bijna geen overnamedoelen meer over, denktPirmez, dus de volgende stap van consolidatie zal hetdistributienetwerk zijn. "De komende vijf jaar zal er een gigantischeconsolidatie van de distributie plaatsvinden." Waaraan Pirmez toevoegtdat Heineken momenteel meer dan 100 distributeurs rond Rusland heeft.Heinekens aartsrivaal, Baltic Beverages Holding, heeft een derde vande Russische biermarkt in handen. Dat bedrijf kondigde ook aan zijndistributienetwerk te gaan verenigen. Pirmez zegt verder nog dat eenander verschijnsel in de Russische markt zal zijn dat het aantalmerken afneemt. Heineken is de op twee na grootste brouwer in Rusland,met een marktaandeel van 16 procent.

De Franse leverancier van telecomapparatuur Alcatel heeft een ordervan 2,2 miljard euro van het Australisch telecomconcern Telstra in dewacht gesleept. Alcatel gaat het traditionele Australische telefoon enbreedbandnetwerk in de komende vijf jaar opwaarderen naar een InternetProtocol-netwerk. Dit IP-netwerk geeft telecomconcerns meermogelijkheden om verschillende soorten diensten aan de klant aan tebieden, zoals een combinatie van internet, telefoon en televisie. Inde sector beter bekend als de triple play. De laatste is wereldwijdmarktleider in deze sector. De overeenkomst van vandaag is de grootstesinds het bedrijf van strategie veranderde en de integratie vantriple-play tot een van de speerpunten maakte.

De Europese zwarte lijst van onveilige luchtvaartmaatschappijen kanrond maart of april ingaan. Bijna alle partijen zijn het eens met eenvoorstel van de Europese Commissie. De Europese zwarte lijst vervangtde huidige vliegverboden in afzonderlijke EU-landen. Alle burgerskunnen de lijst raadplegen. De Europese Unie en de lidstaten beslissenin nauwe samenwerking of een bedrijf op de lijst komt. Daarvoor komenEuropese criteria. Als een maatschappij op de lijst belandt, hebbenpassagiers recht op hun geld terug of een vergelijkbare ticket van eenandere maatschappij. De verkeersministers van EU-landen moeten op 5december nog instemmen met het voorstel van de Europese Commissie.

Een originele poster voor de baanbrekende sciencefictionfilmMetropolis uit 1927 is voor een recordbedrag geveild. Dereclameaffiche in art-decostijl van ontwerper Heinz Schulz-Neudammging voor 690.000 dollar (ongeveer 590.000 euro) naar een Amerikaanseverzamelaar. Het is de hoogste prijs ooit voor een poster, citeerde deBritse omroep BBC dinsdag de verkopende Reel Poster Gallery in Londen.Voor zover bekend zijn van de affiche slechts vier exemplaren bewaardgebleven. Metropolis van regisseur Fritz Lang geldt als de eerstelange sciencefictionfilm.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home