Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 16, 2005

Slechte punten voor Europese uitgaven

Het is onmogelijk te achterhalen of een gedeelte van de uitgaven van de Europese Unie vorig jaar goed zijn terechtgekomen. Dat is de conclusie van de Europese Rekenkamer over de 100 miljard euro die vorig jaar werd uitgewezen. Voor de elfde keer op rij moest de Rekenkamer dan ook een onvoldoende uitspreken.

"Van twee derde deel van de Europese uitgaven van vorig jaar is het onmogelijk te achterhalen of ze goed zijn terechtgekomen," aldus de Europese Rekenkamer. Een positief punt is echter de vooruitgang tegenover vorig jaar. Toen was men slechts zeker van ongeveer zes procent van de uitgaven.

Die verbetering is volgens de Europese Rekenkamer vooral op te merken in de landbouwsector. "Dankzij luchtbeelden is de oppervlakte van gesubsidieerde teelten beter te controleren," voert het rapport aan. Europees Commissaris Kallas van fraudebestrijding stipte aan dat vooral de lidstaten meer controles moesten uitvoeren. Zij geven immers tachtig procent van het Europees geld uit.

Globaal moest de Europese Rekenkamer echter stellen dat de cijfers niet betrouwbaar zijn. Niet meer dan één procent van de uitgaven mag immers fouten bevatten. Het is trouwens de elfde keer op rij dat de Europese Rekenkamer een onvoldoende uitdeelt. Maar het is ook niet altijd gemakkelijk een controle door te voeren.

Zo werden onder meer onregelmatigheden ontdekt in het project voor milieuvriendelijk grondbeheer. Het is echter zelden uit te maken of er inderdaad geen gebruik is gemaakt van kunstmest. Hier moet men compleet vertrouwen op de beweringen van de ontvanger van de subsidies.

Ook bij de regiohulp bleken een aantal dingen misgelopen te zijn. Daar werden een aantal hulpprojecten tijdens de tweede helft van het vorig decennium nog steeds niet gecontroleerd. De Rekenkamer ontdekte dat daar één en ander is misgelopen. Vooral een Zweeds project zou er een knoeiboel van gemaakt hebben.

Commissaris Kallas vroeg aan de Europese Rekenkamer om minder streng te zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home